Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğu kesiminde, Menteşe Dağlarının içine sokulmuş sığ bir tatlı su gölüdür. Yaklaşık 60 km²'lik yüzölçüme sahip olan Bafa Gölü'nün denizden yüksekliği 2 metre, en derin bölümü 21 metre, uzun ekseni 16 km ve en geniş yeri 6 km'dir.
Bafa Gölü, set göllerden biri olan tatlı su kaynaklı bir göldür. Ege Bölgesi'nde yer alan bu göl, bölgenin en büyük gölü olma özelliğindedir. Çamiçi Gölü olarak da bilinen göl, Büyük Menderes Nehrinin bir uzantısıdır.
Raporda, "Bafa Gölü'nün suyunu kullananlar ve suda yüzenler için alerjik reaksiyonlara, deride döküntü ve kaşıntıya ve sindirim sisteminde bozukluklara neden olabileceği ihtimali nedeni ile önlem olarak yöre halkının göle girmemesi, suyu içme/yıkama suyu veya kullanma suyu olarak kullanmaması ve hayvanlarına ...
Bafa Gölü'nde tekne ve deniz bisikleti ile gezilebiliyor, balık tutulabiliyor, Kapıkırı Mahalle Plajı'ndan suya girilerek yüzülebiliyor.
Üyesi Erol Kesici, "Tarihi, kültürel ve ekolojik öneme sahip olan gölün Kapıkırı kesimi gölün en hassas bölgesidir. Su seviyesinin azalmasıyla göl kıyı kesiminde alglerin çürümesi- kurumasıyla batık alan oluşmuş olup bu durum koku ve görüntü kirliliğine neden olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biridir. Bafa Gölü'nün Balat Ovası'na bakan batı kıyısı, sonbahar ve ilkbaharda göçmen kuşların konaklayıp üredikleri sığ bir alandır. Bir balıkçılık kooperatifinin faaliyet gösterdiği gölde, avlanan balıklar ve kerevitler yakın zamana değin ihraç edilirdi.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Bafa Gölü'nü korumaya yönelik yapılan denetimlerden olumlu sonuçlar alındığını belirterek, ''Alınan önlemler sayesinde gölde yaşanan kirlilik ortadan kalktı ve özellikle kuş sayısında ciddi bir artış yaşandı'' dedi.
Uzunluğu 15.4 kilometre, genişliği 4.5 kilometre ve ortalama derinliği iki metre olup en derin yeri 19 metredir.
Türkiye'nin batısında (Ege Denizi) yer alan ve en büyük kıyısal göllerden biri olan Bafa, Latimian (Latmos) Körfezi olarak isimlendirilen koyun neredeyse tümünün, Büyük Menderes Nehri tarafından getirilen alüvyonlarla dolması sonucu oluşmuş bir set gölüdür.
Füsun Saka, HT Cumartesi'de Bafa Gölü'nü kaleme aldı. Muğla'nın Milas İlçesi sınırları içinde yer alan Bafa Gölü, 2000 yıl önce denizdi. Antik çağlarda Ege Denizi'nin bir koyu olan Bafa Gölü'nün denizle bağlantısı Büyük Menderes Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla kesilmiş ve koy, göle dönüşmüş.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.
Tuz Gölü; sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup, suyun yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr, tuz oranı % 32.4'tür.
Bafa Gölü; deniz suyu girişimi etkisindeki jeotermal sularla, yağışlarla ve Büyük Menderes Nehir sularıyla beslenmektedir. Bafa Gölü kuzeybatısında Menderes Masifi'ne ait mermerlerden sağlanan ılık, tuzlu, karstik sular yöredeki balık çiftlikleri tarafından kullanılmaktadır.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Durugöl (ya da Durusu, Terkos), İstanbul'da bir göldür. İstanbul'un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40–50 km uzaklıktadır. Lagün kökenlidir ve az tuzludur. Gölün denizden yüksekliği +4,5 ile -2 m arasındadır.
Aydın'ın Söke ilçesinde 65 yıla ulaşan ömürlerinin 40 yılını birlikte geçiren Ayşe ve Mehmet Özbaşı çifti, ilerleyen yaşlarına rağmen kayıkla açıldıkları Bafa Gölü'nde balık avlamayı sürdürüyor.
Eskiden Ege Denizi'nin bir koyu olan, Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonların önünü kapatmasıyla göle dönüşen Bafa'da yaşayan yılan balığı, belirlenen kotaya göre balıkçılar tarafından avlanıyor. Aydın ve Muğla arasındaki Bafa Gölü'nde avlanan yılan balıkları, ihracatçı firmalara teslim ediliyor.
Esas üreme alanı Meksika'nın Sargossa Körfezi'dir. Bu bölgelerde üreyen yılan balıkları uzun bir seyahatten sonra Cebelitarık ve denizlerimizi aşarak nehirl- erimize ulaşır, buralarda büyür, cinsel olgunluğa erişir ve doğdukları yere dönerek yumurtlar ve hayata veda ederler.
Gölün suyu artan sıcakların ardından meydana gelen alg patlaması nedeniyle yeşile dönerken, Bafa Gölü'nün suları evsel, tarım ve endüstriyel kirlilik nedeniyle suları 4. sınıf su seviyesine gerileyecek kadar kirlendi.
Yüzey alanı 6721 hektar olan gölün derinliği 25m'ye ulaşmaktadır. Gölün ana su kaynağı, Büyük Menderes Nehri taşkınları ve etrafındaki dağlardan gelen yeraltı ve yer üstü sularıdır. Bafa Gölü'nün güneyinde llbıra dağları, kuzeyinde ise ihtişamlı görüntüsüyle Beşparmak Dağları vardır.
Bafa Gölü sodalı mı, tektonik mi? Bafa Gölü oluşum şekline göre alüvyal set gölüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri