Türkiye'de baklavanın başkenti Gazianteptir. Burada birbirinden ünlü ve lezzetli ürünler yapan baklavacı bulmak mümkün. Fakat son yıllarda öne çıkan isim Koçak. Bilinen ünlü markaların bir çoğu yoğun turistik üretim yüzünden kalitelerinden taviz vermeye başladılar.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Baklava denince akla ilk önce Antep gelir ama, Antepli ustalar ülkenin dört bir yayına dağıldığından pek çok şehirde lezzetli baklavaların tadına bakmak mümkün. Bir rivayete göre erkekler daha çok fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı seviyor.
Baklava, hiç şüphesiz ki Türk mutfağına ait olan en özel lezzetlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Baklava, Sümerlidir, Akkadlıdır, Asurludur, Babillidir, Yunanlıdır, Romalıdır, Aramidir, Araptır, Yahudidir, Süryanidir, Ezididir, Kürttür, Türktür ve bu coğrafyada yaşamış burada adını anmayı unutmuş olabileceğim bütün etnik ve dini kimliklere ait kadim bir tatlıdır.
elmalı baklava - Sini Yöresel Yemek ve Kahvaltı Yeri, Rize Resmi.
Dünyanın en güzel baklavası: Koçak Baklava, Gaziantep, Türkiye - Tripadvisor.
İşte, Gaziantep'in, hatta dünyanın ilk baklava dükkanı olan Elmacı Pazarı Güllüoğlu, bu amcalardan biri olan Mahmut Güllü tarafından açılıyor. Şu an ise başında Güllü ailesinin 6. kuşağından torun Cevdet Güllü var. Elmacı Pazarı Güllüoğlu'nun pazarın içinde ve dışında iki dükkanı var.
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.
Yunanlılar, Türkler'in baklavayı Bizans'tan aldığını iddia ederler. Bu iddiayı kanıtlamaya çalışanlardan Profesör Speros Vryonis, Bizans'ta çok sevilen kopte veya kopton (koptoplakous) adlı tatlının baklavaya benzediğini yazar.
“Nusret Havuç Dilimini Baklavasını İmam Çağdaş'tan Alıyormuş”
3 kuşaktır baklavacılığı meslek olarak benimseyen bir aile olarak, Baklavanın anavatanı olan Gaziantep'te başladığımız mesleğimizde, 1949 yılında Denizciler Caddesi'ndeki bir dükkanda, gerçek baklavayı siz değerli Ankaralılar'a sunduk.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Koçak baklavaları sahibi Coşkun Koçak, Valimiz Davut Gül'ü ziyaret etti.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
Azerbaycan mutfağının en ikonik tatlılarından biridir. İçine badem, ceviz ve fındık gibi yemişler ile şeker doldurulan yarım ay şeklindeki tatlı Nevruz Bayramı'nda yapılır ve sevilerek tüketilir. Tatlının adının “sheker burek” isminden evrildiği düşünülmektedir.
Sivas'da yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Burma baklava, cevizi ve çıtır çıtır lezzetiyle oldukça pratik bir tatlı. Normal baklavaya göre daha kolay hazırlanan bu tatlı, oklava ya da burma tatlısı olarak da bilinir. Burma tatlısının incecik hamuru oklavaya sarılarak yapılıyor. Böylece o güzel görünüme kavuşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri