Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir. Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Bağırsak tıkanıklığında gaz çıkar mı? Bağırsak tıkanıklığı bulguları başladıktan sonraki 12-24 saatte, tıkalı olan segmentin sonrasındaki bağırsakların boşalması nedeni ile gaz veya dışkı çıkarılabilir. Ancak gaz ve dışkı çıkarmanın kesilmesi tam tıkanıklık olduğunu düşündürür.
Gaz: Bağırsak tıkanıklığının neden olduğu gaz birikimi, gaz çıkarma sıklığını artırabilir. Bulantı: Bağırsak tıkanıklığı, bulantı ve kusma gibi belirtilere de neden olabilir. Yorgunluk: Bağırsak tıkanıklığının neden olduğu şişkinlik ve ağrı, kişinin enerjisini düşürebilir ve yorgunluk hissi yaratabilir.
İleusun semptomatolojisinde karın ağrısı, karın distansiyonu, gaz ve gayta çıkışında azalma ve kusma vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Bağırsak düğümlenmesi semptomları ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda ilk muayenede genellikle karında ele gelen bir kitlenin olup olmadığı araştırılır. Ardından yapılacak bir karın ultrasonografisi yardımıyla bağırsakta tıkanıklık olup olmadığı tespit edilebilir.
Bağırsak düğümlenmesi kalın veya ince bağırsağın bir bölümünün kendi etrafında veya mezenter (bağırsakları besleyen zar) etrafında bükülmesi sonucunda bağırsak tıkanıklığının olmasıdır. Bağırsak tıkanıklığı ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilir.
Bağırsak Tıkanıklığının (İleus) Tedavisi
Ameliyatla mekanik engel ortadan kaldırılır. Mesela sorun bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa ameliyatla kanserli hücreler alınarak sorun ortadan kaldırılır. Fıtıktan kaynaklanıyorsa yapılan ameliyatla bağırsak fıtıktan çıkarılıp fıtık tamir edilir.
Çekum bölgesinde oluşan bağırsak düğümlenmesinin sonucunda bağırsakta tam tıkanıklık oluşmamışsa gaz çıkışı sonrası hastalar daha rahat hissedebilir. Bu durum bağırsağın kendilinden geçtiği anlamına gelebilse de bazen tıkanıklık kendiliğinden geçmez ve daha kötü komplikasyonlar ortaya çıkar.
Patofizyoloji (mekanizma) : Barsak tıkanıklığı ataklarının çoğu ince barsakta meydana gelir ve bunların çoğu yapışıklıklar nedeniyle oluşur. Yapışıklıklar iltihabi olabilirken, çoğu postoperatif dönemde gelişir.
Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı, herhangi bir cerrahi işlem gibi riskler taşır. Ancak, bu riskler, tıkanıklığın nedenine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı olası riskler şunları içerebilir: Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Bağırsakta bulunan bu gaz yemeklerin sindirimi sonucu, yemek yerken tüketilen havadan ya da tükürük yutarken oluşabilir. Dik oturma pozisyonunda yutulan hava dışarı çıkma eğiliminde olsa da uzanma ya da eğik durma gibi durumlarda midede sıkışarak rahatsızlık verir.
Kalın bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmalar gıda artıklarından gaz üretir. Bu mikroorganizmalar, mide bağırsak kanalının daha yukarı kısımlarında sindirilemeyen kompleks karbonhidratları (şeker, nişasta, lif), selülozu sindirebilir. Bu sırada gaz açığa çıkar.
Kalın bağırsak tıkanıklıkları genelde daha geç bulgu verir. Fakat bazen tıkanıklığa neden olan durum bağırsağın beslenmesini yani kan akımını engelliyorsa bulgular çok hızla gelişir ve hayati tehlike oluşturabilir.
Atipik klinik seyrinden dolayı bazı hastalarda preop dönemde tanı konulamayabilir (4) . Başvuru sırasında en sık semptom karın ağrısıdır. Bunun dışında kanlı ishal, obstrüksiyon bulguları ve palpabl abdominal kitle ile de başvuru nedeni olabilir (7) .
Kişi ilk başta hiçbir şey yememeli veya içmemelidir. İnfüzyon ile gerekli sıvı tedarik edilir. Sıkışmış mide ve ince bağırsaktaki besinler nazogastrik tüp ile boşaltılabilir. Rektumda lavman yapılması bağırsağı boşaltmaya yardımcı olur.
• İnce bağırsağın cerrahi hastalıkları
İnce bağırsaklarda oluşan tıkanıklık, yapışıklık, ülser oluşumu, tümör, fistül, divertikül ve fıtıkların tedavisinde cerrahi ameliyatlar yer almaktadır. Bu hastalıkların cerrahisi, gastroenteroloji cerrahisi bölümü doktorlarınca gerçekleştirilir.
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir. Gastroenteroloji cerrahisi birimi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenir.
Bağırsak düğümlenmesi ciddi bir durum olup, tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Düğümlenen bağırsak, kan akışının kesilmesi sonucu doku ölümüne, bağırsağın delinmesine ve karın içinde enfeksiyonlara, peritonit tablosuna neden olabilir. Bu da hayati organların fonksiyonlarını bozabilir ve hayati risklere yol açabilir.
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Bağırsak düğümlenmesinin ana semptomu, gelip giden şiddetli karın ağrısıdır. Her ağrı iki ile üç dakika sürer. Ağrılar arasında çocuk çok solgun ya da yorgun görünmektedir. 12 saat kadar sonra ağrı daha sabit hale gelir ve çocuk genellikle yemek yemeyi bırakır ve kusabilir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri