Şiddetli ovalama, masaj ve şampuanlama yağ üreten yağ bezlerini harekete geçireceği için durumu olduğundan daha kötü bir hale getirebilir. Saçlarınızı şampuanlarken sıcak su yerine ılık veya serin su kullanın. Ancak her zaman saçları serin suyla durulamak faydalıdır. Bu, doğal yağın üretiminin azalmasına yardımcı olur.
Saç derinize nazik davranın: Parmak uçlarınızla masaj yapın ve mikrosirkülasyonu harekete geçirmek ve sebumu yüzeye çıkarmak için saçınızı nazikçe fırçalayın. Saçınızı çok sık yıkamaktan kaçınmak için yıkamalar arasında kuru şampuan kullanın. Saçınıza dokunmaktan kaçının.
Genetik özellikler, hormonal düzensizlikler, sağlıksız beslenme, kullanılan bazı ilaçlar, yanlış saç bakımı, saç bakım ürünlerindeki bazı kimyasal maddeler, stres, mevsim ve iklim değişikliği gibi diğer dış faktörler sebebiyle saç derisindeki yağ bezlerinin daha fazla sebum üretir.
Sebum, sebasöz bezleriniz tarafından üretilir ve ana rolü, saç ve saç derisini nemlendirmek ve sağlığını korumaktır. Sebasöz bezlerin en çok bulunduğu bölgeler, yüz, göğüs ve saç derisidir – hatta bunlar, saç derinizin her santi-metrekaresinde 200 ila 500 arasında bir miktarda bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
Bunların dışında sebum fazlalığı kozmetik anlamda da bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Ciltte parlak ve yağlı bir görünüm ortaya çıkar. Ayrıca makyaj ve bakım ürünlerinin kullanımı da zorlaşmaya başlar. Cilt yüzeyinde biriken ve zaman içerisinde bozulan sebum salgısı ciltte kirli bir görünüm ortaya çıkarabilir.
Sağlıklı bir saç için oldukça önemli olan sebum, saç derisini nemlendirir ve saçın daha parlak görünmesini sağlar. Ancak yağlı saçlardaki sorun, aşırı sebum üretimidir. Bu durumsa saçın hacimsiz ve kirli görünmesine sebep olur.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Altıncı aydan ergenlik dönemine kadar olan sebum üretiminde ilk altı aya oranla belirli bir düşüş yaşanır. Ergenlik döneminde yetişkinliğe geçene kadar %500 artış yaşanabilir. Yetişkinliğe geçiş ve yaşın ilerlemesiyle vücutta sebum üretimi azalır.
Şiddetli ovalama, masaj ve şampuanlama yağ üreten yağ bezlerini harekete geçireceği için durumu olduğundan daha kötü bir hale getirebilir. Saçlarınızı şampuanlarken sıcak su yerine ılık veya serin su kullanın. Ancak her zaman saçları serin suyla durulamak faydalıdır. Bu, doğal yağın üretiminin azalmasına yardımcı olur.
Lavantalı su gibi biberiye ve kekik suyunun da kullanılması saçların yağlanmasına çözüm olarak bilinmektedir. 10 dakika demlediğiniz karışımı daha sonra süzgeçten geçirin ve saçlarınıza sürün. Saçlarınıza durulama suyu olarak kullanabileceğiniz bu yöntemi aynı zamanda düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Yağlı Saç Derisi Nasıl Temizlenir? Yağlı saç derisini temizlemek için saçın düzenli olarak yıkanması gereklidir. Ancak, saçın her gün yıkanması saç derisindeki yağ üretimini tetikleyebilir. Bu yüzden, saçın haftada 2-3 kez yıkanması ve yağlanmayı önleyici bir şampuan kullanılması önerilir.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Yağlı saçlar, yağ üretiminin dengeye kavuşturulması için haftada 2-3 kez yıkanmalıdır.
Elma sirkesi
Tıpkı saça uygulanan bir tonik gibi su ile karıştırarak saçınıza uyguladığınızda hem daha uzun süreler yağlanmadan kalan hem de daha yumuşak ve parlak saçlara sahip olabiliyorsunuz. Önerilen genel olarak elma sirkesi olsa da dilerseniz üzüm sirkesiyle de aynı uygulamayı yapabilirsiniz.
Saç bakım sirkesi çeşitleri kafa derisini doğal bir biçimde temizler ve kafa derinizin gün boyunca ferah kalmasını sağlayarak yağlanmayı asgari düzeye indirir. Gün içerisinde çevresel ve biyolojik faktörler dolayısıyla kirlenen saçlarınızın sönmesini engeller ve parlaklığını korur.
Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması 'sebum' denilen bir madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda saç dökülmesine olan etki ortaya çıkar.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Sebum dengeli olduğu şekilde cilde yarar sağlar. Sebum, cildin nem seviyesini dengeler. Cildin kurumasını engelleyen sebum, yağlı ciltlerde siyah nokta, sivilce gibi pek çok cilt sorununa yol açabilir. Sebum, cildin nem dengesini dengeler.
Yağ bezecikleri (sebaceous filaments) de yine sebum ve ölü deri hücrelerinden oluşsa da siyaha dönmeyen, beyaz ya da gri renge sahiptir. Siyah noktalar gibi gözenekleri tıkamazlar, tam tersi yumuşak ve nemli yapısını koruması için cildin dış katmanına ihtiyacı olan yağı sağlarlar.
Sebum Dengesi: Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltlerin Problemi. Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerdeki sebum miktarı ve kalitesi düzensizdir. Bu durum sivilce ve akne kaynaklı leke oluşma riskini artırır. Ergenlik sivilcesi sık görülse de gençleri psikolojik yönden de etkiler.
1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Saç yağı dengesi bozulduysa, saçı düzenli olarak temizlemek, uygun saç bakım ürünleri kullanmak ve doğru beslenmek, saçın yağ dengesini tekrar düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca doğal yağlar da saçın yağ dengesini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri