01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
01.10.2008'den öncesi döneme ilişkin Bağ-Kur sigortalılığını gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre SGK tarafından geriye dönük Bağ-Kur hizmeti verilmemektedir.
Alo 170 hattı, geriye dönük prim borçlanmaları ile ilgilenmektedir. Bu hattı aramak için, yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenmelidir. Bu sayede, hizmet borçlanması hakkında detaylı bilgi alınabilir ve kendi borçlanma başvurularının durumu öğrenilebilir.
Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkânı da tanındı.
Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar. Böylece ödedikleri süre kadar beklemeden emekli olabiliyorlar. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor.
İlgili 40 soru bulundu
En az günlük asgari ücretin yüzde 34,5'i oranında prim ödenerek ihya işlemi yapılıyor. Şimdi ihya talebinde bulunan bir kişi bir aylık ihya için 3 bin 452 lira 70 kuruş ödüyor.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
Şurada Paylaş! Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar.
Sabah gazetesinin haberine göre; Bağ-Kur kapsamında 2021'den önce borçlarıyla birlikte silinen prim günlerini ihya edecek (geçmiş dönemlerin satın alınması) olan EYT'liler de yapılandırmadan yararlanabilecek. İhyada da diğer borçlarda olduğu gibi peşin ödemede faizler silinecek.
CEVAP: Bugün için geriye dönük olarak Bağ – Kur kaydı yaptırmanız ve bu sürelere ilişkin borçlanmanız mümkün değil.
04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
İsteğe Bağlı Bağ-kur Prim Oranı % 32 dir. Kesilecek prim prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla kendileri tarafından belirlenecek prime esas kazanç üzerinden hesaplanmaktadır. – Tarım Bağ-Kur kapsamındakilerden de aynı şekilde yüzde 34,5 oranında prim kesilmektedir.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor. Vergi affı torba yasası sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borcu, SGK destek prim borçları, işsizlik prim borçlarını kapsıyor.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
#bağkur #bağkur yapılandırma # bağkur borcu # bağkur affı #torbayasa # bağkur ihya 7440 Sayılı bazı alacakların yapılandırılmasına dair kanun son videomuzda anlattığımız şekilde ilerledi ve 12 Mart 2023 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. öncelikle 30 Nisan 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusu ...
SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Dondurulmuş sigortalılık sürelerinin ihya edilebilmesi için ihya başvurusunun yapıldığı tarihteki asgari ücret veya bunun 7.5 katı arasında değişen tutar üzerinden prim ödeniyor. Başvuru üzerine SGK'nın hesapladığı tutarın 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor.
9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.
Bağ-Kur ihyası, asgari ücret üzerinden hesaplanan günlük bir miktara göre borçlandırılır. 2022 verilerine göre, Bağ-Kur ihyası için başvuranlar günlük 74.41 lira ödemek zorundaydılar. Ancak, 23 Ocak 2023 tarihli güncel bilgilere göre bu miktar 115 lira olmuştur.
4B Kapsamında Durdurulan Hizmetlerin İhya Başvuruları e-Devlet Kapısı'nda Açıldı Paylaş: 4B (Bağ-Kur) kapsamında 01/06/2018 öncesi durdurulan hizmetlerin ihya başvuruları e-Devlet Kapısı'nda açıldı.
BAĞKUR PRİM BORCU NASIL SORGULANIR
Bağ Kur'a olan prim borçlarınızı sadece e Devlet sistemi internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) internet sitesi e SGM üzerinden yapılan borç sorgulama işlemleri süresiz olarak kaldırılmıştır.
Başta vergi ve SGK prim borçları olmak üzere kamuya olan çeşitli borçların yeniden yapılandırılarak peşin ya da taksitle ödenmesine imkan sağlayan 7256 sayılı Yasa, 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarına borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık sürelerini daha az ödeme yaparak ihya (canlandırma) imkanı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri