EYT'den yararlanıp, emekli aylığı bağlanabilmesi için Bağ-Kurluların SGK'ya prim borcunun bulunmaması da gerekiyor. Bağ-Kurlular, eğer varsa, 2022 Aralık öncesi prim borçlarını da yapılandırabilecek. EYT'den yararlanılması için Bağ-Kurluların prim borçlarını peşin ödemeleri gerekiyor.
Yapılandırma yasası kamuya olan tüm kesinleşmiş borçları kapsadığı için SGK'ya borcu olduğu için emeklilik başvurusu yapamayan EYT'liler de düzenlemeden yararlanacak. Bağ-Kur, SSK ve GSS prim borcu bulunan EYT'liler kuruma başvurarak bu borçlarını isterlerse peşin isterlerse taksitle ödeyebilecek.
1) EYT kapsamında kimler, nasıl emekli olabilecek? EYT düzenlemesinden uzun vade (malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları) ilk sigortalılık başlangıcı 08.09.1999 ve öncesi olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka-Sigorta Sandığı sigortalıları yararlanabilecektir.
Bağ-Kur tescil affı vergi paketi kapsamında yer almıyor. Şu an için gündemde prim günleri silinen Bağ-Kur'lulara ilişkin bir çalışma veya yapılandırma paketi bulunmuyor. Son olarak 2008, 2015,2018 ve 2021 yılında yapılan düzenleme ile birlikte Bağ-Kur'luların prim borçları silinmişti.
Son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. 2 bin liranın altındaki borçların tamamı silinirken bu miktarın üzerindeki borçlar 12,18,24, 36 ve 48 ay taksitler şeklinde ödenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu.
1-İhya ne demek? Önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılmasına ihya deniliyor. Böylece kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyor.
Dün Meclis'i ve Çalışma Bakanını yakından takip eden dostum Murat POLAT aradı ve abi müjde dedi, “04.10.2000 tarihinden önce Bağ-Kur'lu olması gerektiği halde Bağ-Kur'lu yapılmayan süreler de artık Torba ile Bağ-Kur'lu yapılacak….
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Mevcut sistemde sigortalının son 7 yıllık (2530 gün) fili hizmet süresi dikkate alınıyor. Bu sürenin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor.
Bağ-Kur borcunuz olduğunda SGK'nızı kullanamazsınız. Bu sebepten dolayı Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını da kullanamazsınız. SGK'nızdan faydalanabilmeniz için Bağ-Kur borcunuzu ödemeniz gerekmektedir.
Ancak emekli olmak için aranan şartlardan biri de Bağkur prim borcunun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız. CEVAP: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) sigorta başlangıcı Türkiye'de de sigorta başlangıcı sayılıyor.
EYT doğum borçlanması işlemi için başvurular, Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine şahsen yapılabilir. Ayrıca e-Devlet kanalıyla da geriye dönük prim ödemesi işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Kadın sigortalıları ilgilendiren bu işlemlerde herhangi bir belge aranmaz.
Bağ-Kur'lulara primleri için yapılandırma, dondurma, ihya kolaylığı getirildi. Böylece borcu olduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile emeklilik hakkına da kavuşacak. Ayrıca bu borçlarını sildirip günleri dondurarak da eğer yeterli primleri varsa para ödemeden emekli olabilecekler.
En az günlük asgari ücretin yüzde 34,5'i oranında prim ödenerek ihya işlemi yapılıyor. Şimdi ihya talebinde bulunan bir kişi bir aylık ihya için 3 bin 452 lira 70 kuruş ödüyor.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
İhya tutarı “Durdurulan Gün x Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç x % 34,5” oranı ile hesaplanıyor.
Bu çalışma gerçekleşirse 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan BAĞ-KUR'lu erkek sigortalılardan 7200 prim gününü tamamlamış olanlar hemen emekli olabilecekler. Prim günü 7200'den az olanlar ise 7200 günü tamamladıklarında emekli olabileceklerdir.
30/4/2008 tarihi veya öncesinde girişi olan Bağ – Kur sigortalıları, 15 tam yıl 5400 günle emekli olur. Bu şartlar tüm Bağ – Kur'lular kapsar( Tarım Bağ – Kur , İsteğe Bağlı Bağ – Kur sigortalılar) için de geçerlidir.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri