Rafine unlar, lifleri azaltılmış karbonhidratlar oldukları ve yüksek glisemik indekse sahip oldukları için, kan şekeri seviyelerinde ani bir artışa neden olur ve hızlı bir şekilde sindirilir. Bu tür unların tüketiminin art arda aşıldığı durumlarda şişkinlik, kabızlık ve kilo alımı kaçınılmaz olur.
Herkes tarafından bilinen un, genellikle buğdaydan elde edilendir. Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Eğer “enerji gereksinimini” kolay ve ucuz yoldan çözmek açısından bakılırsa, beyaz un tabii ki önemli bir besin maddesi. Ama tıpkı şeker ve tuz gibi onun da gereğinden fazla tüketilince sağlığa zararlı olabileceği anlaşılıyor.
Tokluk hissi verir, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Fakat unun rengini esmerleştirdiği, hamur yoğurmayı zorlaştırdığı ve içine katıldığı hamur işini daha lifli, kimilerine göre kaba hale getirdiği için çoğu una katılmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Rafine unlar, lifleri azaltılmış karbonhidratlar oldukları ve yüksek glisemik indekse sahip oldukları için, kan şekeri seviyelerinde ani bir artışa neden olur ve hızlı bir şekilde sindirilir. Bu tür unların tüketiminin art arda aşıldığı durumlarda şişkinlik, kabızlık ve kilo alımı kaçınılmaz olur.
Unun kül miktarı genelde randıman ölçüsüdür. Randıman, ayarlanmış un verimi düzeyidir ve unun kalitesini ifade etmektedir. Teorik olarak %85 verimle %0.5 küllü un elde edilebilmektedir.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
Beyaz una karşı sağlıklı bir alternatif olarak pirinç unu, soslarda, çorbalarda ve hamur işlerinde tercih edilir. Kepek unu: Buğday kepeğinden elde edilen kepekli un, metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Bu yüzden diyet yapanların tercih edebileceği un çeşitlerinden biridir.
Bağışıklık sistemini iyileştirir ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Verdiği tokluk hissi sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. İçerdiği yüksek oran besin değerleri sayesinde az tüketimde bile günlük besin ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
En sağlıksız yiyecek nedir? Zararlı yiyecekler ve diyabet diyet içecekler, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, trans yağlar, bulyon, şekerli içecekler, dondurma, bisküvi, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, kızarmış yiyecekler başlıca uzak durulması gereken gıdalardır.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Dr. Canan Karatay, modern buğdaydan yapılan ekmeği değil, siyez unundan yapılan ekmeği tüketin uyarısı yaptı. Sabahları beyran çorbası içmeyi öneren Karatay, gençlere de "Fıstık yerseniz fıstık gibi olursunuz” tavsiyesinde bulundu.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Tıp Fakültesi olmayan Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını incelediğimizde ilk sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunurken İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesini ve üçüncü sırada Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Ekmek Tebliği'ne göre ekmeğin üzerinde etiket olmalı ve ekmek poşetle satılmalıdır. Ekmeğe domuz vb. ürünlerden elde edilen katkılarında etiketine yazılması etiket tebliğine göre zorunluluktur. Ancak bütün bunların hiçbiri yapılmamaktadır.
Mis Un Buğday Unu işlenmemiş gıdadır. Helal,Vejetaryen,Vegan diyet tercihleri için tüketime uygun.
L-sistein Japonya ve Almanya'da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri