Yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak müşterileriniz tarafından bir memnuniyet ifadesi olarak ya da örf ve adet gereği nakit olarak bırakılan bahşişler, herhangi bir teslim ya da hizmet bedeli olarak düşünülemeyeceğinden KDV ye tabi bulunmamaktadır.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bingöl, dünyada yaygın olan bu uygulamanın artık Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de eskiden bahşiş daha yaygındı. Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor.
Taksilerde yolculuk ücretinin yüzde 10-15'i bahşiş verilir. Otellerde ise kat görevlilerine gece başına 2-3 dolar, konsiyerje 5 dolar ve üstü, oda servisine ve çantalarınızı taşıyan kişiye 1-2 dolar, valelere de 2-5 dolar verilir.
Otel: Bahşiş gerekmez. Restoran: Tutarın yüzde 10'u kadar. Ayrıca garsona bahşiş bırakmamak kaba bir davranış sayılır.
Her garson aldığı bahşişi kutuya atar. Akşam kutu açılır; çıkan bahşiş küçükten büyüğe pay edilir, hesabına yazar. Mesela komilere birer puan, garsonlara onar puan, şeflere yirmişer puan, şef garsona 30 puan, böyle paylaşılır. Ya garson, masadan aldığı bahşişi kutuya değil cebine atarsa.
More videos on YouTube
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
Son ücret işçinin parasal haklarının tümünü ifade eden “giydirilmiş ücret” olarak adlandırılıyor. Bahşiş de giydirilmiş ücretin içinde yer alıyor.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Bizdeki normal bahşiş oranı hesabın yüzde 10'u kadar. Fine dining restoranlarda bu oran yüzde 15-20'lere kadar çıkabiliyor. Ancak işletmeler ve servis elemanlarıyla konuştuğumuzda ya bahşişin yüzde 5-7 ile sınırlı olduğunu ya da kimi müşterilerin işi abarttığını öğreniyorum.
Tabii ki bahşişler sadece iş yemeklerinde gündeme gelmeyecektir. Örneğin: Otellerde çantalarınızı taşıyan, size odanızı gösteren görevlilere bahşiş verilmesi de genel kabul görmüş bir uygulamadır. Vergi idaresi bahşiş giderlerini işle ilgili zorunlu bir harcama olarak görmemekte ve gider kaydını kabul etmemektedir.
Otel, lokanta, eğlence yerleri ve benzeri yerlerde toplanan bahşişlerin işçilere dağıtımına ilişkin esaslar yeniden belirlendi. Bundan böyle her işçi toplanan yüzdelerden fiilen çalıştığı gün sayısına ve elde ettiği puana göre yararlanacak.
Bu yıla kadar ücretlilerden en fazla yüzde 35 oranında vergi kesiliyordu. Ücret ne kadar yüksek olursa olsun gelir vergisinin oranı yüzde 35'in üzerine çıkmıyordu. 2020'de yıl içi toplam (kümülatif) vergi matrahı 600 bin lirayı geçen üst düzey çalışanların bordrosunda artık yüzde 40 oranından vergi kesintisi görülecek.
Bahşiş neden verilir? Genelde, verilen hizmete duyulan memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin bir göstergesi olarak bahşiş bırakabiliyoruz. Bazen de sırf çalışanlara maddi katkı olsun diye, hizmetten memnun olmasanız da bahşiş bırakabiliyorsunuz.
Bahşiş olayı zorunlu değildir, empati yeteneğin kadar bahşiş verirsin. Ama böyle yüzsüzlükler de bahşiş vermekten soğutur hale geldi.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Restoranda bahşiş toplam hesabın yüzde 10-15'idir. Taksilerde 1-3 CUC bahşiş verilebilir. Otellerde de bellboy'a 1 CUC, kat görevlisine de gece başına 1 CUC vermek yeterlidir.
Otel görevlisi evlilik cüzdanı istedi. Avukat, evli olmadıklarını belirtince otel görevlisi ilgili mevzuat uyarınca aynı odada kalamayacaklarını ifade etti. Bunun yerine tek kişilik ayrı odalarda ya da dört kişilik odalarda hemcinsleri ile kalabileceklerini söyledi.
Müşterilerin yaptıkları: Yaygın görüş eğer sahibi saç yapıyorsa ona bahşiş vermemeniz gerektiği yönündedir. Ancak gitgide daha fazla müşteri bahşiş veriyor. Salon çalışanlarının yapmanızı istediği: bu kural artık uygulanmıyor, hadi, sahibe de bahşiş bırakın.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Bahşiş alırsınız.
Amerikalılar bu konuda çok cüretkar olabiliyorlar. Günlük 5-50 dolar arası bahşiş almanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri