Özellikle reflü hastalığı olanların bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınmaları öneriliyor.
Tatlılar reflü hastalarını en çok zorlayacak gruptur. Az yağlı kurabiyeler, kırmızı meyankökü ve jöle tüketilebilir. Düşük yağlı muz ekmeği ve yine düşük yağlı kabak keki reflü hastaları için iyi seçeneklerdir. Reflü diyetinde yağlı olan ve çikolata ve nane içeren her türlü tatlıdan uzak durulmalıdır.
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Reflüsü olanlar, yağlı yemek, çiğ sebze, meyve (özellikle domates soğan,narenciye), salçalı yemek, çay, kahve, asitli içecekler, sucuk, salam, sosis, mayalı hamur işleri ve özellikle alkolden uzak durmalıdır.
Yağsız ya da Yağlı Süt
En sık tüketilen normal yağlı süt, semptomları tetikleyebilir. Aynı şekilde peynir gibi diğer yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri de mide yanmasını arttırabilir. Bu nedenle yağsız ya da az yağlı süt tüketilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
İyi baklava ne boğaza ne de mideye zarar vermez. Aşırı tüketilmesi durumunda elbette bu kaide geçersiz kalıyor. Fakat ideal oranda tüketilmesi durumunda bu tür sorunlar yaşanmaz. Ayrıca iyi baklavanın üzeri nar gibi kızarmış olmalıdır.
Tavuk ve Hindi: Tavuk ve hindi gibi beyaz et ürünleri; düşük yağlı ve yüksek proteinli gıdalardır. Haşlanmış, ızgara ya da sote gibi pişirme teknikleri ile beyaz et ürünlerinizi hazırlarsanız, reflünüze iyi gelebilir. Balık ve Deniz ürünleri: Balık ve diğer deniz ürünleri; mide ekşimesini yatıştırabilir.
*Pizza, şarküteri ürünler (sucuk, sosis, pastırma vs); Bu tür yiyecekler bol baharatlı ve yağlı olmaları nedeniyle reflüyü tetikliyor.
Reflü problemine karşı en etkili çözümlerden birinin su içmek olduğunu söyleyebilirim. Ama sakın yemeklerde su içmeyin, aksi halde mideniz şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir. Ama yemek aralarında sık sık su içmeye özen gösterin.
Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Muz potasyum oranı yüksek bir meyvedir ve reflü şikayetini ortadan kaldıran bir besindir. Reflüden dolayı mide yanması ve hıçkırık oluştuğu anda 1 adet orta boy muz yiyerek mide asitlerini dengeleyebilirsiniz.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Bal ayrıca, özellikle ishal sürerken faydalı olan potasyum ve su alımını arttırır. * Bal, yemek borusu ve mideyi kaplayarak mide asidi ve sindirilmemiş gıdaların yukarı akışını yavaşlatarak, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) riskini azaltmaya yardımcı olur.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir. Ayrıca, elma, muz, havuç gibi meyveleri de tüketebilirler.
Çikolata reflü şikayetini artırdığından temkinli olun.
Özellikle reflü hastalığı olanların bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınmaları öneriliyor.
Elma reflüye iyi gelen diğer meyvelerden bir tanesidir. Düzenli şekilde elma tüketimi reflüye yakalanma riskini azalttığı gibi, reflü tedavisinde de oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Eski kaşar, fıstık, yağlı pirzola ve reflü
Yağlı gıdalar mide boşalımını geciktirir. Mide boşalımı geciktiğinde basınç yüksek kalacağından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Özellikle de akşam yemeklerinde yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır.
Şeker, çikolata, baklava mide asidini artırıyor.
Aşırı kilo veya şişmanlık, günde 3 fincandan fazla kahve içimi, karbonhidratlı içecekler de reflüyü ortaya çıkartmaktadır.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Reflünün (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) belirtilerini azaltmak için: Hangi egzersizleri yapalım? Karın içi basıncı artırmayan egzersizler tercih edilmelidir. Yürüyüşler ve kültür-fizik tarzındaki hareketler uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri