Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
Baharatlarınızın son kullanma tarihlerini geçmişse, kesinlikle hâlâ kullanabilirsiniz.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Baharat isimleri saymakla bitmez. Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların tazeliğini koruyabilmesi için en doğru şekilde korunması gerekir. Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
İlgili 35 soru bulundu
Kimyon, kırmızı biber, kekik gibi baharatlar da eskidikleri zaman böceklenebilirler.
Alandan tasarruf etmek ya da hızlı ulaşabilmek için baharatları buzdolabının ya da fırının tam yanına koymamanız oldukça önemli. Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Ya da ne yaparsak baharatlar bayatlamaz. Baharatlar eğer uygun koşullarda üretilmemiş ve saklanmamış ise küflenebilir. Küf ise baharatın hem lezzetini hem de içeriğini bozacak son derece zararlı hâle getirecektir.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayın.
Bebek Mamalarında Hangi Baharatlar Kullanılabilir? Bebek mamalarınızda ve pürelerinizde kullanabileceğiniz çeşitli baharatlar vardır. Bunlardan bazıları karabiber, fesleğen, zerdeçal, kekik, nane, tarçın, tatlı kırmızı biber ve zencefildir.
Karabiberin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Karabiber bozulduğu zaman topaklanma, renk değişikliği ve tadında bozulmalar meydana gelebilir. Koku ve tatlarını kaybettikleri noktada bunu anlayabilmeniz oldukça kolaydır.
Baharatlar hava ile temas ettiğinde böceklenir ve bozulmaya yüz tutuyor. Bu yüzden seramik gibi ağzını iyi kapatacağınız kapları tercih etmelisiniz. * Fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde baharat muhafaza etmek tercih edilmemeli.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Mikotoksinler, tahıllar, kuru meyveler, sert kabuklu yemişler ve baharatlar gibi gıdalarda gelişen bazı küf türleri tarafından doğal olarak üretilen toksik bileşiklerdir. Birçok mikotoksin türü vardır, en yaygın olanları aflatoksinler, okratoksin A, patulin, fumonisinler, zearalenon ve nivalenol ve deoksinivalenoldür.
Baharatın taze olması esastır. Rengi ve kokusu ele verir kendisini. Pul biber, kekik, tane karabiber... Renkleri parlak ve canlı, kokusu hissedilir olmalıdır.
Zerdeçal boğumlu ve parmağa benzeyen ve tazeyken parlak turuncu renkli köksap bölümleriyle kolaylıkla tanınır; kurutulup toz haline getirildiğinde sarı-turuncu bir renk alır.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
Bu hileleri anlamanın ise kolay bir yolu var. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
1 yaşına kadar bebekler için baharat tüketimi önerilmemektedir.
Cam kavanozda, havayı vakumlayan bir kapak ile sıkıca kapatarak saklamak en sağlıklı saklama yolu olacaktır. Sumak bu şekilde saklandığında uzun zaman bozulmadan kalır ve ilk zamanlarda sahip olduğu tazeliğini kaybetmez. Yaz aylarında yine vakumlu kapaklı cam kavanoz içerisinde buzdolabına koyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri