Meydan sazı bağlama ailesinin en büyük sazıdır. La sesine akort edilir. Form boyu 525cm sap boyu 70cm tel boyu 112cm form eni ve derinliği 315cm dir. En ince teli 035 – 040 numaradır.
Bağlama, saza göre daha küçük boyutlu bir çalgı olarak dikkat çeker. Bu yüzden, saz için bağlamanın büyüğü olduğu söylenebilir.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır.
Kopuzun, Kıl kopuz veya ikilik gibi adlarla bilinen ve şamanla birlikte ifade edilen iki telli kopuz türü Orta Asya halkları arasında, özellikle Kazakistan'da geleneksel bir saz olarak bugün de kullanılmaktadır (Yardımcı, 2014: 54 ).
İlgili 18 soru bulundu
Orta Anadolu'da yaygın olarak rastlanan meydan sazı bağlama türleri içinde en büyük olanlara denir. Tekne boyu 50 cm, derinliği ise 30 cm'den büyüktür. 12 teli bulunur. Çoğunlukla kalın bam telleri kullanılır.
Curaların tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayındadır. Sap uzunlukları ise 40 cm kadardır. Sapın ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgı akort edilir. Dört telli curalarda üstteki tel ahenk telidir.
Anadolu'da bağlamaya saz dendiği de olur fakat saz daha geniş bir anlamı ifade etmektedir; yaylı sazlar, telli sazlar gibi… Örneğin saz takımı; birden çok çalgının bulunduğu takıma denir. Başka bir anlatımla, kanun için de saz denebilir… Özetle, bağlama bir sazdır yani bir çalgıdır, fakat her saz bağlama değildir.
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
Bağlamanın ses sahası 2,5 oktav (Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) olup, ses tablosu üzerine yapıştırılan ilave perdeler ile ses sahası 3 oktava kadarda çıkartılabilir.
Gene cura sazında 7- 16 perde olurken bozuk sazının 15-18 perdesi vardır. Bağlama ailesinin temel sazı olan bağlamanın ise 17 ile 24 arasında değişen perde sayısı ve komalı sisteme göre ara perdeleri mevcuttur. Perdelerin sayısını belirleyen temel unsur, tel boyudur.
Köprülü'ye göre kopuzun; kopuz-ı rûmî ve kopuz-ı ozan olmak üzere iki şekli vardır. Ozan kopuzunun bütün telli sazlardan daha uzun bir kâsesi vardır ve üç tellidir. Rûmî kopuz ise beş telli olup, daha çok uda benzeyen bir sazdır.
Saz Orta Asya'dan başlayıp balkan coğrafyasına kadar yayılan bölge içerisinde yaygınlaşmış, tekne, sap, burgu bölümlerinden oluşan telli bir halk çalgısıdır. Orta Asya'da dombıra olarak geçer. Günümüzde Anadolu'da tambura olarak değiştirilmiştir. Cümbüş gibi isimlerde kullanılır.
Dünyaca ünlü ve yaşadığı dönemde Uluslararası Yaşayan Kültür Mirası ünvanına sahip Hayri Dev'in kullandığı sazdır.
Bağlama, diğer telli enstrümanlar düşünüldüğünde en azından temel düzeyde öğrenmesi daha kolay ve anlaşılır bir müzik aletidir. Bu sebeple bağlamayı dinlemekten zevk alan kişiler dinlemekten öteye geçebilir ve dilerlerse bir kurs eşliğinde profesyonel destek alarak özverili bir çalışma planı ile bağlama öğrenebilirler.
Eğer sağlaksanız tezene sağ elinizde, notalar ise sol elinizde kalmalıdır. Solaksanız tam tersi şekilde tutarak sazın alt gövdesini bacağınıza tamamen değecek şekilde yerleştirmelisiniz. Yani yukarıdan baktığınızda telleri görmemeli, nota ve tel konumlarını gözlerinizle değil ellerinizle bulmalısınız.
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.
Cura Çalmak Zor Mu? Bağlamanın daha küçük bir versiyonu olan Cura'yı çalmak aslında saza göre daha kolaydır. Hatta daha basit olduğu için bağlamaya geçiş aşamasında sıklıkla tercih edilmektedir.
Balta sazı (ya da dede sazı, ruzba), bağlama ailesi içinde yer alan bir bağlama türü. Teknesi alt kısmında sivrilerek bir balta ağzını andırdığı için bu ismi almıştır. Görüntüsünün yanı sıra tınısının da oldukça farklı olmasıyla diğer bağlamalardan ayrılır.
Tezene ve elle çalınan iki veya üç telli halk sazıdır. Boğaz havalarının en işlek sazı ise üç tellidir. İki telli curanın bugün yoğun olarak icra edildiği yer ilimiz Çavdır ilçesine bağlı Kozağaç Köyü ve çevresidir. Üç telli cura da Burdur olmak üzere Teke Yöresi'nin genelinde kullanılmaktadır.
Öğrenci bağlaması kısa sap, başlangıç seviyesinde bağlama çalmayı öğrenenler için tasarlanmış bir enstrümandır.Bu tür bağlamalar, genellikle daha uygun fiyatlı ve kalite açısından profesyonel seviye bağlamalara kıyasla daha basit yapılara sahiptir.
Yeni başlayanlar için genellikle kısa sap saz modelleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kısa sapta sazın tutulması ve notalara erişimin daha kolay olmasıdır.
1: Tekne; İyi bir bağlamanın teknesi Dut, Ardıç, Maun, Kestane, Gürgen, Kelebek, Abanoz vs. gibi çok kuru ve özürsüz olan ağaçlardan yapılmış olmalıdır. 2: Sap; sapta kullanılan ağaçların sert ağaç olması kesinlikle önemli. Bunlar, Gürgen, Ak Gürgen, Kelebek, Maun, Kayın vs. gibi ağaç çeşitlerinden yapılmış olmalıdır.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri