->>Cevabımız: Hayır, -de ve -da eki kelime değildir. -de ve -da ektir. Ekler kelime değildir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
sözcüklerdir. edilebilir. anlam ilgileri kurarlar. Bağlaçlar kelimeler arasında köprü vazifesi görür.
Çünkü, bağlaç ve edatlar da sözcük türüne girmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Eklerin kelime olması için bir köke eklenmesi gerekir. Yani -de ve -da ekleri kelime sayılmaz. Aynı şekilde -mı, -mi, -mu, -mü ekleri de kelime değildir. Çünkü bu kelimeler bir köke eklenmemiş.
Ama kelimesi günlük hayatta sıklıkla işitilen kelimelerden biri olmaktadır. Ama kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı ise tutarsız ve çelikli olan iki cümleyi birbirine bağlayan, uyarma ve şart koşma gibi manalar katan bir kelimedir.
Kelimeye bitişik yazılan de da ifadeleri edat değildir.
Bu tarz yazımların özel bir adı yoktur. Bağlaç olan de da ifadeleri asla kelime ile bitişik yazılmaz; konuşma dilinde sıklıkla söylendiği gibi te ta gibi dönüşümler de yapılamaz.
"Yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. "Sadece" kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Kelimeyi –ki kelimenin Türkçe karşılığı sözcüktür ve daha sık bu hâliyle kullanılmaktadır– okuduğumuz veya duyduğumuz zaman o varlık veya hareket gözümüzün önünde canlanır: kitap, daktilo, koyun, kuzu, cetvel, koşmak , yazmak… Ancak, anlamı bulunmayan kelimeler de vardır: gibi, ile , ve , için , fakat, ama, kadar vb.
* “İle” hem bağlaç hem edat görevinde kullanılabilir, “Ve” ise bağlaçtır. Tek başlarına bir anlam ifade etmezler bu nedenle 'ile' ve 've', kelime olarak kabul edilmez.
TDK'ya göre bu kelime ''ya da'' şeklindedir. Alternatif belirtmek manasına gelen ya da kelimesi, aynı önemde tutulan iki alternatifi veya bir diğer alternatifi anlatmak adına kullanılan bağlaçtır.
Türkçede ismin hal ekleri bulunma, ayrılma, yönelme ve belirtme eki olmak üzere dörde ayrılır. Sonuna geldiği kelimelerle bitişik yazılan -de -da eki bulunma durum ekidir. De Da Eki Nedir? Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir.
“de” Bağlacının Yazımı
“de” bağlacı ayrı yazılır; ama öncesindeki sözcüğün son hecesindeki ünlüye bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve “de, da” biçimlerini alır: Düşünüyorum da galiba ona haksızlık ettim.
“ne……ne (de)” bağlacı: * Aynı görevdeki kelimeleri, kelime gruplarını ve öğeleri birbirine bağlar. * Cümleleri de birbirine bağlar: Üç yıldır ne bir telefon açtı, ne de bir mektup yazdı.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır.
Bağlaç olan "-da, -de" her zaman ayrı yazılır. Edat olan "-da, -de" her zaman bitişik yazılır.
Kelime veya sözcük, tek başına anlamlı, bir ya da birbirine bağlı birden fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir.
İsim somut veya somut, varlık veya kavramları ifade eden sözcük türüdür. Bir başka deyişle, canlı veya cansız varlıklara, düşüncelere, eylemlere karşılık olarak verilen sözcüğe isim denir. Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır.
Türkçe cümlelerde “ki” eğer bir sözcüğün ayrılmaz bir parçası değilse ya bağlaçtır veya ilgi ekidir. Bağlaçlar, eş görevli kelimeleri veya önermeleri birbirine bağlayan bir sözcük türüdür ve ayrı yazılır. Bir sözcüğe eklendiğinde bağlantı anlamı veren ilgi ekleri ise bu sözcüğe bitişik yazılır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan bi kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan bi kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri