Sumak ülkemizde sık sık kullanılan baharatlar arasında gelir. Genellikle salatalarda kullanılsa da bamya yemeği ya da ekşili dolmalarda ekşi lezzet vermesi için sumak suyu kullanılır.
Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Sumak ekşisi en çok yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle dolma yaparken dolma içerisine sumak ekşisi koyarak dolmayı daha da fazla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yine etli yemeklerde etin tadını daha da güzelleştirmek için sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Sumak ekşisi salatalarda da kullanılmaktadır.
Önceden kaynatılmış bir çay bardağı kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak eklenir. Bu karışım 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir. İsterseniz bu karışıma 1-2 damla kekik yağı da damlatabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Sumaklı Kaşık Salatası: Kaşık salatası olarak bilinen; domates, biber ve salatalıkların çok minik doğranması ile elde ettiğimiz bu salataya sumak inanılmaz yakışır.
Sulu sulu domateslerle, kıtır salatalıklarla lezzeti iki katına çıkıyor. Ceviz ve sumak olmazsa olmazlarından.
Yeşil salatalarınızın içine bile sumak ekleyebilirsiniz. Diğer yandan kuru dolmalarda da sumak adeta olmazsa olmazdır. Kuru patlıcan ve kuru biber dolmasında sumak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Yıkayıp süzdüğümüz maydanozu, taze soğanı ince ince doğrayıp, patatesler, kırmızı pul biber, tuz ve sumak ile karıştırıp, üzerine zeytinyağını gezdirelim. Sumaklı Patates Salatası hazır. Son derece pratik ve lezzetli bir salata, kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz. Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir. Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır. SUMAK BAHARATI NASIL YAPILIR? Sumağın organik olarak yapılıp tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Sumak, bağışıklığı güçlendirmeye destek olur. İdrar söktüren bir özelliği bulunan sumak, şeker hastalığı ve obezite adına oldukça etkilidir. Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Sumak, nane, limon suyu, tuz ve yağı eklenir, karıştırılarak servis yapılır.
Salataya kimyon eklemenin püf noktası az miktarda, hafifçe serpmektir. Hayfene salata baharatı: Türk safranı, aspir, reyhan, fesleğen, nane, biberiye ve sumak gibi baharatların karıştırılmasıyla elde edilen Hayfene salata baharatının tarifi bize özeldir. Her türlü salatada kullanılabilir.
Biberiye, reyhan, Türk safranı, fesleğen, aspir, nane ve sumaktan oluşan baharat karışımı ile lezzetli salatalar hazırlayabilirsiniz. Özellikle bol yeşillikli salatalarda kullanılması tavsiye edilir.
Orta kısmına da ince kıyılmış maydanoz ve naneyi yerleştirip üzerine çaprazdan iki üç yerden sumak serpiştiriyoruz. Salatamız servise hazırdır. Özellikle yaz aylarında sıkça yapabileceğimiz çok hafif ve nefis bir salata elde etmiş oluyoruz.
Soğuyan patatesleri çok küçük olmayacak şekilde küpler halinde doğrayıp, bir kaba alın. Sosu için; küçük bir kase içine 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı, damak tadınıza göre kırmızı toz biber, kekik, sarımsak tozu, isteğe göre zerdeçal ve tuz ekleyip, güzelce karıştırın.
Yeşillikler doğranır. Soğan jülyen doğranıp bir miktar sumak ve tuz ile ovulur. Haşlanan yumurtalar soyulup küp şeklinde orta boyda doğranır.
ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır.
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Malzemeler: Domates, soğan, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, sumak, maydanoz, yeşil biber, nar ekşisi, limon ve ceviz. Salatanın en önemli püf noktası her zaman malzemelerin kalitesi ve taze olmasıdır. Malzemeler ince ince doğrandıktan sonra bir kapta karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri