Arapçada kelimelerde sonlarında bulunan harf ve hareketlerin değişmesi İrab olarak bilinmektedir. Bu durum genel olarak Arapça içerisinde yer alan bir kalıp şeklinde anlatılır. Yani kelimeler Arapçada kullanılırken bu değişimler meydana gelmektedir.
Arapça Irabi kelimelerin sonunun cümledeki yerine göre ya da başlarına gelen edata göre değişikliğe uğramasıdır. Bir hareket değişikliği ya da harf değişimi Arapçada Irab olarak bilinir.
7 kısımdır. 1. kısım: Sonu elif olan her bir müfred lafızdır.
Amiller ve mamullerde anlatılan misallerdeki gibi. Eğer irab lafızda zahir olmaz, bilakis mukadder (takdir edilen) bir halde mureb ismin sonunda vaki olur ise işte ona Takdiri İrab denilir.
Kur'an âyetlerini cümle yapısı yönünden inceleyen ilim dalı ve bu alanda yazılan eserlerin ortak adı. İslâm dininin kutsal kitabı.
İlgili 34 soru bulundu
İ'râbu'l-Kur'ânlar ise garib kelimelerin izahına da yer vermekle birlikte daha çok nahiv ve irab ağırlıklı eserlerdir. Bu çalışmanın dilbilimciler kadar Kur'ân ilimleriyle meşgul olan araştırmacılara da faydalı olacağı ümidindeyiz.
Sözlükte "bir şeyin aslını ve hakikatini ortaya çıkarmak, açıklamak" anlamına gelen i'râb kelimesi terim olarak "Arap dilinin söz dizimini (nahiv/sentaks) incelemek" demektir. Kur'an ilimleri arasında yer alan i'râbü'l-Kur'ân'da da âyetler cümle ve terkip yapısı açısından ele alınır. Hz.
Hz. Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi. Merfû' kelimesi sözlükte “yukarı kaldırmak, yükseltmek” anlamına gelen ref' masdarından ism-i mef'ûldür.
İsimler ve fiillerin bazılarının sonu cümledeki yerine göre veya başına gelen bir edattan dolayı değişirken, bazılarının sonu da ne olursa olsun değişmez. Sonu cümledeki yerine göre veya başına gelen bir edata göre değişebilen kelimelere “murab” denir.
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup “ı, i” şeklinde okunan (kelime); “Harf-i cerle mecrur.” “İzâfetle mecrur.”
Cevap. Arapçada الأَسْمَاءُ الخَمْسَةُ denen beş isim vardır ki, bunlar و ile merfu, ا ile mansup, ي ile mecrur olurlar.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir. Aşağıdaki kelimeler müfred yapıdadır. Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Amil kelimesi, ''amel'' sözcüğünden türetilmiştir. Amel, yapılan iş, davranış ve meydana gelen olay demektir. Amil kelimesinin sözlük anlamı ise yapan ve icra edendir. Osmanlı döneminde vergi toplamakla görevlendirilen yüksek rütbeli memurlara, amil unvanı verilirdi.
sm-i mensûb ülke, din, mezhep, kabile vb. gibi bir unsura âidiyet ifade eder. Örneğin denildiğinde Bağdat şehrinden olan bir kişi anlaşılır. Bunun dilimizdeki karşılığı “Bağdatlı”dır.
Ref alametini açıkça göremediğimiz için, “yer itibariyle merfu” anlamında “mahallen merfu” ifadesini kullanırız.
Hiçbir değeri ve önemi yok` anlamındaki irapta mahalli yok ve iraptan mahalsiz deyimlerinde geçen bir söz.
Mazi fiil: Geçmiş zamanda, yani söylendiği andan önce meydana gelen fiillere denir. “Gitti, oturdu, yazdı, gitmişti, okumuştu” gibi fiiller, mazi fiil grubuna giren fiillerdir.
Buna göre mebnî kelimeler; harf sayısı, mana, âmil ya da mühmel olup ma'mûl olmama ve mana ifade etmek için başka bir şeye ihtiyaç duyma gibi hususlarda harfe benzediği için mebnî olmuştur.
Genel olarak: Ref: ötre; nasb: üstün; cer: esre ve cezm de: cezim şeklidir.
Nekra: Söylendiği vakit, kimden ya da neden bahsedildiği tam olarak anlaşılamamakta olan, belirsiz bir kişiyi ya da belirsiz bir şeyi gösteren isimlere denilmektedir.
Mefûl-ü mutlak, fiilin tekîd, çeşit ve sayı- sını belirtmek için kullanılır. Mefûl-ü mutlak, lafzî bir tekîd çeşidi olarak Arap dilinde önemli bir konuma sahiptir.
Kat'i niyet edilmiş, cezmolunmuş. Kat'i karar verilmiş.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Mushaf kelimesi Arapça olup iki kapak arasına alınmış sayfalar anlamına gelmektedir. Kur'an için bir isim olarak kullanılması ilk olarak Ebubekir zamanında olmuştur.
Siretü'l-Kur'an; Kur'an'ın hayat yolculuğu demek, siyer, seyir, seyir defteri, seyrüsefer, seyyar satıcı… Türkçemizde bu ifadeler de hep yerleşmiştir. Yolculuk demektir. Siretü'l-Kur'an; Kur'an'ın hayat yolculuğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri