İMARI OLMAYAN TARLA, BAĞ, BAHÇE VEYA ZEYTİNLİĞE BAĞ EVİ YAPABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR? 1) Bağ evi yapılırken projenin valilik onayının alınması ve bunun ilgili muhtarlığa bildirilmesi gerekir. Yapılmak istenen bağ evleri ruhsat alınarak inşa edilebilir.
Öncelikle bağ evi projelerin valilik onayı almanız gerekmektedir. Bunun için ilgili mimari mühendise başvurarak, yöresel dokuya uygun mimari özellikleri taşıyan bir proje hazırlamanız önemlidir. Ayrıca sağlık kurallarına uygun olması ve belirli saat kurallarına uygun olması da gerekmektedir.
Ayrıca bağ evi gibi yapılar mutlaka ruhsat alınarak inşaat edilmelidir.
Fakat bu durumda çok sıkı prosedürlere hazırlıklı olmalısınız. Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Bu koşullar da üst ölçek planı olmayan iskân dışı alanlarda bulunan parsellerde tarımsal yapı içeren bağ evi için inşaat alanı katsayısının %5'ten fazla olmaması, yapı inşaat alanları toplamının da hiçbir koşulda 250 m2'yi geçmemesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Ruhsat Bedeli: 10.000 TL – Türkiye ortalamasına göre verilmiştir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Peki, tarlaya bağ evi yapmak için izin nereden alınır? Öncelikle tarlanın bulunduğu bölgeye ait belediyeye gidilmeli ve arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Daha sonra tarlanın tapusu da dahil olmak üzere, tarla ile alakalı bütün belgeler alınmalı ve imar izni maliyeti ödenmelidir.
İmar Kanunu, tarlaların üstüne normal şartlarda imar olmadığı için inşaata müsaade etmiyor. Mücavir alan ya da belediye sınırları içinde olması şartı ile bu alanlar için imar izni ve yapı ruhsatı alarak ihtiyaca yönelik ev, bağ evi, müştemilat vb. yapmak mümkündür.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek üzere yapılacak 1 bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Araziyle ilgili gerekli cins değişikliği işleminin yapılması halinde imar şartlarına uygun şekilde inşat yapılabilir hale gelmektedir. Tapuda bağ, bahçe olarak yer alan arazinin arsaya dönüşme işleminin yapılmasıyla birlikte arazi içine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyetinin olması gerekir. 4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir.
Hobi bahçelerinin bulunduğu alanlar tapuda hala tarım arazisi görünüyor. 4- Yasalara göre bazı küçük istisnalar dışında tarım arazisine konut, inşaat yapımı yasak.
Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
5 dönüm tarlaya ev yapılır mı sorusu da epey gündemde olan bir soru. Bu sorunun cevabını evet olarak verebiliriz. Çünkü en az 5 dönüm bir tarlaya ev yapabiliyorsunuz. Bunun dışında kalan daha küçük arsalarınız varsa herhangi bir yapı inşa edemezsiniz.
Peki bulduğumuz her arsaya bir toprağın üzerine bu evleri yapabiliyor muyuz? Yapamıyorsunuz. Türkiye'de mevzuata göre konteyner da dahil olmak üzere bütün yapılar yapı ruhsatına tabi . Bunun istisnası olan tek bir durum var karavan. O da kendi ruhsatına bir taşıt ruhsatına tabi .
· Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. · Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. · Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
İmar Durumu Bağ Bahçe Olan Yere Ev Yapılır Mı? 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu nedeniyle; tarım, bağ ve bahçe arazilerinin amaçları dışında kullanımlarına izin yoktur.
Köyde imar izni İmar Müdürlüğü'nden almak gerekmektedir. Öte yandan bir arsaya ev yaptırmak isteyenler İlçe Özel İdaresi'ne doğrudan başvuruda bulunarak yapı izni ve ruhsatı alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri