2005 AHA Kılavuzu'nda yer alan kişinin solunum varlığını belirlemek amacıyla yapılan bak, dinle, hisset uygulaması; 2010 AHA Kılavuzuna göre, uygulamadan kaldırılmıştır.
Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Solunum yoksa tıbbi yardım istenir (112), Hemen yapay solunuma başlanır.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Bebeğin solunum yapıp yapmadığı Bak – Dinle – Hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır. Eğilip kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır. UYARI: KALP MASAJI; KALBİ DURMUŞ KİŞİLERE BU KONUDA EĞİTİM ALMIŞ VE EHLİYETİ OLAN KİŞİLERCE YAPILIR, ÇALIŞAN KALBE KALP MASAJI YAPILMAZ, KALBİ DURDURABİLİR.
Bebeklerde (0-1 yaş) Temel Yaşam Desteği
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir. Bu şekilde hasta kendine gelinceye kadar veya ambulans gelene kadar devam edilir.
değerlendirilmesi, Hasta veya yaralının hava yolunun açıklığı sağlandıktan sonra solunum seslerini dinleyip solunum hareketlerini izleyerek ve solunumunu hissetmeye çalışarak solunumun olup olmadığı değerlendirilir (Bak- dinle- hisset yöntemi).
Kurtarıcı 112'yi aradıktan sonra hastanın yanına gelip yaklaşık 2 dakika veya 5 siklus CPR uygulamalıdır. Yalnız boğulma veya diğer solunum problemlerine bağlı ölümlerde, 8 yaş altı çocuklarda, öncelikle 5 siklus (yaklaşık 2 dakika) CPR uygulamalı daha sonra ATS aktive edilmelidir.
Personel önce kendini güvene almalıdır. Olay yeri güvenliği sağlanır. Solunum yolu açıklığı sağlanır. Hasta ya da yaralının solunumu değerlendirilir.
Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Ani Kalp Durmasının Belirtileri
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Sesli şekilde omzundan hafif sarsılarak – uyarı verilerek bilinci kontrol edilir. Varsa sıkan giysileri gevşetilir. Hastanın ağzının içinde yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir. Bak – Dinle – Hisset yöntemi ile kişinin sağlıklı solunum yapıp yapmadığı kontrol edilir.
Kazazedenin soluk alıp almadığını anlamak için başını geriye doğru iterek kulağımızı ağızına yaklaştırarak soluk sesi dinlenir. Ses duyulmuyor, nefes sıcaklığı hissedilmiyor, göz bebekleri büyümüş ve ayrıca göğüs hareketleri de görülmüyor ise solunum durmuş demektir.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Alt Çene Pozisyonu: Düşme ve trafik kazalarında daima aksi kanıtlanmadıkça kişide boyun zedelenmesi varsayılarak bu pozisyon uygulanır. Baş hareket ettirilmeden alt çene her iki elin 4 parmağıyla alttan kavranır.
Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa; Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır. Solunumun durduğu ve nefes alış verişinin sağlıksız olduğu tespit edilirse suni teneffüs yapılmalıdır.
14. Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.
(Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına) Önemli! Kalp masajı ilk yardım eğitimi alan kişiler tarafınca yapılmalıdır. Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternum ucu) iki parmak konur ve üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.
Baş Çene Pozisyonu (45 derece). Solunum yoksa 2 kurtarıcı solunum. Ağız ve burun birlikte kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri