Haberleşme sistemleri analog ve sayısal haberleşme sistemleri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Haberleşme: Ses, görüntü, video, veri, telemetrik gibi bilgilerin bir noktadan diğer bir noktaya yüksek verimde, yüksek kalitede ve güvenli bir biçimde iletilmesidir. Haberleşme sistemi; gönderilecek bilginin üretildiği kaynak, gönderici, iletişim ortamı ve alıcı devrelerinden oluşur.
Bir haberleşme sisteminde giriş ve çıkış dönüştürücülerinin var olduğu varsayılarak, bundan sonra temel olarak işaretin iletimi üzerinde durulacaktır. Herhangi bir haberleşme sistemi, verici (transmitter), haberleşme kanalı (communication channel), ve alıcı (receiver) olmak üzere üç ana kısımdan oluşur.
Günümüzde haberleşme (komünikasyon); telefon, radyo ve televizyon, internet, yerel ve geniş ağlardan (Local and wide area networks) meydana gelmiştir. Şekil 1 Haberleşme sistemi blok diyagramı. 2) İletim Ortamı: fiziksel kanal da denir, sinyali taşır.
İlgili 25 soru bulundu
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Haberleşme üç ana kanal üzerinden gerçekleşir. Verici, alıcı ve iletim ortamı.
Tanımı : Haberleşme sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, mobil iletişim cihazları, telli haberleşme sistemleri, uydu ve yerel anten sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
İletişim; duygu, düşünce ya da bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması (bildirişim, haberleşme, komünikasyon) olarak tanımlanır.
Haberleşmenin Amacı; herhangi bir biçimdeki bilginin zaman ve uzay içinde kaynak adı verilen bir noktadan kullanıcı olarak adlandırılan başka bir noktaya aktarılmasıdır.
Bilgilerin ses dalgaları gibi sürekli sinyallerin modülasyonuyla iletildiği bir iletişim türüdür. Konuşma analog iletişimin en basit halidir. Klasik telefonlarda sinyaller analog gönderilir. Ayrıca bazı radyo ve televizyonlarda da analog iletişim kullanılır.
Haberleşme kanalı, göndericiden alıcıya veri iletimi için kullanılan donanım ve sinyal yayma ortamıdır. Telefon direkleri haberleşme kanallarına bir örnektir.
Kablo kullanılarak bir noktadan cihazdan başka bir noktaya cihaza ses ve görüntü iletimini sağlar. Gönderilecek olanlar elektrik sinyali ile iletilir.
İletişim Araçlarını 3 kısımda inceleyeceğiz. Bu kısımlar Görsel İletişim Araçları, İşitsel İletişim Araçları ve Yazılı ve Basılı İletişim Araçlarından oluşuyor. Görsel İletişim Araçları: Eğer bilgiyi edindiğimiz araç göze hitap ediyorsa o zaman bu araçlar Görsel İletişim Araçları arasında yer alır.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
Dumanla haberleşme, haberleşmenin en eski yollarından biridir. Uzak bir mesafeden, dumanı görerek yapılan bir haberleşme biçimiydi. Antik Çin'de, Çin Seddi'nde bir düşman saldırısına ilişkin haberler bir kuleden ötekine duman ile aktarılırdı ve böylece haberler birkaç saatte 750 kilometre uzağa ulaşabilirdi.
İletişim haberleşme olarak kullanılır.
Günümüzde ise telefonlar, bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar aktif olarak kullanılan telekomünikasyon iletişim araçlarıdır.
Elektrik Hattı Üzerinden Haberleşme yani Power Line Communication (PLC), elektrik dağıtımı yapılan iletkenler üzerinden aynı zamanda veri taşınması prensibine dayanır. Amaç enerji hattının olduğu her noktada yeni bir kablo veya kablosuz çözümlere ihtiyaç duymadan veri transferi sağlamaktır.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
Yeni haberleşme araçlarının en önemli özelliğiyse karşılıklı ilişki kurulmasına imkân vermesidir. Birçok sosyal paylaşım sitesi sayesinde insanlar eski yeni birçok arkadaşları ile bilgi, eğlence, fotoğraf, anı vb. paylaşmakta ve aynı zamanda interaktif olarak haberleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri