Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Buna göre "art arda" kelimesinin sözlük anlamı olarak "arka arkaya" ifadeleri yer alıyor. Yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', "ardarda" ve "artarta" şeklindedir. Kelimenin doğru yazılışı "art arda" şeklindedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Buna göre “art arda” kelimesinin sözlük anlamı olarak “arka arkaya” ifadeleri yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Cümle içinde arka arkada anlamında kullanılan art arda TDK tarafından belirlenmiş olan birleşik kelimelerin yazımı kurallarına göre cümlede ayrı bir şekilde yazılır. Bu bağlamda "Art arda bitişik mi yazılır?" sorusuyla karşılaşıldığı zaman yanıt ayrı yazılması gereğidir.
Arda ismi, eski Türkçe'de 'yer', 'dünya' veya 'arazi' gibi anlamlara gelmektedir. Ayrıca kahramanlık ve cömertlik gibi nitelikleri çağrıştıran bir isim olarak bilinir. Edebiyat ve tarihte cömert ve yiğit kişiler için kullanılan bir tabir olduğundan, bu isim güç, cömertlik ve kahramanlık özelliklerini simgeleyebilir.
Türk dilinde ki pek çok kelimede olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı '' art niyet'' şeklindedir.
Bu kelime genellikle artdamak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı art damak şeklinde olmalıdır.
Sahura kalktıktan sonra imsak vakti öncesinde oruç tutmaya niyetlenen kişi şu şekilde niyet etmektedir; “Niyet ettim ya Rabbim senin rızan için oruç tutmaya.”
hasretin tutuşur, anılar uçuşur / acı bir elvedadır ardakalan” deniliyordu. Oysa, Türkçede “arda kalmak” diye bir eylem yok. “Artmak, geriye kalmak” anlamındaki eylemin doğrusu, “t” harfiyle ve bitişik yazılan “artakalmak”.
Türk Dil Kurumu'na göre ele alındığı vakit bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağı konusunda bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkün. Bu kelime mutlaka 'Art arda' şeklinde ayrı yazılmalı ve aynı zamanda ilk kelimedeki harf hatasına dikkat edilmelidir.
art arda gelen, üst üste olan, ardışık.
Bu kelime genellikle ardıardına şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ardı ardına şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
DİŞE DİŞ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, DİŞE DİŞ şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor.
Türk Dil Kurumu nun "dişhekimi" kullanımı yanlıştır, doğrusu "diş hekimi" dir şeklinde uyarısı vardır. Bizi ilgilendiren kanun metinlerinde "diş hekimi" olarak yazılmıştır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Çağ dışı kelimesi sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Çağ dışı" şeklinde yazılır. 2. sıfat, askerlik 41 yaşından itibaren askerlik hizmetleri dışında bırakılan.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Arda, Türkçe kökenli bir ad ve soyadı.
Arda, Türkçe kökenli bir isimdir. Hem kız hem de erkek çocukları için kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Özellikle birçok değişik anlamı ile beraber en tercih edilen adlar arasında yer almaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre 'Hükümdar veya kumandan asası' şekilde geçiyor.
Ayaz İsmi Caiz Midir? Bir ismin caiz olup olmadığı, İslam hukuku açısından değerlendirildiğinde, genellikle o ismin anlamı ve taşıdığı mana önemli olur. Ayaz ismi olumsuz bir anlam içermediğinden ve İslami değerlere aykırı bir anlam taşımadığından dolayı, genellikle caiz olduğu kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri