Baklava yufkaları tepsiye döşenirken fırçanın ucuyla aralarına yağ silkilir. Yufkalar da üst üste atılırken araya hava girecek şekilde atılır. Böylece katların aralarına giren hava ve yağ pişme esnasında baklavanın tel tel ayrılmasını ve çıtır çıtır olmasını sağlar.
Hamurları tepsiye döşeme işlemi bittikten sonra baklava kesilir ve yağlanır. Fırında pişirilen baklavanın üzerine şerbeti dökülür. Bu aşamada hem baklavanın hem de şerbetin sıcak olması gerekmektedir.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Gerçek baklavanın özü sade yağ nasıl yapılır? Koyun ve keçi sütü ile yapılmış tereyağındaki su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılması sonucu % 99 oranında süt yağı barındırarak ortaya çıkan sade yağ, kullanıldığı tüm yemeklere diğer yağ türlerinden daha fazla lezzet verir.
İlgili 33 soru bulundu
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Not: Baklavamızın arasına ve üzerine sadece tereyağı eritmeyelim çünkü tek başına erittiğinizde yanar ve baklavaya kötü tat verir, mutlaka sıvı yağı da ekleyelim.
Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
5- Açtığınız ilk 10 bezeyi baklavayı yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Baklava tepsisini tereyağı ile yağlayın.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Antep baklavası, o eşsiz lezzetini ve çıtır çıtır olmasını sade yağa borçludur. Sade yağ baklava dışında diğer şerbetli tatlıların yapımında da kullanılır.
Açtığınız ilk 10 bezeyi baklavayı yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Baklava tepsisini tereyağı ile yağlayın. Açtığınız 10 kat hamuru tepsiye döşeyin ve üzerine cevizin yarısını yayın. 2 nci 10 kat için de aynı işlemi uygulayın ve üzerine ceviz serpin.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin.
40 katlı, 20 yufka katlı kalın bir baklava yapacaksanız orta kıvamlı bir şerbet dökmelisiniz. Eğer baklavanız az miktarda yufkadan oluşuyorsa daha kıvamlı şerbet tercih etmelisiniz yoksa tatlısınız hamur olur. Fındık, ceviz veya fıstık...
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir. Şerbet kıvamı nasıl olmalı? Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Bayramların vazgeçilmezi olan baklavanın, gerçek olup olmadığı ise kolayca anlaşılabiliyor. Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
İrmiği ve sütü tencerede birleştirin. Dibinin tutmaması için sık sık karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladığında altını kısıp 6-7 dakika da kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın. Oda sıcaklığında ılınmasını bekledikten sonra buzdolabında soğutun.
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
*Baklava hamuru için sert sarı buğday unu kullanmanız ise baklavanızın lezzetini arttıracaktır. * Kimi mısır nişastasını tercih etse de buğday nişastası hamurun oklavaya veya zemine yapışıp dağılmasını engelleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri