Kolit kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. İltihaplanma olarak adlandırılan kolit, kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olarak buradaki iç astarda ülser denen yaralara yol açar. Kolit yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktık.
Kalın bağırsak ülseri nedenleri arasında risk faktörlerini de es geçmemek gerekir. Aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, stresli bir yaşam, genetik faktörler gibi birçok risk faktörü, kalın bağırsağın çeperinin değişmesi ve iltihaplanması konusunda önemli rol oynar.
Kalın bağırsakta yara, ödem ve iltihaba neden olur. İltihabi bir hastalık olduğundan kanlı idrar ve sürekli devam eden ishale neden olur. Zaten en önemli belirtisi de geçmeyen ishaldir. Çünkü ülseratif kolit, kalın bağırsağın en önemli işlevi olan suyun kana geri emilimini engeller.
Yapılan çalışmalar Ülseratif kolitli hastaların yasam sürelerinin normal popülasyondan farkı olmadığını göstermiştir. Bir baksa deyişle Ülseratif kolit ömrü kısaltmamaktadır. Hastalar genellikle kontrollerini ve tedavilerini aksatmadıkları sürece normal hayatlarını sürdürebilirler.
Bağırsakta Yara Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bağırsaklarda yara olmasının en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi pek çok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü hastalıkları getirir.
İlgili 43 soru bulundu
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler ve çevresel etmenlerin hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu bilim dünyası tarafından öne sürülmektedir. Oldukça ciddi etkilere sebep olan Crohn hastalığı, yaşam boyu tam olarak iyileşme göstermez ve çoğu zaman cerrahi müdahaleler gerektirir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Uzun yıllar ülseratif kolit hastalığı olanlar, kalın bağırsak kanseri yönünden risk altındadırlar. Aktif hastalığı, 8 yıl ve üzerinde olanlarda kanser gelişme riski yüksektir. On yılın üzerinde kanser gelişme riski, her yıl %1 oranında artmaktadır.
Ülseratif Kolit Hastalığı'nda hastanın yaşı ilerledikçe ülseratif kolit hastalarında kanser riski artıyor. Bu yüzden kolonoskopi ile hastaların yakın takibe alınması gerekiyor.
Olguların yaklaşık % 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölümünün tutulumu vardır. Ülseratif kolit hastalığı sıklıkla makattan yukarıya doğru kalın bağırsak boyunca yayılır. Sıklıkla 15-40 yaş aralığında rastlanır, ancak olguların % 5'i ise 60 yaştan sonra ortaya çıkmaktadır.
Bağırsakta Yara Oluşumunun Tedavisi Nasıl Yapılır? Yaranın bağırsağın hangi bölgesinde olduğuna göre bağırsak yarasının tedavisi değişmektedir. Antiasidler, proton pompa inhibitörleri, kortikosteroidler, aminosalisilatlar, antibiyotikler ve sükralfat adlı ilaç tedavileri bu hastalarda uygulanabilir.
Distal ülseratif kolit veya sadece distal kolit: Ülseratif kolite bağlı olan iltihaplanma bu çeşitte dalağa kadar olan sol kısmı etkiler. Karın bölgesinde kramplar ve özellikle de karnın sol tarafında ağrı, kanlı ishal ve kilo kaybına neden olabilen bir çeşittir.
Hastalığı tamamen yok eden bir tedavi yoktur. Tedavide ağız yolu ile verilen haplar veya makattan bağırsak içine uygulanan lavman veya fitil şeklinde ilaçlar tercih edilir. Tedavinin erken kesilmesiyle hastalık yeniden alevlenebilir. Bu nedenle tedavinin uzun süre (yaşam boyu) olması gerekir.
Sindirimi zor olan besinler, kızartma ve kavurmalar, şarküteri ürünleri, fastfood, doymuş yağ içeriği yüksek besinler, asitli içecekler ülseri tetikleyebilir. Mide ülseri olan kişiler ne yememeli? Acı pul biber, kızartma ve kavurmalar, asitli içecekler, kafeinli içecekler, acı yiyecekler tüketilmemelidir.
Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10- 15 yıl kadar sürer. Bunun yanı sıra ülser diyeti de ülser tedavisinde yardımcıdır.
Kolit hastalarının tipik yakınmaları karın ağrısı, karın bölgesinde kramplar, ishal ve karında şişkinlik hissidir. Bazı hastalarda kanlı ishal de görülebilir. Diğer belirtileri arasında ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik ve vücudun susuz kalması (dehidrasyon) sayılabilir.
Stresli bir yaşam sürmek, fazla şekilde ilaç kullanımı, hamilelikler, sık sık enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ve bağışıklık sistemine bağlı olarak görülen hastalıkların bulunması da ülseratif kolite neden olan faktörler olarak sayılabilir.
Patates, beyaz makarna, glutensiz ekmek, beyaz pirinç ve yulaf ezmesi gibi besinler rafine tahıl türleridir. Protein kaynağı: Kırmızı et haricindeki protein kaynakları ülseratif koliti olan biri için daha uygun olabilir. Bunlara balık, tavuk, yumurta örnek verilebilir.
Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterse de birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Bazı bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri