Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz. Tabi bu kısmı isteğe bağlı. Hamur biraz sert olacağı için bezeleri açmak için mutlaka nişasta kullanmak da bir diğer püf noktası.
İnce bir oklava yardımıyla açmaya başlayın. Arada bir eğer gerekirse nişasta serpmeyi de ihmal etmeyin. Açtığınız bu baklava yufkasını hafif nemli bir bezle örtün. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi tekrar edin.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
ŞERBETİN KIVAMI ÇOK ÖNEMLİ
40 katlı, 20 yufka katlı kalın bir baklava yapacaksanız orta kıvamlı bir şerbet dökmelisiniz. Eğer baklavanız az miktarda yufkadan oluşuyorsa daha kıvamlı şerbet tercih etmelisiniz yoksa tatlısınız hamur olur.
İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür.
Bunun yanı sıra baklava hamurunu açarken un yerine buğday nişastası kullanmalısınız. YAĞ MİKTARINI BİRAZ FAZLA KOYMALISINIZ: Hamurunuzun içerisine yağ miktarını biraz fazla koymalısınız. Bunun nedeni az yağlı hamurun kuru olmasıdır. Bu da açılmasını daha da zorlaştırmaktadır.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Baklava hamuru yaparken kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Süt hamura kontrollü ve yavaş yavaş yedirilir. Hamurun istediğiniz kıvama gelmesi için süt ya da un takviyesi yapabilirsiniz. Hamuru yoğururken içerisine eklenen biraz sirke, baklavanın daha kıyır kıyır olmasını sağlayabilir.
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
Buğdayın özlerinden elde edilen buğday nişastası, unlu mamüllerin hazırlık aşamasında kullanılır. Baklava hangi nişastayla açılır sorusunun cevabı buğday nişastasıdır.
Baklava için gereken en önemli malzemelerden biri de nişastadır. Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır.
Dokunma, tatlının nasıl piştiği hakkında da ipucu verir. Tam kıvamında pişmiş bir baklavaya dokunulduğunda dağılmaz. Bunun yanında iyi baklava ısırıldığında ağızda dağılması gerekir.
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Baklava ve baklavaya lezzetini veren baklava yağı Urfa'da ve o çevrede yapılmaktadır. Bu lezzet Koyun sütü ham maddesidir ve yoğun bir yağdan yapılıp baklava yağı ismini almıştır ama Urfa da halk arasında Sade yağda denmektedir.
Hamuru her zaman tek bir yöne doğru açın. Eğer börek hamuru açıyorsanız hamurun içine birkaç damla limon sıkarsanız daha ince açılmasını sağlayacaktır. Börek açıyorsanız her açmada un serpmeyin ve hamur bezelerinin üzerini kurumaması için bir örtüyle örtün.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir. Şerbet kıvamı nasıl olmalı? Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Öncelikle hamuru için bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, kabartma tozunu, maden suyunu ekleyip karıştıralım. Sonra unu yavaş kontrollü bir şekilde ekleyelim. Bir fiske tuz atalım. Hamur kulak memesi yumuşaklığında klasik baklava hamuru kıvamında olacak.
Koyun ve keçi sütü ile yapılmış tereyağındaki su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılması sonucu % 99 oranında süt yağı barındırarak ortaya çıkan sade yağ, kullanıldığı tüm yemeklere diğer yağ türlerinden daha fazla lezzet verir.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
Baklava yapılırken öncelikle şerbet hazırlanmalıdır. Erken hazırlanan şerbet mutlaka soğumaya bırakılmalı. Baklava yapılırken sıvı yağ ve tereyağı eritilerek baklava yufkaları da bu karışım ile ıslatılmalıdır. Bu sayede baklavalar daha çıtır çıtır olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri