Patlamış mısır, atıştırmalık olarak kabul edilen diğer yiyeceklere göre daha sağlıklı olarak belirtilmektedir. Lif oranın yüksek olduğu bu besin kişilerin uzun süre tok kalmalarına yardımcı olmaktadır. Besin değeri yüksek olan patlamış mısır belirli ölçülerde tüketildiği taktirde sivilceye neden olmamaktadır.
8) Baharatlı ve Acılı Yiyecekler
Baharatlı ve acılı yiyecekler ciltteki kan akışını ve dolaşımını arttırır. Bu durum doğrudan sivilceye neden olmasa da, sivilce kızarıklıklarının daha belirgin görünmesine sebep olur.
Ayrıca, soslu mısırın içerdiği katkı maddeleri veya alerjik reaksiyonlar da sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu nedenle, cilt sağlığı açısından, sağlıklı bir diyetin yanı sıra, soslu mısır gibi işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak ve doğal gıdalara ağırlık vermek önerilir.
Yağsız patlamış mısır sivilce yapar mı sorusuna tuzlu ve az yağlı olması durumunda yapmaz demek mümkün olsa da, yenilen miktar da önemli. Haftada birkaç defa, yüksek porsiyonlarda yenilirse yine de sivilce yapabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yulaf , yulaf kepeği , meyve ve sebze gibi yüksek lif içeriği olan besinler ve tam buğday ekmeği , makarna gibi kompleks karbonhidratlar , cilt dostu vitamin ve minerallerden zengin besinlerdir. Çalışmalar yeşil çayın sivilcelerle savaşmaya yardımcı bir besin olduğunu gösteriyor.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Cipsi çeşitlerinin sivilce yapıp yapmadığına dair günümüzde bilimsel açıdan kesin bir kanıt bulunmuyor.
-Yüksek karbonhidrat ve protein değerlerine sahip olan soslu mısır, kolesterol oranını dengeler ve kolon kanserine karşı koruma sağlar. -Bol lifli yapısıyla, sindirim sistemini aktive eder. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. -Kalbi kuvvetlendirir.
Su içmek sivilce/akne oluşumunun önüne geçer ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur) Yağlı beslenmemek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemekte olduğundan uykuyu iyi almış olmak. Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek.
Sivilce oluşumu konusunda bir diğer tehlike de acı biber ve baharatlardır. Kırmızıbiber, domates ürünleri ve baharatlı yiyecekleri sık tüketmemek gerekmektedir. Bu gıdalar doğrudan sivilce yapan yiyecekler olmasa da yüzdeki kan akışını arttırdıklarından kızarıklıklara yol açabilmekte.
YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır.
Aylardır geçmeyen sivilceler, kıl köklerinin içerisinde bulunan yağ bezlerinin cilde açılan kanallarının tıkanmasıyla meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum adı verilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında olan sebum, cildi korur ve yeniler.
Telefonunuz uzun süre yüzünüze bastırılırsa, terlemeye, tahrişe ve gözeneklerinizin tıkanmasına neden olabilir. Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir.
Güneşin yaydığı UVB ışınları iltihap önleyici, iyotlu deniz suyunun da kurutucu etkisi vardır. Tuzlu suyun etkileri cildin üstündeki gözenekleri açar ve sivilceler kaybolur, düzenli ve bilinçli deniz, güneş banyosu ciltte hücre yenilenmesini hızlandırarak sivilceleri iyileştiriyor.
Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekralarından yayılan kısa dalga boyu görünür ışığın cilt yüzeyinde staphylococcus aureus bakterisinin fazla çoğalmasına neden olarak cildin bakteriyel dengesini, mikrobiyotasını bozduğu ve akneyi etkilediği belirtilmektedir.
Yağsız ve tuzsuz bir şekilde hazırlanmış patlamış mısır sivilceye neden olmamaktadır. Aksine mısırın bu şekilde hazırlanmış halinin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Sivilce sorunu yaşayabilirsiniz
Kahvenin, cilde fayda sağlayan antioksidan ve güçlü antienflamatuvar özellikleri vardır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek yüz sivilcelerine neden olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihaplanma ile bağlantılı cilt hiperpigmentasyonunu da azaltabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Yanakta ortaya çıkan kırmızı sivilceler geçmesi için yöntemlerden biri buz kullanmaktır. Bir peçete ya da bezin içerisine buz koymak suretiyle ilgili bölgeye uygulamak etkili olabilir. Eğer bu uygulama yaklaşık olarak 1 hafta boyunca gerçekleşirse, yanaktaki kırmızı sivilcelerin önemli oranda azaldığını görünebilir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri