Bağlı ortaklık dediğimiz iştirak türünde ana (büyük) şirket, ortak olduğu şirkette %50 oranından daha fazla oranda oy hakkına sahip olduğu durumda şirket ile bağlı ortaklık kurmuş demektir. Bu kapsamda şirket ortaklığı dolaylı ya da direkt olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Ortak olunan şirkette çoğunluk ana şirkette değil ise bu durum basit anlamda iştirak durumunu oluşturur. Bu duruma bağımsız ortaklık denilir. Bağlı ortaklık ile arasındaki temel fark, mülkiyetin yüzdesine ve ana şirketin uyguladığı denetim veya etki derecesine tabidir.
Bağlı ortaklıklar hesabı, işletmenin yüzde 50 oranından fazla sermaye ortağı olup yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Bağlı ortaklık için sermaye taahhüdünde bulunulduğunda "245. Bağlı Ortaklıklar Hesabı" karşılığında bu hesaba alacak, taahhüt yerine getirildikçe de hesaba borç kaydedilir. Bağlı ortaklığa iştirak paylarının borsa veya piyasa değerinde, sürekli ya da önemli ölçüde meydana gelen değer azalmalarının izlendiği hesaptır.
245 Bağlı Ortaklıklar Hesabı: İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak % 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
İlgili 23 soru bulundu
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
233 Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (ödünç verme, borç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) bağlı ortaklıklardan vadesi 1 yıldan fazla olan alacaklarının izlendiği hesaptır.
Şartlı sermaye artırımı; pay senetleri ile değiştirilebilir tahvil ihracında ve çalışanlara dönük yapılabilecek sermaye artırımlarında, alıcının değiştirme ve alım haklarını kullanmasına bağlı olarak yapılabilecek bir sermaye artırımı sistemidir.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
4- MALİ DURAN VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ Bağlı menkul kıymetler arasında yer alan his se senedi, tahvil, bono vb. menkul kıymetler ile ortaklık payları hisse senedi ile temsil edilen işti rakler ve bağlı ortaklıklar aynı dönen varlıklar ara sında yer alan menkul kıymetler gibi değerlenir.
641 BAĞLI ORTAKLIKLARDAN TEMETTÜ GELİRLERİ HESABI
641 Bağlı Ortaklıklardan Temettü Gelirleri Hesabı: İşletmenin bağlı ortaklıklarından elde ettikleri temettü gelirlerinin izlendiği hesaptır. 641 Bağlı Ortaklıklardan Temettü Gelirleri Hesabının İşleyişi: Temettüler ortaya çıktığında bu hesabın alacağına kaydedilir.
245. Bağlı Ortaklıklar; İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Bu kelime; ortaklık, paydaşlık etme ve katılma gibi anlamlar taşır. İştirak ne demek sorusunu kısa ve net olarak bu şekilde yanıtlamak mümkündür. Ortaklığın söz konusu olması için, sahip olunan payların oranlarının yüzde 10 ila 50 arasında bulunması gerekir.
Bağlı ortaklık: Ana şirket, ortaklıkta olduğu şirkette %50'den daha fazla oy hakkına sahip ise ortak olunan şirket ile bağlı ortaklık durumu bulunmaktadır. Bağlı ortaklık ile hızlı büyüme stratejisi izleyebilmeleri mümkün olduğu gibi aynı zamanda kısıtlanmış piyasalara girebilme imkânı da elde etmektedirler.
İş ortaklıkları da esasen özel bir adi ortaklık türü olarak nitelendirilmektedir. Ancak iş ortaklıklarının adi ortaklığa getirdiği özellik; Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)'na göre iş ortaklığının kendisine has bir “kurum statüsü” tesis edilebilmesidir.
689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır. 689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabının İşleyişi: Böyle bir gider ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir.
679 Hesap İşleyişi
Gelir ortaya çıktığında, hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda ise ilgili hesap 690 hesaba yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar. Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır.
Şirketin hisse sayısı artar. Buna bağlı olarak piyasalardaki olumlu imajı güçlenir. Sermaye artırımı öncesi satışı zorlaşan şirket hisselerinin likiditesi artar.
Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için kaynak ihtiyacı, sermaye artırımı ile sağlanabilir. Şirketlerin sermaye artırımının en önemli sebebi kaynak bulma ihtiyacının ortaya çıkması, vergi avantajları ya da hisse senedi değerlerinin yükseltilmesinin istenmesidir.
136 hesap, ticari bir sebebe dayanmayan ve diğer alacak hesaplarından herhangi birine dahil edilmeyen alacakların yer aldığı hesap olarak karşımıza çıkar. 136 hesap kodu, aynı zamanda, 136 muhasebe kodu olarak da bilinir.
136 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR
Diğer alacaklar grubunda yer alan hesapların kapsamına girmeyen alacakların izlendiği hesaptır. Diğer çeşitli alacaklar hesabı alacak oluştuğunda borçlandırılır.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri