Dîvân şiirinin beş büyük üstadından biri olarak kabul edilen (diğerleri Fuzûlî, Nef'î, Nedîm, Şeyh Gâlip) (Timurtaş 1987: 17) Bâkî, 1526-27 yılında İstanbul'da doğmuştur. Asıl adı Mahmud Abdülbâkî'dir.
Eserleri, 16'ncı yüzyıl Osmanlı toplumunun beğenisine uygun, sanat incelikleri ve hayal güzellikleriyle dolu olan Baki, çağdaşı şairlere göre daha sade ve anlaşılır bir dil seçti. Divan şairi, duru ve temiz bir İstanbul lehçesinin yanı sıra şiirlerinde halk deyimleri ve söyleyişleri de kullandı.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirtilen şair, hayatı boyunca çeşitli dönemlerde devlet hizmetinde bulundu; kadılık, kazaskerlik gibi makamlarda görev yaptı. Yaşlılığında Şeyhülislam olmak isteyen Baki, bu makama getirilmemiş. 7 Nisan 1600 tarihinde, İstanbul'da öldü.
Bâkî'nin şiirlerini içeren eseridir. Divan şiirinden söz edildiğinde adının önüne yüceltici sıfatlar eklemeden anamadığımız şairlerin başında gelen Bâkî, vefatından otuz beş sene evvel Kanunî Sultan Süleyman (ö. 1566)'ın isteği üzerine şiirlerini derleyip divan tertip etmiştir (Nevizade Atâyî 2017: 1179).
Şeyhi, Hekim Sinan olarak da bilinmektedir. 14'üncü yüzyılın sonu ile 15'inci yüzyılın başlarında yaşamış olan şair, II.Yakub Dönemi'nde Germiyan Sarayı'nda bulunmuştur. Kütahyalı olan Şeyhi'nin asıl adı Yusuf Sinanüddin olup, dönemin en önemli şairlerindendir.
İlgili 44 soru bulundu
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Hayatı Tahminen 1371- 1376 yılları arasında, o devirde Germiyanoğulları Beyliği sınırları içindeki Kütahya'da doğdu. Adı bazı kaynaklarda Yusuf, bazı kaynaklarda Sinan olarak geçer; Germiyanlı Şeyhi ya da Hekim Sinan olarak da bilinir.
Bâkî, hocası Karamanîzâde Mehmed Efendi için yazdığı “sünbül” redifli kaside ile şiirde kendini kabul ettirmeye başlar. 1552'de açılan Süleymaniye Medresesi'nde Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi'nin derslerine devam ederken bir yandan Süleymaniye Camii'nin yapımında bina emini olarak çalışır.
Hicviyeleri ile ünlüdür. Özel yaşamındaki özgürlüğüne ve sınırsızlığına rağmen kadılık görevlerinde adalete düşkünlüğü ile dikkat çekti. Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.
Baki Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş olan sözcüklerden biridir.
I. Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey (Osmanlıca: عثمان بك, y. 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi, 1258'de, Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, Annesi Halime Hatun'dur.
Osmanlı hükümdarları padişah unvanını 1421'de devletin başına geçen II. Murat'tan itibaren kullanmaya başlamışlardır. II. Murat dönemine dek "sultan" unvanını kullanan Osmanlı padişahları ayrıca halife, hakan ve kayser unvanlarını da kullanmışlardır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Melikü'ş-şuarâ sarayda bulunan şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Fars edebiyatında bildiğimiz kadarıyla kırk bir şair; hükümdar ve vezirlerin saraylarında melikü'ş- şuarâ unvanını almıştır.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
Bâkī, kelâm literatüründe “varlığının sonu olmayan” anlamında Allah'ın isim ve sıfatları içinde zâtî-selbî grubundan kabul edilmiştir.
Bakü (Azerice: Bakı), Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya'nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir.
Baki, Arapça kökenli bir isim olup "kalıcı", "ebedi", "sonu olmayan" anlamlarına gelir. Klasik edebiyatta sıkça rastlanan bu isim, özellikle sonsuzluğu ve devamlılığı simgeleyen bir mana taşır.
Onun dili, çok agir olan birtakim siirleri olsa da bunlar disindaki eserlerinde kullandigi dil, oldukça sadedir. Baki mesnevi tarzinda uzun manzumeler yazmamistir.
Bâki kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Bâkî" kelimesinden türetilmiştir ve "kalıcı, sürekli, devamlı" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla bâki, bir şeyin yok olmayan, kalıcı bir özelliğini veya durumunu ifade eder.
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş'e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur. Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Şeyhî; 14. yüzyılın güçlü beyliklerinden Germiyanoğulları Beyliği'nin sınırları içerisinde, 773/1371-778/1376 (Timurtaş 1968: 56) ya da 786/1385-792/1390 yılları arasındaki bir tarihte Kütahya'da dünyaya geldi (Kurnaz 1997: 33).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri