Baklava Şerbetinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılır? Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını aşmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Şerbetlenen tatlıya ne yapılır? Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Şerbet, şeker ve su olmak üzere iki temel malzemeden oluşur. Baklava şerbeti ölçüleri yapılacak olan tatlının hacmine ve içine katılan diğer malzemelere göre belirlenir. Ancak çoğu tatlı için baklava şerbeti su şeker oranı, bire bir olarak ayarlanır. Yani bir bardak su konulacaksa, bir bardak da şeker koymanız gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Baklava hamuruna katacağınız tuz, baklava hamurunun kıvamı için çok önemli. Hamura tuzunu ilave etmeyi unutmayın. Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir. Ancak bu durum baklava için geçerli değildir. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür.
Oda sıcaklığındaki içme suyu ve şeker tencereye eklenir. Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Baklavamızın üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı her yerine gelecek şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kızaran baklavamızı fırından çıkaralım ve 3 dakika sonra şerbetini dökelim. Afiyet olsun.
Baklava tepsisi büyüklüğünde kesilen yufkalar, ince oklavayla üst üste sarılır ve tabanı sade yağ ile kaplanan tepsiye döşenir. Aralarına sade yağ serpilerek tepsiye döşenen yufkaların orta katmanına Antep fıstığı serpilir. Hamurları tepsiye döşeme işlemi bittikten sonra baklava kesilir ve yağlanır.
Nişasta Çeşitleri Arasında Tercihimiz: Buğday Nişastası
Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
şerbetli tatlıların şerbetine, şekerin kristalize olmaması için limon zaten sıkılır. ekstra sıkılmasına gerek olmadığından gereksiz olan bir sorunsal. sonradan değil ama yapım aşamasında tutarlı bir miktar sıkılabilir. ama limon en iyi helvada iyi gider.
Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir. Limon suyunu şerbetin içerisine eklerken dikkat etmeniz gereken nokta ise şerbetin tamamen su kıvamında olduğu zamandır.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner. İkinci yöntem ise, yeni şerbet hazırlamaktır. Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri