"baklava ve dondurma sektörünün vazgeçilmezi boz iç Antep fıstığını coğrafi işaret tescil belgesiyle taçlandıracağız. Meşhur Gaziantep baklavasının hazırlanışında ana ürün olarak ön plana çıkan boz iç fıstığı, Antep baklavasını diğer baklavalardan ayırt eden en önemli unsurların başında gelmekte.
“Baklavaya lezzet katan Antep fıstığıdır”
Baklavada kullanılan fıstığın, rengi, tadı ve aromasından dolayı “boz” olarak hasat edilen fıstığın içini kullandıklarını belirten Deniz, “Antep baklavasının en baştaki özelliği 'boz' fıstıktır. 'Boz' fıstık ilk hasat döneminde toplanır.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
Boz iç antep fıstığı hasadı diğer olgunlaşmış fıstığa göre az olduğu için fiyatı yüksektir ve değerlidir. baklavalık antep fıstığı içi, kırmızı iç antep fıstığına göre daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok çok yoğun oluşundan dolayı baklava ustalarının tek tercihidir.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
İlgili 27 soru bulundu
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
Ülkemizde ilk olarak Gaziantep'te yetiştirilmeye başlanmasından dolayı bu ağaca Antep fıstığı ağacı denilmiştir. Antep fıstığı ağacının Latince ismi Pistacia Vera'dır. - Ağacın kavuğu darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. - Bu ağaçların boyları 10 metreyi geçebilir.
"Bir kilogram baklavada, 100 gram fıstık var.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
Bir tepsi baklavanın içinde en az 450 gram Antep fıstığı, 1,5 kilo şeker, 900 gram yufka, 500 gram baklavalık yağ olmalı.
·Siirt Antep Fıstığı
Antep fıstığı çeşitleri arasında en kaliteli antep fıstığı olarak kabul edilen bu çeşit; kuru ve de sulu olarak yetiştirilebilir. Bu sebeple de uzun olan türüne oranla daha çok verimli olmaktadır. Siirt Antep fıstığı türü her sene ürün verebilir.
Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bir tepsi baklavanın içinde en az 450 gram Antep fıstığı, 1,5 kilo şeker, 900 gram yufka, 500 gram baklavalık yağ olmalı.
Baklavalık Boz iç antep fıstığı en kaliteli ve en lezzetli iç Antep fıstığı cinsidir. Antep fıstığı hasat zamanından bir ay önce (Temmuz ayı içerisinde) tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç antep fıstığı hasadı diğer olgunlaşmış fıstığa göre az olduğu için fiyatı yüksektir ve değerlidir.
Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasındaki en büyük fark Siirt fıstığı tanelerinin daha iri ve olgun olmasıdır. Antep fıstığı, Siirt fıstığına göre daha ufak ve silindir şeklindedir. Aynı zamanda Antep fıstığının rengi Siirt fıstığına göre daha koyudur.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
Lezzet Ürünün Tazeliğine Göre Değişebilmektedir Ve Kavurma Ustasının Marifetine Göre Değerlendirilebilmektedir. Kalibre 100 Gram Hassas Terazilerde Tartılır Analiz Edilebilir. 2021 Mahsul En Iyi Kaliteli Kavrulmuş Tuzlu Antep Fıstığı 110-115 Adet / 100 Gram Şeklindedir. Ürünün Kapalı Oranı Maksimum %2 Olmalıdır.
Bu sebeple Gaziantep Baklavaları genellikle 40-45 kat yufkadan oluşur.
Yufkamızın üzerine hafif yer fıstığını ekliyoruz ve sıkıca sarıyoruz. Bütün yufkalara bu işlem uygulandıktan sonra bütün yufkaları kesiyoruz eşit miktarda(bir serçe parmağı boyunca kestim) kesiyoruz. Üzerine kalan tereyağını döküyoruz ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri