Izgara yöntemi kalori değerlerini fazla yükseltmeyeceğinden zayıflama sürecinde olanlar tavuk etini ızgarada pişirebilirler. Yağ ve kolesterol oranı düşük, protein değeri ve doyuruculuğu da yüksek olduğu için ideal bir besin kaynağı olacaktır.
Vazgeçilemeyen mangalda pişmiş et, uzmanlar tarafından onaylanmamaktadır. İnsan sağlığını olumsuz etkilediği; kanser, bağışıklık sisteminde sorunlar, solunum yolu hastalıkları, vücuttaki sıvı oranın azalması ve kısırlık gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği vurgulanmaktadır.
Mangalda tavuk pişirilirken genelde kanat ve tavuk pirzola tercih edilir.
Mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre duran gıdalarda kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor. Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi kanser yapıcı maddeler yüksek düzeye çıkıyor. Özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin üzerine yapışabildiği için kanser riski oluşuyor.
İlgili 22 soru bulundu
Tavuk eti kırmızı ete göre daha az kanserojen riski taşıyor
Dolasıyla daha az yağlı etlerin tercih edilmesi zararlı maddelerin minimum olmasını sağlayacaktır. Bunun yanında et türü olarak tavuk eti tercih edilmesi daha az risklidir.
Kanser yapıcı maddelerin ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında oluşabildiğine dikkati çeken Önal, etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde tehlike oluşturduğunun saptandığını belirtti.
Sağlıklı pişirme yöntemleri arasında değerlendirilen ızgara yöntemi, özellikle de et, tavuk ve balık gibi besinlerin oldukça lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesine olanak sunmaktadır. Her ne kadar meşakkatli bir yöntem olsa da sağlık açısından oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekmektedir.
Et için en iyi pişirme yöntemi üzeri kapalı olarak kendi nemi ya da domates gibi sulu besinlerle ve orta altı sıcaklıkta pişirmedir. Yüksek ısıda (fırın, ızgara, yağda kızartma) pişirilen etlerde ısının etkisi ve kaybolan su ile birlikte B vitaminleri kaybı artmaktadır.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır. Ardından köfteler atılır.
Mangalda bekletmeyin: Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artıyor. Bu nedenle kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türlerini seçmekte fayda var.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin.
- Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
Bu konuda daha fazla bilinen bir yöntem ise mangala soğan sürmek. Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Haşlanmış tavuk eti, kızarmış tavuk etine göre daha sağlıklı olarak bilinir. Ancak durumun tavuk etiyle bir ilgisi yoktur. Konu tamamen kullanılan yağ ile ilgilidir. Yani yağsız tavada kızartılan tavuk eti de haşlanmış tavuk eti kadar hem kalorisiz hem sağlıklıdır.
Diyet yaparken mangal yenilebilir ama dozajını iyi ayarlamak gerekir. Yanında ekmek yememek kesinlikle tercih edilmelidir. Ekmek tüketmeden mangal yaparak yiyebilirsiniz.
Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark kullanılan malzemeler, ısı ve süredir. Izgara yüksek ısıda (200-260 derece) ve kısa sürede (birkaç dakika) pişirilir. Mangal ise etin görece düşük ısıda (95-150 derece) ve uzun sürede pişirildiği, bir yandan da dumanlanarak lezzetinin artırıldığı bir metotdur.
MANGALDAKİ KÖMÜR KANSERE NEDEN OLABİLİR
Mangalda pişirilen yiyeceklere de dikkat çeken Kemik, "Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir.
Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzeyden sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun. Mangal ızgarası, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir.
"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri