Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Süzme yoğurt daha kıvamlı olacağı için mayalanan yoğurt da kıvamlı olacaktır. Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz.
Güvenilir taze bir yoğurt maya olarak kullanılmalıdır. İlk mayalanma sırasında 35-42 C derece sıcaklık korunmalıdır. Her kaşıklandığında sulanmaması için, yoğurt küçük kavanozlarda parça parça mayalanmalıdır. Her yapılan yoğurttan bir sonraki yoğurda maya olarak kullanmak için bir miktar ayrılmalıdır.
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz.
Tutmayan ev yoğurdunu değerlendirme yöntemi
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Elimiz hafif yanacak kıvamda soğuyunca 2 kaşık yoğurdu süte ekleyip karıştırıyoruz. Kullandığınız yoğurt ne kadar sert olursa mayaladığınız yoğurtta o kadar kıvamlı olur. Kapağını kapatıp üstünü kalın bir bezle örtüp 9-10 saat kadar bekletiyoruz. Afiyet olsun.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Yapılışı klasik tarifteki gibi 3 litre sütü havalandırarak kaynatıp soğutun. Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz. Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası, az maya ile uzun süre mayalamaktır. Bu sayede yoğurdunuz daha geç ekşir, daha uzun ömürlü olur.
Yapılan araştırmalar sonucu göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtası içeren toprağı maya olarak kullanarak (tesadüfen olduğu söylenmektedir.) ilk yoğurdu yaptıklarına dair bilgiler edinildi. Ayrıca bazı yörelerde nohutla, nisan yağmuruyla, çiğ taneleriyle yoğurt mayalanmaktadır.
Kaşık ile hafifçe karıştırıp, mayanın her yere homojen dağılımını sağlayın. Son olarak kabın üzerini ve yanlarını iki kat bez ile kapatın. Ve sütünüzü hiç ellemeden 4-5 saat mayalanmaya bırakın.
Yoğurt Mayalama Bilgisi
1. Yoğurt yapacağınız sütü, 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. 2. Kaynama sonra mayalama sıcaklığına 45°C'ye gelene kadar soğutun. 3. Mayalama sıcaklığındaki sütten yarım çay bardağı süt ayırarak 1 paket mayayı içerisinde eritin ve 15-20 dakika bekletin.
- İlk olarak 1 litrelik pastörize süt kaynatılmalıdır. Süt kaynadıktan sonra 45 dereceye gelene kadar soğutulmaya bırakılmalıdır. - Sütün 45 derece olduğunu anlamak için elin sıcaklığa dayanabilmesi gerekir. - Süt 45 derece sıcaklığa geldikten sonra sütün içerisinde 1 yemek kaşığı yoğurt katılmalıdır.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
3 lt süte verdiğim bu tarif oluyor siz daha çok yoğurta biraz daha süt eklersiniz. Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri