Deneysel bir araştırma çalışmasında bağımsız değişkenin etkileri sonucunda farklılık gösteren değişken, bağımlı değişken olarak adlandırılır. Bağımsız değişkene bağlı olduğu için bağımlı değişken olarak adlandırılır ve deney sonucunda istenilen sonucu verecek olan değişkendir.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bağımlı Değişken (Dependent Variable): Bir deneyde ölçülen veya test edilen değişkendir. Bu değişimlere sebep olan faktör ise bağımsız değişkendir. Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler.
Bağımlı değişkenler
Bir bağımlı değişken, değeri bağımsız değişkenin ne şekilde değiştiğine bağlı olan bir miktarı temsil eder. Genelde, bir denklemdeki bağımlı değişkeni temsil etmek için değişkeni kullanılır.
Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken.
İlgili 34 soru bulundu
Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu durumda olan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu olan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı şekilde değişen değişkenlik olarak tabir edilir.
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir.
Özetle; Bağımsız değişken neden; bağımlı değişkeni sonuç olarak kodluyoruz.
Cinsiyet ise araştırmacının değiştiremediği, sadece seçtiği bir değişken olduğu için bu da seçilmiş bağımsız değişken olarak tanımlanır.
Bağımsız değişken (X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken (Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir. Bağımlı değişken araştırmacının bireyler ya da gruplar arası değişkenliğini incelediği değişken, çözmeye odaklandığı problemdir.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Bağımsız değişkenler arasında anlamlı doğrusal ilişki yoktur. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki doğrusaldır.
Örneğin, bir deneyde bir bitkinin büyümesini ölçüyorsanız, bitkinin boyu bağımlı değişken olur. Bağımsız değişken, deneyde değiştirilen ve bağımlı değişkeni etkileyen değişkendir. Örneğin, bir deneyde bir bitkinin büyümesini etkileyen gübre miktarını ölçüyorsanız, gübre miktarı bağımsız değişken olur.
deneysel çalışmanın incelediği veya açıklamayı amaçladığı performans ve ondaki değişimler; sonuç olay. Nedensel ilişkide, sonuç niteliğinde olan değişken. Psikoloji biliminin bağımlı değişkeni davranıştır.
Başka değişkene göre değişen değişkenlere bağımlı değişken denir. Bir deneyde etkilenendir. Genellikle sonuçtur. Örneğin; "Konu tekrarının başarı üzerindeki etkisi nedir?" sorusunda, konu tekrarına bağlı olarak değişen özellik başarı olduğu için bağımlı değişken başarıdır.
Bağımsız Değişken Araştırmacının kontrolü altında olan, düzenleyip değiştirebildiği değişkendir. Bağımlı değişken üzerinde etkisi araştırılan değişkendir.
Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı olarak değişen değişkenlik olarak nitelendirilir. Burada bağımlı değişken ile beraber herhangi bir durumu insan kontrolü altında değiştiği düşünülmektedir.
Örnek: Bir öğrenci deneyinde, öğrencilerin matematik sınavındaki notları bağımlı değişken olabilir. Bu durumda, bağımlı değişken öğrencilerin performansını temsil eder.
Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
(ing. independent variable) Bir deney içerisinde değişim oranı deney sahibine ait olabilecek değişkendir. Örneğin “Sigara kansere neden olur.” önermesindeki sigara bağımsız iken kanser olma oranı sigara bağımlı olduğundan dolayı bağımlı değişkendir.
Cinsiyet değişkeni nitel ve süreksiz; ailenin çocuk sayısı da nicel ve süreksiz; boy nicel ve sürekli; ÖSS puanı nicel ve sürekli değişkendir. özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır.
Bağımsız Değişken: Etkisi araştırılan değişkendir. Araştırmacının değiştirdiği değişkendir. Bağımlı Değişken: Bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkendir. Karıştırıcı (Kontrol) Değişkeni: Deneysel çalışmalarda bağımlı değişkeni bağımsız değişken dışında etkileyebilecek diğer değişkenlerdir.
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
5) Bağımlı Değişken: Başka bir değişkene bağlı olarak değişen değişkenlere bağımlı değişken denir.
Bağımlı Ve Bağımsız Değişken Örnekleri
Bağımlı ve bağımsız değişkenler istatistiksel analizlerde sıkça kullanılan kavramlardır. Bağımlı değişken, üzerinde etki yapılan ve sonuçları incelenen değişkeni ifade ederken, bağımsız değişken ise bağımlı değişkene etki eden ve kontrol altında tutulan değişkeni ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri