Türk edebiyatının, hususiyle de klasik Türk edebiyatının en önde gelen şa- irlerinden olan Bâkî (ö. 1008/1600), başka eserleri de bulunmakla birlikte Dîvân'ı ile şöhret bulmuştur. Bâkî Dîvânı ilk defa 1276'da (1859) pek çok yanlışla birlikte yayımlanmıştır.
Divan edebiyatının olgunluk devresi sayılan XVI. yy.ın Osmanlı sahasındaki en büyük şairlerinden olan Bâkî'nin kasidelerinde genel anlamda dönemin karakteristik özelliklerinin tümünü görebiliyoruz.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Eserleri, 16'ncı yüzyıl Osmanlı toplumunun beğenisine uygun, sanat incelikleri ve hayal güzellikleriyle dolu olan Baki, çağdaşı şairlere göre daha sade ve anlaşılır bir dil seçti. Divan şairi, duru ve temiz bir İstanbul lehçesinin yanı sıra şiirlerinde halk deyimleri ve söyleyişleri de kullandı.
Divan edebiyatı şairi olan Baki'nin özellikle gazel türünde birçok eser verdiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda birçok önemli kasidesinin de olduğu söylenebilir. 4508 beyitlik en önemli eseri ise Divan olarak bilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Nihayetinde, Zâtî'nin döneminde itibaren ise Osmanlı Türkçesinde eser üretmenin belli bir seviyeye geldiği düşünebilir. Bu ilk kuşak şairlerden sonra sonraki dönemde divan edebiyatı daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Örneğin, Bâkî (ö. 1600) bu dönemde yaşamıştır ve kendisi döneminde de oldukça ilgi görmüştür.
Klasik Türk şiirinin en parlak devri XVI. yüzyıl, bu asrın ilim, sanat ve edebiyat merkezi İstanbul, İstanbul'da devrin en büyük şairi de Bâkî'dir. Devrinde “Sultânu'ş-şu'arâ” olarak tanınan Bâkî'nin şiirleri, özellikle de gazelleri, Dîvân'ının yazma nüshalarından başka yüzlerce şiir mecmuasına da kaydedilmiştir.
Divan edebiyatının usta ismi Baki ve Osmanlı'nın muhteşem padişahı Kanuni Sultan Süleyman arasında geçen ve şiirlerle birbirlerine cevap verdikleri, tebessüm ettiren tatlı bir vaka...
Bu anlayış çerçevesinde yetişen ve döneme damgasını vuran XVI. yy şâirlerinden Fuzûlî ve Bâkî'nin şiirleri, dönemin şiir anlayışının tespiti bakımından oldukça önemlidir.
Klasik Türk şiirinin en etkili olduğu dönemde şiirlerini yazan, devrinde şairler sultanı olarak anılan Bâkî'nin, şiir anlayışına dair yapmış olduğumuz bu tespit ve değerlendirmeler, özelde şairin genelde ise klasik şiirin poetikasına yönelik çalışmalar için önemli sonuçlar içermektedir.
Dîvân: Bâkî, ilk defa Kanuni Sultan Süleyman'ın isteğiyle divan tertip etmiş olmakla birlikte daha sonra yazdığı şiirleri de eklemek suretiyle değişik tarihlerde divanını yeniden düzenlemiştir. Kütüphanelerde şairin sağlığında tertip edilmiş Bâkî Divanı nüshalarına rastlanmaktadır.
Aynı zamanda yazılı kaynaklar ve edebi metinlerde de çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. Baki Ne Demek? Baki kelimesinin anlamı 'sürekli, kalıcı ve daimi' olarak geçmektedir.
Bakü petrolüyle, Hazar Denizi'nin tam ortasındaki bayrağıyla, parklarıyla, havyarıyla ve zerdüştlerin tapınağıyla meşhurdur.
Divan Edebiyatı: Türk Edebiyatı'nın İslâm uygarlığı etkisinde doğup gelişen ve kendine özgü kuralları, sanat ve estetik anlayışı olan edebiyat geleneğine verilen isimdir.
Bâkî, hocası Karamanîzâde Mehmed Efendi için yazdığı “sünbül” redifli kaside ile şiirde kendini kabul ettirmeye başlar. 1552'de açılan Süleymaniye Medresesi'nde Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi'nin derslerine devam ederken bir yandan Süleymaniye Camii'nin yapımında bina emini olarak çalışır.
*Bakî, derin ve büyük ıstırapların şairi olmak yerine hayatın zevk ve eğlencelerine yönelmiş bir şiir ustasıdır. * “Dünya zevkini”, “yaşamdan zevk almayı” prensip edinmiştir. *Gazel türünün tanınmış şairlerinendir. *Şöhret kazanmış birçok kasidesi olmakla beraber o, her şeyden önce bir gazel şairidir.
Yazıda taranmış ve alıntı yapılmış olan on bir Türkçe divanın ait olduğu şairler şunlardır: Fuzûlî, Bâkî, Nev'î, Hayâlî, Taşlıcalı Yahyâ, Muhibbî, Vasfî, Usûlî, Helâkî, Hayretî, Amrî.
1526´da İstanbul´da dünyaya geldi. 1600 yılında İstanbul´da öldü. Osmanlı Divan Edebiyatı´nda şiire biçim ve içerik açısından birçok yenilik getiren ve yaşarken "Sultanü´ş Şuârâ" (şairler sultanı) unvanını alan şairin asıl adı Mahmud Abdülbaki. Fatih Camii müezzinlerinden Mehmed Efendi´nin oğlu.
Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
I. Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey (Osmanlıca: عثمان بك, y. 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır.
Taşlıcalı Yahya ya da Dukaginzâde Yahyâ, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Osmanlı askeri ve divan edebiyatı şairidir.
Bâkî'nin şiirlerini içeren eseridir. Divan şiirinden söz edildiğinde adının önüne yüceltici sıfatlar eklemeden anamadığımız şairlerin başında gelen Bâkî, vefatından otuz beş sene evvel Kanunî Sultan Süleyman (ö. 1566)'ın isteği üzerine şiirlerini derleyip divan tertip etmiştir (Nevizade Atâyî 2017: 1179).
Divan edebiyatımız da Baki Rindane Gazel yazanlar arasında örnektir.
Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi, 13. yüzyılın başlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar Anadolu ve Rumeli'de kullanılan Oğuz Türkçesi temelindeki ölü dildir. Batı Türkçesinin ilk dönemini teşkil eden Eski Anadolu Türkçesine Batı Türkçesinin bir oluş, bir kuruluş devresi olarak bakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri