Sakız ve Cerbe Adası'nı almış, Cezayir'in ele geçirilmesini tamamlamıştır.
Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır.
Piyalepaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Kaptanpaşa; batısında Fetihtepe; doğusunda Şişli ilçesine bağlı Paşa ve Mahmut Şevket Paşa; kuzeyinde Kâğıthane ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy mahalleleri bulunmaktadır.
Polat güvencesi ile Türkiye'nin özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul' un ikinci fazı olan Piyalepaşa İstanbul Premium'un tanıtımı Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve Polat Holding CEO'su Kaan Yücel'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ...
Piyalepaşa, ismini Osmanlı Devleti'nin ünlü Kaptan-ı Derya'larından Piyale Paşa'dan ve onun yaptırdığı cami ve külliyeden almıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Piyale Paşa (1515 - 21 Ocak 1578, Kıbrıs), Sultan I. Süleyman ve II. Selim döneminde 14 yıl kaptan-ı derya görevinde bulunmuş ve önemli zaferler kazanmış bir Osmanlı devlet adamı ve komutandır.
Kanuni Sultan Süleyman 1565 yılında Malta Kuşatması için Turgut Reis'e Piyale Paşa birliklerine katılma çağrısı yapınca yaklaşık 1600 askeriyle sefere katıldı.
Nidâî tarafından kaleme alınan, 1560'ta Piyâle Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Tunus açıklarındaki Cerbe Adası'nı kuşatmasını ve fethini anlatan eser.
1560 yılında Preveze zaferi ve ardından Cerbe Savaşı'nda kazanılan zaferle Osmanlılar, Akdeniz'deki iki başlıca rakip güç olan Venedik ve İspanya'nın çabalarını geri püskürtmeyi başardılar. Akdeniz'deki büyük ölçekli filo savaşlarında Osmanlı üstünlüğü, 1571'deki İnebahtı Savaşı'na kadar rakipsiz kaldı.
1560 yılında gerçekleşen Cerbe Deniz Savaşı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde olmuş ve bu savaşta Osmanlı Devleti Kaptanı Deryası Piyale Paşa'dır.
63 gün süren kuşatmanın ardından kaledeki Hristiyan kuvvetleri teslim olur. Osmanlı Devleti'nin Cerbe kazandığı zafer, donanmasının Akdeniz'deki hakimiyetini temsil eder niteliktedir. Osmanlı'lar 1565 yılında Malta'ya yönelerek, Rodos'tan sonra Saint Jean Şövalyeleri'nin üssü olan Malta'yı kuşatırlar.
Bundan 2000 yıl öncesine değin süren bir geçmiş kökene sahip olan ve bilinen en eski köpek ırklarından biri olan Maltese Terrier, Malta köpeği ve Bichon Maltaise isimleri ile de tanınır. İsminden de anlaşılacağı üzere bu köpek ırkının ataları, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Malta Adası'ndan gelir.
Kanuni Sultan Süleyman ordusunu komuta etmiş ve Budin Kalesini Fethettikten sonra Avusturya'ya yönünü çevirmiştir. 120 bin kişilik ordu ile Viyana kapılarına dayanmıştır. Ancak çetin kış şartları ve aylarca süren kuşatmadan yorulan askerlerin durumu kuşatmanın başarılı olmadan sonlandırılmasına neden olmuştur.
Malta'da baskın din Katolik Kilisesi'dir. Malta Anayasası, devlet dini olarak Katolikliği kabul eder ve Malta kültürünün çeşitli unsurlarından sayar. Malta'nın koruyucu azizleri Pavlus, Saint Publius ve Saint Agatha'dır.
Kimi kaynaklara göre Alâeddin Bey, vezirlik sisteminin kurulmasına rol oynamış bir kişidir ve Osmanlı'nın ilk veziridir; ayrıca "paşa" unvanını kullanan ilk hanedan mensubudur.
Kılıç Ali Paşa (d. 1519 - ö. 25 Haziran 1587, İstanbul), Uluç Ali ya da Uluç Ali Reis olarak da bilinen, 1571 ile 1587 yılları arasında 16 yıl kaptan-ı derya olarak görev yapmış Osmanlı denizcisidir. İtalyan asıllı olup, Müslüman olmadan önceki adı "Giovanni Dionigi Galeni"dir.
Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, İstanbul - 15 Aralık 1574, İstanbul), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir.
Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti. Kuşatma sürerken iç organları çıkarılan naaşı, misk ve amber kokuları sürülerek tahtın altına gömüldü.
İlk olarak 1521'de Belgrad daha sonra 1522'de Rodos, 1526'da Mohaç, 1534'de Bağdat ve Tebriz, 1538'de Boğdan'ın tamamı ve Preveze, 1541'de Macaristan'ın tamamı, 1543'de Estergon, 1551'de Trablusgarp, 1553'de Safevi topraklarının bir kısmı, 1566'da Zigetvar I. Süleyman tarafından fethedildi. I.
I. Viyana Kuşatması, 27 Eylül-16 Ekim 1529 tarihlerinde Avusturya Arşidüklüğü'nün başkenti Viyana'nın I. Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır. Olumsuz hava şartları ve ordu tedariki geciktiği için başarısız olan kuşatma sonucunda kale alınamamış ve Osmanlı Ordusu İstanbul'a geri dönmüştür.
Malta'da ise 436bin nüfus içinde 650 civarında Türk yaşıyor. Oran olarak bakacak olursak Türkler, İrlanda nüfusunun %3'ünü, Malta nüfusunun %14'ünü oluşturmaktadır. Özellikle İngilizce öğrenmeye gidecek biri için Türk sayısının az olması, İngilizce konuşmaya daha çok mecbur kalması açısından avantaj oluşturmaktadır.
Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Toplam 316 km yüz ölçümüne sahiptir. 3.355 km2 sahip KKTC'nin yanında küçücük bir adadır Malta.
Malta Valetta büyükelçiliğinin 2020 yılında paylaştığı kayıtlara göre yaklaşık 1.200 Türk vatandaşı bulunmakta idi. Vatandaşlarımızın sayıları yıl içinde değişkenlik göstermektedir.
1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı. Tecrübesiz ve zayıf olan Osmanlı donanması yenik düştü.
“Preveze Zaferi, Akdeniz'i bir Türk gölü haline getirmiştir” | T.C.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri