Online terapi, kişinin sağlığını korumasına yardımcı olmaktadır. Tedavilerin aksamaması da bu şekilde sağlanabilmektedir. Ülkemizde yeterli belgeleri olan ve alanında uzman psikologlar için online terapi yasal bir uygulama olarak öne çıkmaktadır.
Türkiye'de online aile danışmanlığı terapisi yasal bir uygulamadır. Ancak, bu hizmetleri vermek için uygun eğitim almış ve uygun bir lisansa sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, online terapi sırasında güvenli bir ortam sağlamak ve kişisel bilgileri koruma önlemleri almak gerekmektedir.
Seyahat etme zorunluluğu yoktur ve dünyanın herhangi bir yerindeki uzman ile seans yapılabilir. Terapiste gitmek için işten izin almak gibi bir sıkıntı yoktur. Kişi kendi güvenli ortamında online seansları yapabilir. İnsanlar internet üzerinden yapılan video görüşmelerde daha az kaygılı olur.
Psikoterapist, bu alanda gerekli ek eğitimleri almış kişidir. Yani online psikoterapi; bu eğitimi almış psikiyatrist, klinik psikolog ya da psikolojik danışman ile yapılabilir. Danışmanlık, koçluk hizmetleri de kimi zaman online terapi adı altında geçebilir.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
İlgili 26 soru bulundu
Psikolojik destek almak, sicilinize işlemez.
Yaygın olmasına rağmen ses kayıtları danışanların otantik keşfini engellemesi ve kişisel problemlerini açıklıkla yansıtmaması nedeniyle hem danışan hem de psikolojik danışman tarafından memnuniyetsizlikle karşılanabilmektedir.
Online psikiyatri ilaç yazabilir mi? Online yapılan seanslar sonrasında e-reçete sistemi ile ilaç yazılması mümkündür.
Psikolog Bahar Gaser Cevabı:
Lisans eğitimi psikoloji veya psikolojik danışmanlık olan terapistler ilaç tedavisinde bulunamaz, reçete yazamazlar.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Gerçek şu ki yapılan çalışmalara göre online terapi ile yüz yüze terapi arasında en ufak fark dahi yoktur. Kamera sizleri görebildiğimiz ölçüde, internet hızınız stabil ve fiziksel şartlarınız yeterli olduğu müddetçe gönül rahatlığı ile online terapi alabilirsiniz.
Online psikolog tanımının tek farkı; psikolog kliniği ya da yüz yüze yöntemde talep edilen mekânda destek sunulması yerine çevrim içi imkanlar aracılığıyla psikolog hizmeti verilmesidir. Hizmet verilen mekân farkı dışında online psikolog ve yüz yüze psikolog hizmetinde teknik, yani yöntemsel fark gözetilmez.
Online Terapi hangi durumlar için uygun değildir? Psikiyatrik atak veya psikiyatrik kriz durumları için uygun değildir. 18 yaşından küçük bireylerle psikoterapi için uygun değildir. İntihar düşünceleri ve kendine zarar verme düşünceleri olan bireylerde uygun değildir.
Sonraki görüşmelerde ise ilaçların olumlu ve ya varsa olumsuz etkileri belirlenir ve ilaç tedavisiyle ilgili süreç planlanır.Psikiyatrik görüşmeler genelde kişilerin günlük işlevini bozan ağır psikiyatrik rahatsızlıklar için önerilir. Psikoterapide klinik psikologlar tanı koyamaz ve ilaç tedavisi uygulayamaz.
Yemek yemek, sigara içmek, telefon ile veya başka bir işle uğraşmak yüz yüze terapi seanslarında olduğu gibi online terapi için de uygun değildir.
Sosyal aile politikalar Bakanlığı tarafından psikolojik destek ihtiyacı duyan kişilere ücretsiz online psikolojik destek verilmektedir. Şehirler de bulunan belediye birimleri bu hizmeti sağlamaktadır. Psikoterapi halk arasında konuşma terapisi olarak da bilinmektedir.
Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir. Ayrıca Online psikolog ücretleri daha düşük olduğundan 500 TL olarak belirlenmiştir.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansı alarak lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar ise 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak klinik alanda uzmanlaşmaktadırlar.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Psikiyatristlerin seanslar aynı psikologlar gibi 45-50 dakika olarak öngörülür. Psikiyatristler seanslarının 10-15 dakikasını genellikle ilaç yazmak için ayırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri