Bağışıklık sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi, sindirim sisteminin (kolonun) temizlenmesi oldukça önemlidir. Bağırsaklardaki toksinleri istenmeyen toksinlerden sadece 1 günde temizleyebileceksiniz.
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Suyun yanı sıra taze meyve ve sebze suları da içebilirsiniz. Taze elma suyu, kolon temizliği için en iyi ev ilaçlarından biridir. Elma suyu düzenli olarak bağırsak hareketlerini teşvik eder, toksinleri yıkar ve sindirim sisteminin yanı sıra karaciğer sağlığını da iyileştirir.
Zayıflamada ilk yapılması gereken bu bağırsaktaki birikmiş atıklardan kurtulmaktır. Bu temizlik de ancak kolon hidroterapi ile mümkündür! Kolon hidroterapinin zayıflamada diğer önemli etkisi ise metabolizmayı hızlandırmasıdır. Tabi kilo almaya sebep olan hastalıkları önleyici etkisi de yadsınamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak besin önerileri arasında genel olarak; taze meyveler, kuru meyveler, kepekli tahıl türleri, bakliyat çeşitleri sıralanabilir. Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir.
Tembel bağırsak sendromunda bağırsağın kolon kısmı, sindirim süreci sonrasında açığa çıkan sindirim atıklarını vücuttan uzaklaştırmada zorlanır. Dönemsel olarak açığa çıkabilen bu durum kronik olarak kişinin yaşamını etkileyebilir.
Sindirim sistemini çalıştırmak için uyandığınızda en az 1 ila 2 bardak su içmek iyi gelecektir. Ancak su tek başına işe yaramaz. Bol miktarda lifli gıda (meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahıllar) yemek de sağlıklı bir bağırsağı destekleyecek ve sizi düzenli tutacaktır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Gaz: Bağırsak tıkanıklığının neden olduğu gaz birikimi, gaz çıkarma sıklığını artırabilir. Bulantı: Bağırsak tıkanıklığı, bulantı ve kusma gibi belirtilere de neden olabilir. Yorgunluk: Bağırsak tıkanıklığının neden olduğu şişkinlik ve ağrı, kişinin enerjisini düşürebilir ve yorgunluk hissi yaratabilir.
Sindirim sistemimizin bir parçası olan kolon sisteminin sağlıklı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Zamanla bağırsaklarda biriken toksinler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur ve bu durum birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kolonlardaki toksinlerin arındırılması şarttır.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
7. Kahve, Sindirim Sürecine Yardımcı Olur
Kahvenin sindirimi kolaylaştırabilen bir etkisi vardır. İçerdiği kafein miktarı ile bağırsak hareketlerini hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kahve bu sayede sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Yapılan birçok çalışmada kronik kabızlık ile rektum kanseri, mide kanseri, divertikülit ve iskemik kolit arasında ilişki bulunduğu bildirilmektedir. Kronik kabızlık hemoroide (basur) ve anal fissür olarak adlandırılan çatlakların oluşumuna da zemin hazırlayabilmektedir.
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
İyi bakterilerin bağırsaklarımızdaki oranını artırmak için de bağırsak temizliğine özen göstermeliyiz. Bağırsaklarımızı temiz tutmadığımızda duvarlarında kötü bakteriler, parazitler ve virüsler birikebilir. Bağırsak duvarları bu zararlı maddelerin üreyip çoğalmaları için de iyi bir ortam oluşturur.
Kolon temizliği için hastalara işlem öncesi sıvı berrak diyet, ilaçlar ve rektal lavman verilmektedir. Bu amaçla en sık kullanılan ilaçlar ise sodyum fosfat, sennosid ve polietilen glikol içeren solüsyonlardır (4,5).
Bağırsak Detoksunun Faydaları
Bağırsak detoksu, bağırsak şikayetleri yaşayan kişilerde, bu şikayetlerin azalmasını sağlayacak bir detoks türüdür. Sindirim sisteminin düzelmesi ve yararlı bakterilerin artmasına da destek olmaktadır. Vücuttaki tonsinlerin azalmasına da destek olduğu bilinmektedir.
Bağırsak Hareketlerini Hızlandırabilir
Zeytinyağı, müshil etkisine sahip bileşenler içerir.
Fermente gıdalar, doğal olarak probiyotik bakteriler içerir. Fermente olduğundan içinde hem prebiyotik hem de probiyotik barındırır bu sebeple simbiyotik olur. Kefir, turşu, lahana turşusu gibi gıdaları beslenmenize eklemek bağırsak florasını oldukça olumlu etkiler.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri