Ancak tümce içinde belirtme durumunda, yönelme durumunda ya da her ikisinde birden nesneler isteyen, hatta ilgeç isteyen fiiller de vardır. Bunlar bağıl fiiller (relative Verben) olarak adlandırılır (Duden, 1995:105).
Bağ fiillere örnek cümleler şu şekilde verilebilir: - Sokağın köşesinden koşarak kaçtı. Bu cümlede koş eylemi -arak ekini almıştır. Bu eki alarak çık eyleminin nasıl yapıldığını belirmektedir.
Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Ulaç kullanılan bileşik isimlerde, anlamın bir sürekli fiil türünden olduğu yerine isim türünden olduğu açıktır. Örneğin, "swimming pool" sözcüğünde "yüzen bir havuz" anlamı yerine "içinde yüzmek için bir havuz" anlamı vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Türkçedeki fiil soylu sözcükler, fiiller ve fiilimsilerdir. Fiilimsiler kendi içinde üçe ayrılır: İsim-fiil (mastar), Sıfat-fiil (ortaç), Zarf-fiil (ulaç).
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
Geçişli fiiller belirtili ya da belirtisiz nesne alabilen fiillerdir. Bir fiilin geçişli olup olmadığı özneden sonra sorulan "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak anlaşılır: Zararlı böceklerden korumak için meyve bahçesini ilaçlayacağız. (belirtili nesne, geçişli fiil)
Çekimli eylem, Türkçe dilbilgisinde fiillerin çeşitli öğelerle (zaman, şahıs, sayı, kip vb.) uyumlu hale getirilerek kullanılması işlemidir. Fiiller, çeşitli eklerle çekimlenir ve cümle içinde kullanıldıkları zamana, kişiye, sayıya, kiplere ve diğer dilbilgisi unsurlarına göre değişiklik gösterebilir.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. Sakla samanı, gelir zamanı.
Belli başlı zarf-fiil ekleri şunlardır: -(y)A (göre göre, yaşaya yaşaya ); -(y)(D)p (yazıp, okuyup ); -(y)ArAk (giderek, uyuyarak); -(y)IncA, (başlayınca, saklayınca); -(y)AII (iyileşeli, geleli); -mAdAn (çekinmeden, yılmadan); -(1)ken (otururken, kalkarken) vb.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
Bir cümlede fiilin, belirteç görevinde kullanılmış haline zarf fiil adı verilmektedir. Ulaç, bağ fiil ve bağ-eylem gibi isimlerle de anılan zarf fiiller, en çok eki bulunan fiilimsi grubunu oluşturmaktadır.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Farklı zaman kiplerinin birlikte kullanıldığı fiillere birleşik çekimli eylem adı verilir. Bu tür eylemlere getirilen ikinci ek, ek fiil görevinde kullanılır. 1- Onu ''affedersen'' bir daha aynı hataları tekrarlamayacağını söyledi. ''Affetmek'' kelimesi hem geniş zaman (er) hem de şart kipi (-se) almıştır.
Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için kök fiil kip eki ve şahıs eki almalıdır. Bu şekilde basit çekimli bir fiil oluşmuş olur. Örnek: gör (fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki) gördüm çekimli fiili meydana gelir. gel (fiil kökü) + di (kip eki) + m (şahıs eki) geldim çekimli fiili meydana gelmektedir.
Hem özne tarafından gerçekleştirilen hem de doğrudan ya da dolaylı olarak öznenin etkilendiği fiillere dönüşlü fiil denir. Bu fiiller -n ve -l ekleriyle oluşturulur. (-l) ekiyle oluşturulan dönüşlü fiiller: Darıldı, ayrıldı, katıldı.
Dönüşlü fiiller, yüklemde gösterilmiş olan işi yapan ve yapılan bu işten etkilenen kişinin aynı kişi ya da varlık olduğunu ifade eden fiillerdir. Bir başka ifade ile dönüşlü yapılı olan fiillerdeki cümlelerin içerisinde yer alan özne ve nesne tamamen aynı varlığı kapsar.
Edilgen çatılı fiillerde eylemin kim tarafından yapıldığı belli değildir. Edilgen çatılı fiiller konusunu örnek cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik. Edilgen çatılı fiiller -l ya da -n eki alır. Dönüşlü fiiller de bu ekleri alsa da bu cümlelerde eylemin kim tarafından yapıldığı bellidir.
1) İsim-Fiil (Mastar Ekleri): Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “mayışmak” şeklinde kod- layabiliriz.
Öz: Dil biliminde yerleşmiş görüşe göre, ulaç, esas eyleme tâbi ikincil (yani yardımcı, ilâve) eylem ileten bitimsiz (infinit) ve şahıssız fiil şeklidir.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır. Akar su • Uyur yılan • Aya benzer yüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri