Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Ağız içindeki bakteriler süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karşılaştığında ve uzun süre temizlenmediğinde plak oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları parçalayarak asitleri serbest bırakır.
Diş Taşının Oluşumu Nasıl Engellenir? Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi ziyareti, diş taşının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Her altı ayda bir veya önerilen sıklıkta bir diş hekimini ziyaret etmek, diş hekiminin diş taşının tekrar oluşup oluşmadığını görmesini sağlar.
Ağız çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda parçacıklarıyla birleştiğinde, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur. Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.
Sirke, karbonat, çilek gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşan tartarları giderebilirsiniz. Ancak tam ve kesin bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu nedenle dişlerinizde oluşan diş taşlarınız temizletmek için uzman hekimlere başvurmanız hem kesin hem de hızlı bir şekilde sonuç almanıza neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
Bu tartarlar diş eti hastalıklarına sebep olduğu için temizlenmelidir. Diş taşları temizlenmediğinde dişlere, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilir. Uzun süre diş taşlarının temizlenmediği ağızda diş eti iltihabı oluşur.
Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Tartara karşı ilk savunma hattınız, plak birikimini ortadan kaldırmaktır. Ağız duşu, üstün bir temizlik için diş eti çizgisinin derinliklerine ve temizlenmesi zor alanlara kadar ulaşarak yemek artıklarını ve bakteri plağını temizlemeye yardımcı olur.
Tartar ciddi ağız sağlığı rahatsızlıklarına neden olabilir ve bunu evde gidermenin güvenli bir yolu yoktur. Tartarınızın diş hijyeni uzmanınız tarafından güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için düzenli olarak diş hekiminize danışın.
Diş taşı oluşumu temizlenmezse diş eti çekilmelerine neden olur. Eğer bölgede diş taşı oluşursa ve diş taşı oluşumu artmaya devam ederse bununla beraber diş eti çekilmesi de artacaktır. Diş eti çekilmesi artması ile beraber dişlerin araları daha fazla açılacak açılan diş bölgesinde de diş taşı oluşumu devam edecektir.
Diş taşı ağızda koku yapar mı? Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır.
Diş Taşı Temizliği İşlemi Sonrası Dişlerin Arasında Boşluk Hissi Oluşur mu ? Diş taşı temizliği sonrası dişlerin formunda herhangi bir değişiklik olmaz bu yüzden bir boşluk oluşumu söz konusu değildir.
- Şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur. - Şekerli çay ağız ve diş sağlığına zarar verir. Dişlerin koruyucu plakları olan diş minesini sarartır. Ama şekersiz çay içerdiği florür ile diş minesini korur.
İçerdiği sitrik asit sayesinde diş taşına karşı mücadelede etkilidir, yani dişlerin sararmasına neden olan diş plağının inceltilmesine katkıda bulunur. Dişlerinizi özenle taze sıkılmış az miktarda limon suyu ile fırçalayın ve bol su ile çalkalayın.
Limon suyu ve nane yağını güzelce karıştırın ve etkili bir ağız temizleme suyu hazırlayın. Limonun asidik yapısı, nane yağının ferahlatıcı özelliği ile buluşunca diş üzerindeki tüm plak ve tartarların yok olmasını sağlayabilir ve daha sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.
Hiçbir şey, plak ve tartar ile mücadele etmek için iyi bir ağız sağlığı rutininin yerini alamaz. Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir.
Diş taşı oluştuktan sonra ancak diş hekimi tarafından temizlenebilir, fakat bakteri plağı düzenli temizlenerek diş taşı oluşumu engellenebilir. Günde en az iki defa dişleri doğru şekilde fırçalamak ve bir defa diş ipi yapmak bakteri plağının oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Diş taşı temizliği (tartar) yaptırıldıktan sonraki 2 saat içerisinde herhangi bir şey yenmesi veya içilmesi yasaktır. İşlem sonrasında 24 saat boyunca sıcak veya soğuk maddeler tüketilmemelidir.
LISTERINE® Gelişmiş Tartar Kontrolü Doğal olarak beyaz kalan ve 3 kat daha uzun süren temizlik hissi için diş plağını azaltan ve taş oluşumuna karşı koruyan bir bileşim.
Diş taşının oluşumunda olmazsa olmaz faktörlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla miktarda ya da daha sık sürelerle oluşabilir. Tükürük bezlerinin sayıca en yoğun olduğu bölgede, yani alt ön bölgenin dil tarafında diş taşları çok kolay birikim gösterirler.
Diş Taşı (Tartar) Nedir? Tükürük, bakteriler, yiyecek parçacıkları, nişastalı ve şekerli gıdaların parçacıkları zaman içerisinde diş yüzeylerinde ve aralarında plak oluşumuna neden olur. Şayet bu plaklar dişlerden uzaklaştırılmazsa bu durumda diş taşı meydana gelir.
Diş Taşı Temizleme Fiyatları 2023 Özel Hastaneler
Ev tipi diş temizliği fiyatı 1000 TL – 1500 TL arasında değişirken; lazerle diş temizliği fiyatları ise 1400 TL ila 2000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Diş taşlarınızı temizletmeye karar verdiyseniz bu temizliğin fiyatını da merak ediyorsunuzdur. Sosyal güvenceniz mevcutsa devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde diş taşı temizliğini yaptırabilirsiniz.
Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri