Asya'nın iddialı ülkesi, aynı zamanda gelişmiş ülkelere karşı dengeli yaklaşımıyla “milli çıkar” temelli bir siyaset izliyor. Öte yandan, 109 farklı çeşitle dünya baharat üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiren Hindistan, birçok kültürel rengi de bünyesinde barındırıyor.
Baharat ticareti milattan önce Çinliler tarafından başlatılmıştır. Baharat ticareti; zerdeçal, zencefil, kakule ve tarçın satışına dayanmaktaydı. Baharat yolu'nun başladığı ülke Hindistan'dır. Binlerce yıl öncesine değin kullanılan baharat, Orta Çağ Avrupası döneminde soyluların sofralarında yer alıyordu.
Baharatın gıdalarda kullanımı ile ilgili ilk yazılı kayıt Mısır'da yapılan kazılarda bulunmuştur. M.Ö. 3500 yıllarına ait bu kayıtlarda hardalın hem yemeğe çeşni veren bir madde, hem de koruyucu olarak kullanıldığı bildirilmektedir. Ancak tarihte baharatın anavatanı “Uzak Doğu” olarak biliriz.
Baharatların başlıca olarak üç bölgede yoğunlaştığı görülmektedir : Hint Okyanusu, Akdeniz, Karayipler. Ancak, bu bögelerde yetişen birçok baharat bitkisi, sonraları dünyanın diğer bazı kısımlarında da uygun ortam bulmuş ve kültüre alınmıştır.
Günümüzde arkeolojik kazı çalışmaları sayesinde ise kekik, hardal, rezene, safran ve karanfil gibi baharat bitkilerinin Mezopotamya'da kullanıldığı fark ediliyor. Baharat, dünyada ilk kez Uzak Doğu'da kullanılmış ve baharat ticareti yine ilk kez Çin'de başlamıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Tarihte baharatı ilk kullanan ülke uzakdoğu olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı.
Osmanlı baharatı, Osmanlı mutfağına özgü bir baharat karışımıdır. Bu baharat karışımının içeriğinde sumak, kekik, sarımsak, maya ekstraktı, isot, özel pul biber, tatlı pul biber ve deniz tuzu bulunur. Zengin içerikli bir karışım olan Osmanlı baharatının hem lezzeti hem de faydaları sıkça tercih edilmesini sağlar.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
En çok elde edilen baharat susam ve çörek otudur.
Orta Çağ Avrupası'nda soyluların sofralarına da girince çok önemli bir ticaret ürünü haline geldi, ama pahalı olması nedeniyle ancak varlıklı kimseler satın alabiliyordu. Aslında tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal satışına dayanan baharat ticaretine Çinliler Mîlat'tan önce başlamıştı.
Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul, Edirne, Güneyde: Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Antalya, Denizli merkezlerini izlemektedir.
Bağdat Baharatları'nın kurucusu ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Mustafa Danacı; 1951 yılında Sivas'ın Yağbasan Köyü'nde doğdu.
Baharat yolu sayesinde Uzak Doğu'dan Batı'ya baharat taşınıyordu. Özellikle baharat, Ortaçağ Avrupası'nda soyluların sofralarında tüketilmeye başlanınca çok popüler bir ticari ürün haline geldi. İlk taşınan baharatlar arasında; kakule, tarçın, zencefil ve zerdeçal yer alıyordu.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep Hangi Bölgede? Gaziantep, Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin keşişim noktasında yer almaktadır. Şehrin tüm ilçeleri Güneydoğu Anadolu bölgesinde kalmakta olup, toplam kent nüfusu 2 milyonu aşmaktadır.
kontrolü yavuz sultan selim döneminde osmanlı denetimine geçmiş olan ticaret yolu.
Ridaniye Savaşı tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçlarına ilişkin tüm bilgileri sizlere özel olarak hazırladık. Ridaniye Savaşı, Kahire önlerinde Ridaniye denilen mevkide yapıldığı için adını buradan alır. Ridaniye Savaşı 1517 senesinde Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti arasında gerçekleşmiştir.
Baharat bundan yaklaşık 4000 yıl önce Hint Okyanusu ve Kızıldeniz üzerinden batıya taşınmaya başlamıştır. Yaklaşık MÖ 950'den itibaren Arap denizciler Hint Okyanusu'ndaki baharat ticaretinde aktif konumdaydı. İpek Yolu'nun aksine, Baharat Yolu deniz güzergâhının daha fazla kullanıldığı bir ticaret rotasıydı.
Karabiber, kırmızı biber, kimyon, kişniş, vanilya ve yenibahar bu listede bulunmaktadır. Tohumdan Elde Edilen Baharatlar: Çemen otu, çörek otu, hardal, kakule, susam, bitkinin tohumundan elde edilir ve mutfakta yer alır.
Hindistan adı, Hindistan anayasasında ve Hindistan'da birçok yerel dilde Bharat olarak geçmektedir. Bharat adı, Bharata klanının efsanevi kutsal kralı olan Kral Bharata'nın adından türetilmiştir. Farsça bir kelime olan Hindistan ismi İndus ülkesi için kullanılmış olsa da bugün ülke için kullanılmaktadır.
Antik çağdan beri aslında baharatların kullanıldığını biliyoruz. Akdeniz'deki ilk uygarlıklarda insanlar muskatı, karanfili ve karabiberi keyifle tüketiyorlarmış. Tabii çok zorlu ve uzun yollardan geçip buralara ulaştığı için, nakliyesi çok meşakkatli olduğu için pahalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri