Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
İlgili 28 soru bulundu
Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz. Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Bağırsakları Çalıştıran Besin Önerileri
Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir.
Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür.
Bağırsak düğümlenmesinin en etkili tedavisi cerrahi operasyondur. Ancak bazı durumlarda doktorlar sigmoidoskopi işlemi yapılmaktadır. Bağırsağa bir tüp yardımıyla hava verilir. Ve bükülen bağırsak bölümünün düzelmesi sağlanır.
BAĞIRSAK TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR? Lifli gıda alınmıyor ise, her gün karbonhidrat içerikli besleniliyor ise, kalın bağırsağa posa gelmez ise kalın bağırsaklarda bulunan mikroplar posalı içeriği parçalayamaz ve çoğalamaz. Bu durumda da az kaka olur ve daha az dışkılama ihtiyacı duyulur.
Probiyotiklerin, bağırsak hareketliliğin arttırılması, bağırsakları düzenli çalıştırması, bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını arttırması gibi özelliklerinden yararlanın. Her gün bir bardak kefir veya 4 yemek kaşığı probiyotikli yoğurt gibi besinleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Bağırsak faaliyetlerinin düzenli olmamasına bağlı olarak şişkinlik, gaz ve kabızlık görülebilmektedir. Sindirim artıklarının vücuttan atılamamasına bağlı olarak gaz ve şişkinlik bağırsak tembelliğinin en önemli özelliğidir.
Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Bu nedenle bol bol sıvı tüketimine önem verilmeli, lif oranı yüksek tam tahıllı ürünler, meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumları tüketin. Probiyotik bakımından zengin olan yoğurt tüketimi hem sindirimi kolaylaştırmada hem de kilo vermede oldukça önerilen besinlerdendir.
Birçok kişi sağlıklı dışkının günde bir kez olması gerektiğine inanır. Ancak, günde üç kez normal kıvamda dışkılama yapılması ve aynı şekilde haftada üç kez dışkılama yapılması da normal olarak kabul edilir.
Papaya, armut, çilek, kiraz, ananas, kivi, üzüm (kabuğu ve çekirdeği ile), incir ve kayısı. Zeytinyağı ve limonKahvaltıdan önce bir kaşık zeytinyağı ve limon suyu için. Bu uygulama ayrıca vücudumuzda biriken toksinleri atabilen güçlü bir detoks görevi gösterir. Zeytinyağı sindirimi ve bağırsak hareketini teşvik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri