“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
İster pişmiş ister pişmemiş olsun baklava kuru ve serin bir ortamda üstü kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Baklava buzdolabında saklanır mı diye merak eden çok kişi var; baklava asla buzdolabında saklanmamalıdır.
Oda sıcaklığında 5 güne kadar bozulmadan muhafaza edilebilen baklavayı kuru ve güneşten uzak bir alanda saklamanız dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu sayede tazeliğini ve çıtır dokusunu kaybetmez, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Sütlü tatlılara kıyasla daha uzun bir ömrü olan baklavayı doğru koşullarda muhafaza ettiğinizde ömrünü bir süre daha uzatmak mümkündür. Bunun için uygulamanız gereken en doğru şey evinizde yaptığınız ya da dışarıdan hazır aldığınız baklavayı oda sıcaklığında açık bir alanda muhafaza etmek olacaktır.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Baklavayı bayramdan birkaç gün (hatta annemin 1 hafta önceden hazırladığını da bilirim) önce yapıp Arefe günü ya da Bayram sabahı şerbetleyebilirsiniz. Beklemesinde bir sakınca yok. üzerine bir sofra bezi örterek oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Baklavanız soğuk olacak doğal olarak.
Şerbeti dökülmemiş baklavayı buzdolabında saklamaya gerek yoktur fakat baklava buzlukta muhafaza edilebilir.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Baklava Şekerlenmemesi için nasıl saklanır? Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir. Baklavayı muhafaza edeceğiniz yerin kuru ve güneşten uzak olmasına özen göstermelisiniz.
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ilk günkü tazeliğini koruyacaktır.
Şerbetli Tatlılarınızı Buzdolabına Koymayın!
Buzdolaplarına koyduğunuz şerbetli tatlılar soğuduğu için içerisindeki şerbet kristalleşerek şekerlenecektir. Bu da ağzınızda o sevmediğimiz kıtır kıtır şeker tadı bırakacaktır.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir. Baklavayı muhafaza edeceğiniz yerin kuru ve güneşten uzak olmasına özen göstermelisiniz.
Pişen baklavayı streçleyip buzluğa koyabilirsiniz daha sonra gece çıkarıp sabah ya da sabah çıkarıp öğleden sonra şerbeti dökebilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baklava neden ters çevrilip yenir? Baklava elle yenir. Ters çevrilerek ısırılınca da lezzet kalitesi anlaşılır. Isırırken çıkan ses önemli.
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık. Baklavanın da şerbetin de sıcak olması gerekir ki baklava şerbetini güzelce çeksin, daha uzun süre dayansın ve şekerlenmesin.
Su ve şeker bir tencereye eklenir. Şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp ocağın altını orta ateşte açmalısınız. Baklava şerbeti kaç dakika kaynar? Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şerbet döktükten sonra tatlı pişirilir mi? Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Baklavanın varsa fazla şerbetini süzün. Bir kavanoza doldurup ağzı kapalı şekilde dolapta saklayın. Süzülmüş baklavaları mutfak robotuna koyup parçalayın. Çok miktarda ise orta boy saklama kapları ya da sağlam buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri