Bakla, baklagiller (Fabaceae) familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor.
Yaklaşan bahar aylarıyla birlikte, bitkisel protein ve folat bakımından zengin bir sebze olan bakla, sofralarda yerini almaya başladı. İşte, sağlıklı birçok besinle dolu baklanın faydaları... Bakla nedir? Bakla, baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Bakla diğer bir adı ile “ful”, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir.
İlgili 19 soru bulundu
Baklada lif oranı yüksektir.
Bağırsak ve böbrek sağlığını koruyan bakla, idrar yolunun temizlenmesine ve kolon kanseri riskini ortadan kaldırmaya yardım eder. Ayrıca gebelikte baklanın faydaları sayesinde birçok kadın kabızlık probleminden kurtulmaktadır. Baklanın anne sütüne etkisi ise tartışmalı bir konudur.
Baklanın nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları için önerilmez. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sıklıkla tüketilen kuru bakla, favizm hastalığına sebep olabilmektedir.
Bakla vitamin ve protein açısında son derece faydalı bir besindir. Bakla hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler ve böbreklere yardımcı olur. Hemoroid ve kalın bağırsak hastalarında da kullanılır. Baklanın içerisindeki insülin, kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur.
Proteinler birçok farklı besinlerde bulunur bu besinler nohut mercimek kuru fasulye bakla bezelye börülce gibi protein açısından zengin besinlerdir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra ; A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Teknik Olarak Bakıldığında Fasulye Bakliyattır
Bu bitkiler, bir bakla içinde meyve ve tohum üreterek meydana gelirler. Baklagiller beslenme açısından benzersiz olduğundan bazen kendi yiyecek grupları olarak kabul edilirler. Bununla birlikte daha sık sebze gibi diğer bitkisel gıdalarla kategorize edilirler.
Acı bakla alerjisi, farklı coğrafi bölgelerde değişken yayılım oranları ile ortaya çıkan bir gıda alerjisidir. Bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan ve genellikle zararsız olan proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyonun nedenidir.
Zayıflamak için bakla sıkça tercih edilen bir sebzedir. Bakla, kalorisi düşük ancak lif oranı yüksek olduğu için önemli bir kilo verme gıdasıdır. Protein ihtiyacınızın yüzde 25'ini sağladıkları için iyi bir protein kaynağıdırlar.
Kendine has tadıyla sevilen zeytinyağlı yemeklerin başında gelen baklayı tarifinde yer alan incecik kıyılmış dereotuyla servis etmek adetten olsun. O nefis yeşil rengini koruyabilmesi için ise minik bir püf noktası var. O da un ilave etmek. Un ilave edildiğinde rengini koruyarak enfes bir kıvam alıyor.
Ayıklanmış baklalar 2 cm uzunluğunda doğranır. Sarımsaklar ayıklanarak beyaz kısımları enine 2 cm uzunluğunda doğranır. Pişen etin üzerine önce baklalar ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra sarımsaklar ilave edilerek pişirilir.
Taze fasulye gibi baklayı da derin dondurucuya koyabilirsiniz. Küçük porsiyonlar olarak poşetleyiniz.
Kimler bakla yememeli? Favizm hastalığı denilen Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği olan kişiler, çiğ bakladan kesinlikle uzak durmalıdır. Bu hastalığa sahip bebeği olan emziren anneler de bakladan kaçınmalıdır. İrritabl bağırsak sendromu olanlar da bakla yemekten kaçınmalıdır.
Bu iki durum haricinde bakla tüketiminde bir sakınca yoktur. Özellikle mevsimindeyken zeytinyağlı bakla sarımsaklı yoğurtla beraber veya enginar ile birlikte de çok sağlıklı ve lezzetli bir öğün olabilir.
İçeriğindeki çözünebilir lif sayesinde kolesterol seviyesini düşürür.
Sevilen bir besin olan bakla; taze, iç ya da kuru olarak tüketilmektedir. Sağlık bakımından pek çok faydası olan bakla, vitamin ve protein içeriği ile hem taze hem de kuru haldeyken de bu değerlerini koruyabilen bir besindir.
Dr. Baytan, "Alyuvarların bütünlüğü için gerekli bir enzim olan G6PD eksikliği bulunan hastaların bir kısmında bakla alımı derin anemiyle sonuçlanabilir. Genellikle erkek çocuklarda görülen bu duruma 'favizm' (bakla zehirlemesi) adı verilir.
Ancak buzdolabında olsa bile en geç 2 gün içinde tazeliğini tamamen kaybetmeden tüketmelisiniz. Baklayla bu mevsimde nefis bir fava, enginarlı fava, taze bakla çorbası, zeytinyağlı iç bakla gibi yemekler yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri