Bağlanma teorisi John Bowlby ve Mary Ainsworth'un ortak çalışmasıdır. Etoloji, güdümbilim, bilgi işleme, gelişimsel psikoloji ve psikanaliz kavramlarından yararlanarak John Bowlby teorinin temel ilkelerini formülleştirdi.
Bağlanma kuramı, 1960'lı ve 1970'li yıllarda, İngiliz psikolog John Bowlby ve Amerikalı-Kanadalı psikolog Mary Ainsworth tarafından geliştirilmiştir.
Bağlanma kuramı hayvan gözlemleri ve deneyleri sonucunda gelişmiş bir kuramdır. Bağlanma ile ilgili ilk araştırmaları John Bowlby ve arkadaşları yapmışlardır.
Bağlanma örüntüleri Psikolog Mary Ainsworth tarafından güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtilmiştir.
Bowlby'nin kuramı, nesne ilişkileri ve psikanalitik kuram temelli olarak insan davranışlarının kökenlerine ilişkin açıklama getiren bir kuramdır. Kurama göre bağlanma davranışı başka bir bireye karşı yakınlık arama ve sürdürme olarak tanımlanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Böylece bebek ile bakım veren arasında güvenli bir bağlanma tarzı ortaya çıkacaktır. Ancak bağlanma her zaman güvenli bağlanma şeklinde olmamaktadır. Bundan dolayı bağlanma tarzı olarak dört farklı tarz ortaya çıkmaktadır. Bunlar güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma, kaçınan bağlanma ve dağınık bağlanma şeklindedir.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
– Dağınık Bağlanma Nedir
Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir. Bakım veren kişi, ortamdan ayrılınca bebek huzursuzlanır ancak geri geldiğinde ya sakinleşemez ya da sarılır.
Kayıtsız/Kaçınmacı Bağlanma: Sosyal etkileşimde düşmanca tavırlar sergileyen, kendini açmakta zorlanan ve tanımlamaları detaysız olan bireylerdir. Kendine değer veren ve başkalarına karşı olumsuz tutuma sahip olmanın karışımıdır. Bu bireylerin ebeveynleri cezalandırıcı olabilmektedir (Landy, 2009).
Ainsworth (1989)'e göre bağlanma kuramı, John Bowlby ve Mary Salter Ainsworth'ün ortak çalışmalarına dayanmaktadır. Bebek, doğduğunda bakım verenle yakınlığı sürdürmeye yönelik bir davranış repertuarıyla donatılmıştır. Bu davranışlar arasında en dikkat çekici olanı bağlama davranışıdır.
Yabancı durum deneyi, Psikolog Mary Ainsworth ve meslektaşları tarafından Psikolog John Bowlby'nin Bağlanma Kuramını sınamak için yapılmış bir deneydir. Bowlby, kuramında bebekler ile bakım verenler1 (özellikle anneler) arasında kurulan duygusal bağdan bahseder.
Bağlanma teorisi yetişkinlerin romantik ilişkilerde yakınlığı algılayışları ve tepkileri ile ilgili olarak üç ana 'bağlanma' stili olduğunu öne sürer. Bunlar güvenli, kaygılı ve kaçıngan bağlanma modelledir. Toplumumuzdaki herkes bu üç bağlanma stilinden birine sahiptir.
Yakın ilişki içinde olunan kişi, “bağlanma figürü” olarak tanımlanır. Çocukluk döneminde bakım verenler (genellikle ebeveynler) bağlanma figürü iken ergenlik ve genç yetişkinlik dönemine doğru romantik partner ve yakın arkadaşlar bağlanma figürleri olarak sayılabilir.
Bağlanmayı bireyin kişiler arası etkileşimde karşısındaki kişi ile ilgili geliştirdiği duygusal bağ olarak tanımlamamız mümkündür. Bağlanma kişide temel güven duygusunun oluşmasında, böylelikle de kişilik gelişimi üzerinde önemli rol oynar.
Güvensiz – Kaçınmacı Bağlanma
Bebeğin hem annesinden ayrıldığında hem de tekrar annesiyle birlikte olduğunda, psikolojik olarak yüksek düzeyde uyarıldığı gözlenir. Bu da bebeğin annesinden ayrılmaya içsel bir psikolojik tepki verdiğinin göstergesidir.
Ambivalan Bağlanma Stili
Bu kişiler genellikle bir ilişkide hem yakın olma hem de bağımsızlık ihtiyacını hissederler. Diğer bağlanma stilleri gibi, ambivalan bağlanma stili de çocukluk döneminde şekillenir ve ilerleyen yaşlarda da ilişkilere yansır.
Dağınık-Korkulu Bağlanma
Dağınık-korkulu bağlanan kişilerde kendine zarar vermek ya da kişilik bozuklukları gözlemlenebilir. Dağınık-korkulu bağlanma stiline sahip kişiler reddedilmekten korkar ancak duygusal olarak mesafeli kişiler olmaz, yakınlık arar.
Ebeveynlerinden veya birincil bakım verenlerinden yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemiş, iletişimsiz bir ortamda büyümüş çocuklar kendi benlik algılarını korumak için kaçıngan bağlanma stilini benimserler. Kaçınmacı bağlanmaya sahip çocuklar hem fiziksel hem de duygusal olarak çok bağımsız hale gelebilirler.
Kaygılı bağlanma stili (İng: "anxious attachment style"); yakın ilişkilerde sürekli olarak terk edilme korkusunun ve çok güçlü bir güvensizlik duygusunun yaşandığı bağlanma stilini ifade eder.
Karmaşık Bağlanma Stili
Olumsuz benlik ve olumsuz başkaları modelinin birleşiminden oluşan bağlanma stiline karmaşık veya korkulu bağlanma stili denir. Karmaşık bağlanma aslında bireyin, diğer insanlar hakkındaki güvenilmez oldukları ve onu reddecek bireyler olduğu düşüncesiyle karakterizedir.
Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanan kişiler, partnerlerinden yüksek düzeyde yakınlık, onay ve ilgi bekleme eğilimindedir. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip bireylerin, öz güvenleri düşüktür ve bu kişiler yakın ilişkilerinde reddedilme ve terk edilme korkusu yaşarlar. Kaygılı–kaçınan bağlanma stiline sahip bireyler ise, kendilerini açmaktan rahatsız olurlar ve yakın ilişkiler kurmaktan kaçınırlar.
Kaygılı-Kararsız Bağlanma
Kaygılı-Karasız bağlanmış çocuklar, bağlandıkları kişiden ayrıldıklarında çok huzursuzlaşır, stres olur. Bağlandıkları kişi odaya geri döndüğünde ise bu olumsuz duyguları hafiflemez, sakinleşmede güçlük yaşarlar. Kaygılı-Kararsız bağlanmış çocuklar yabancılara karşı büyük şüphe içindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri