Bağnaz Kime Denir? Bağnaz kelimesi birçok insana kullanılan bir kelimedir. Genellikle bir konu hakkında bir düşünceye inanan ve her ne olursa olsun o düşünceden vazgeçmeyen insanlara kullanılır. İnandığı fikirden dışarı çıkmayan bireylere, bağnaz kelimesi kullanılır.
Bağnaz kavramı, bir düşünceye, bir inanışa körü körüne bağlanıp ondan başkasını düşünmeyen anlamına gelir. Günümüz İngilizce sözlüklerinde Bağnazlık “rigid”, “extreme”, “fanatisme”, “intolerance”, “hoşgörmezlik”, “dar görüşlülük”, “yanlış davranış”, “eğilmez”, “katı”, “sert”, “şiddetli” anlamlarında kullanılır.
Bir düşünceye veya bir inanışa aşırı şekilde bağlanan, bu düşünce ya da inancın ötesinde hiçbir şeyi kabul etmeyen kişiler için bağnaz kelimesi kullanılmaktadır. Aynı şekilde TDK üzerinden de bu anlamı ile ifade edilir.
Bağnazlık bir görüş, kanı ya da tutumun tartışma ve eleştirilere kapalı tutulması ya da en aşırı biçimiyle benimsenmesi durumu, hoşgörüsüzlük durumudur.” “Gericilik ise toplumda çağdaş değerlere ve yeniliklere önem vermeyen, her yönüyle eskiyi özleyen veya eski düzeni yaşamaya çalışan görüştür.”
Dini bağnazlık (eş anlamlıları: fanatizm veya taassup) veya yobazlık, bir dine takıntı derecesinde bağlanmaktır. Dinsel bağnazlık ileri götürüldüğü takdirde radikalleşmeye neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
“yobaz; dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse ya da bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse anlamına gelir.” “bağnaz ise bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ve inanışı kabul etmeyen, mutaassıp, fanatik anlamındadır. bağnazlık ...
Başkalarının farklı inançlarını veya düşüncelerini kabul etmeyi reddetmek veya eleştirmekle ilişkilendirilir. Örnek Cümle: Taassup, farklı inançlara veya görüşlere sahip insanlar arasında anlayışsızlığa ve çatışmaya yol açabilir. Tolerans ve açıklık, taassup yerine farklılıklara saygıyı teşvik edebilir.
Kelimenin orijinali olan Yunanca despotēs, kabaca "Efendi" anlamına gelir ve kyrios kelimesi ile eş anlamlıdır. Yunaca terimin Latince karşılığı dominus'tur ve despotēs zaman zaman sikke basımında olduğu gibi bazı resmi durumlarda Roma İmparatoruna atıf yapmak için kullanılmıştır.
(sıfat) bağnaz, mutaassıp, yobaz, geri kafalı (argo)
Banaz, Uşak ilinin bir ilçesidir.
yobazlık. dinde bağnazlığı aşırılığa vardırmak, başkalarına baskı yapmaya yönelmek demek.
Herhangi bir düzeni, kurum ya da düşünceyi sabit tutmak tutucu olmak olarak ifade edilir. Aynı zamanda bu unsurları koruyan kimse olarak da anlatmak mümkündür. Günümüzde daha çok olumsuz şekilde ele alınan ve kullanılan bir kelimedir.
Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.
Bu kelimeye getirilen nispet ekiyle (i) oluşturulan asabi kelimesi, çok çabuk sinirlenen, öfkesini kontrol etmekte güçlük çeken anlamına gelir. Kelimenin isim hali ise ''asabiyet'' şeklinde yazılır.
özellikle dinî konularda bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ve inanışı kabul etmeyen, mutaassıp.
Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz manasını taşımaktadır. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ahraz olma durumu dilsiz ve hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen addır. Genel olarak dilsizler için kullanılan bir kelimedir.
Argo ile küfür eylemi aynı kategoride olsa da aralarında kullanım açısından farklılık bulunmaktadır. Küfretme eyleminde genelde kelimeler ilk anlamıyla kullanılırken, argoda alt metinler kullanılmaktadır.
Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır. Bir sırdaşınız varsa, şanslısınız. Edineceğiniz güvenebileceğiniz bir arkadaş, özel düşüncelerinizi bir sır olarak saklayabilir. Ketum ne demek sorusunun yanıtında sırrı saklayan kişinin ağzının sıkılığı yatar.
Kelimenin TDK'deki karşılığı dikkate alındığında ise ilk olarak karşımıza "dindeki bağnazlığı aşırılığa vardıran kimse" çıkmaktadır. Yobaz Ne Demek? Yobaz kelimesi herhangi bir görüşte, düşüncede ya da dinde aşırı bir görüşe ve anlayışa bağlı olmaktır. Toplum içinde de bu şekilde kullanılmaktadır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Her ne kadar Despot kelimesi zorba ya da zor kullanan şeklinde ele alınsa dahi, özellikle bir devleti zor kullanarak baskı altına alan kişi şeklinde ifade edilir. Özellikle bir ülkeyi zora veya baskıya dayatmak suretiyle yöneten kişi biçiminde daha çok kullanılmaktadır.
bir ülkeyi zora ve baskıya dayanarak yöneten kimse. mütemadiyen, nefes aldırmadan manevi şiddete maruz bırakan kişiler için söylenir.
Körü körüne DEYİMİ AÇIKLAMASI
Düşünüp taşınmadan, nasıl sonuçlanacağını hesaplamadan, dikkat etmeden.
Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim. Aynı soydan gelenlerin veya bir başka sebeple aralarında yakınlık bulunanların muhaliflere karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu.
Taassup kavramının, bir inancı körü körüne kabul edip başkasına dayatma ve başkalarının inanç ve düşüncelerini aşağılayıp baskı yoluyla yok etmeye çalışma gibi sonuçlar içerdiği dikkate alınırsa hadislerdeki müsamaha, hilim, teenni, sabır, sekînet vb. kavramlara yapılan vurgularla Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri