EMCDDA'ya göre, salgın nedeniyle 2020 yılında Türkiye'de 13,4 ton eroin ele geçirilirken, 2021 yılında bu miktar 22,2 tonu aştı. Avrupa Birliği (AB) kurumuna göre, kıta genelinde uyuşturucu maddelerin çeşitliliği ve bulunabilirliğinin yanı sıra üretimi de artmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 2021'de her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını ve son 10 yılda uyuşturucu kullanımının yüzde 23 arttığını belirtti. BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC), "2023 Dünya Uyuşturucu Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.
Uyuşturucu kullanımı ve yakalamalara dair bilgi veren Bakan Soylu, ilk kez Adana'da, üniversitelerin desteğiyle kanalizasyondan atık su analiziyle uyuşturucu türü ve miktarının ölçülmeye başlandığını açıkladı.
Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi (EMCDDA), 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu'nu yayımladı. Rapor kapsamında 27 AB ülkesi ve Norveç ile Türkiye'de uyuşturucu dosyası analiz edildi.
Jeopolitik konumunun yanı sıra, kullanım oranının yüksek olmasına yol açan diğer temel etkenler ise şöyle sıralanıyor; artan yoksulluk oranı, çevre illerden kente yapılan göç, yoğunlaşan nüfus oranı, siyasi nedenler ve denetimlerin yetersizliği…
İlgili 18 soru bulundu
Raporda yer verilen bazı araştırmalara göre, genel olarak madde kullanımının en yüksek görüldüğü il İzmir. Esrar kullanımı ise Diyarbakır'da diğer illere göre oldukça yüksek. İlköğretimde yaşamı boyunca en az bir kez tütün kullanan öğrencilerin ise yüzde 16,1 olduğu saptandı.
2021 yılında Türkiye genelinde uyuşturucu suçlarından dolayı polis tarafından 264 bin 202 şüpheliye adli işlem yapılmış. Bu şüphelilerin, 43 bin 452'sine anket uygulanmış. Anket uygulanan kişilerin 27 bin 779'u yaklaşık %64'ü “Hayatının herhangi döneminde en az bir kez uyuşturucu madde denediğini'' ifade etti.
Hüseyin Baybaşin (d. 1956, Lice, Türkiye) Kürt asıllı Türk uyuşturucu kaçakçısı ve organize suç örgütü lideri. Uyuşturucu ticareti yapan ve aynı zamanda PKK başta olmak üzere silahlı örgütler ile bağları bulunan Baybaşin ailesinin başıdır.
Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı raporda, en fazla uyuşturucu ele geçirilen ülkelerin İran ve Türkiye olduğu kaydedildi. 2019 yılına ait verilerin paylaşıldığı "2021 Dünya Uyuşturucu Raporu"na göre, en fazla kokainin yakalandığı ülke ise 20 ton ile Türkiye oldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) yapılan açıklamada Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşının düştüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "2021 yılı NARKOLOG verilerine göre ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,2'dir" denildi.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), koronavirüs salgını sonrası Türkiye'de ele geçirilen eroin miktarının rekor düzeyde arttığını açıkladı. EMCDDA'ya göre, salgın nedeniyle 2020 yılında Türkiye'de 13,4 ton eroin ele geçirilirken, 2021 yılında bu miktar 22,2 tonu aştı.
Ağbaba, uyuşturucu kullanma yaşının 9'a kadar düştüğünü belirtti.
Adrenochrome, milyarlarca dolar değerinde dünyanın en güçlü uyuşturucusu ve adrenalin türevi bir ilaç olarak anlatılıyor.
Paylaşılan adli tıp verilerine göre, 2017'de uyuşturucu kaynaklı 941 kişi hayatını kaybederken bu konuda atılan adımlarla hayatını kaybedenlerin sayısı 2018'den itibaren düşüşe geçti. Uyuşturucuya bağlı ölenlerin sayısı 2018'de 657 olurken bu sayı 2019'da 342'ye, geçen yıl ise 314'e geriledi.
Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşının 9'a kadar düştüğü bildirildi.
Esrarın sağlık raporu
En son Küresel Uyuşturucu Araştırması'nın (GDS) sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin.
Koka yapraklarını çiğnediklerinde halsizlik ve açlık hislerinin azaldığını fark eden insanlar, ağır iş yüklerinin üzerinden bu yolla gelebilmişlerdir. Bu maddenin uyuşturucu özelliğe sahip olduğunu resmi olarak ilk defa tespit eden kişi ise 1532 yılında Pedro Cieza de Leon olmuştur.
Sadece Uruguay ve Kanada, ülke çapında esrarın tüketimini ve satışını tamamen yasallaştıran ülkelerdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, on eyalet ve Columbia Bölgesi federal olarak yasadışı olsa da satış ve tüketimi yasallaştırdı.
Pablo Escobar; başta Cali Karteli olmak üzere yerli ve yabancı rakip kartellerle savaşarak birçok insanın ölümüne sebep olmuştur.
2021'de 270 kişi uyuşturucudan öldü
2018 yılında ise madde bağlantılı ölümler düşüşe geçerek 657'ye, 2019 yılında 342'ye, 2020 yılında 314'e geriledi. 2021 yılında uyuşturucudan ölen 270 kişinin yüzde 90,7'si (245) erkek, yüzde 9,3'ü (25) kadın. Ölümlerin yaş ortalaması ise 33,4 oldu.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK UYUŞTURUCU OPERASYONU: BATAKLIK.
Küresel olarak en çok kullanılan uyuşturucu maddenin esrar olduğu bilgisi paylaşılan raporda, 2021'de 219 milyon kişinin bu maddeyi kullandığı, bunun da dünya nüfusunun yüzde 4'üne tekabül ettiği bildirildi.
Bay Kemal neye üzülüyor biliyor musun sayın Erdoğan, çocukları uyuşturucu batağında can çekişen annelerin feryadına üzülüyor. O annelerin gözyaşına üzülüyor. Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) Türkiye'yi gri listeye aldı.
Avrupa, Kuzey Amerika ile yasa dışı uyuşturucu ticaretinde en büyük pazarı oluşturuyor. Uyuşturucu tacirleri, insanları zehirleyen bu maddeleri Latin Amerika'dan getirerek başta Belçika'nın Anvers Limanı ve Hollanda'nın Rotterdam Limanı olmak üzere birçok yolla kıtaya sokuyor ve çeteler bunları dağıtıyor.
Yirminci yüzyılın sonlarına doğru uyuşturucu madde kullanımı Türkiye'de yaygınlaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri