son olarak, baklavanın içine yoğurt, süt, yumurta, kabartma tozu konulmaz; çünkü baklava börek değildir. yaprakları yapışmaması için nişastayla açılır, yapraklar yeteri kadar ince değilse börekten farkı olmaz. bunu da başta aramızdaki baklava ile.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Baklava hamurunu elde açıyorsan kıvamının kulak memesi kıvamında olması gerekirken hamuru makine açacaksan bu durumda kıvamı daha sert olmalıdır. “Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
son olarak, baklavanın içine yoğurt, süt, yumurta, kabartma tozu konulmaz; çünkü baklava börek değildir. yaprakları yapışmaması için nişastayla açılır, yapraklar yeteri kadar ince değilse börekten farkı olmaz. bunu da başta aramızdaki baklava ile.
1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yerine ne kadar karbonat kullanılır diye bir çıkmaza girerseniz 2 çay kaşığından biraz fazla ortalama 3 çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.
Asitli sıvılar içermeyen tariflerde mutlaka kabartma tozu kullanılmalıdır. Çünkü karbonat asit olmadan tepkimeye giremez ve karbondioksit oluşmayınca de hamur kabarmaz. Karbonat karışımlı hamurlar iyi kabarması için bekletilmeden, önceden ısıtılmış fırına sürülmelidir.
Kolay Baklava Tarifi yapılışı:
Hamuru için süt, sıvıyağ, su, yumurta ve karbonata azar azar un eklenerek hamur yoğrulur ve dinlendirmeye alınır. Hamur 30 parçaya ayrılır, 10'ar beze halinde parçalar nişasta ile açılır.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Şerbet, şeker ve su olmak üzere iki temel malzemeden oluşur. Baklava şerbeti ölçüleri yapılacak olan tatlının hacmine ve içine katılan diğer malzemelere göre belirlenir. Ancak çoğu tatlı için baklava şerbeti su şeker oranı, bire bir olarak ayarlanır. Yani bir bardak su konulacaksa, bir bardak da şeker koymanız gerekir.
Baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökülen yağ donduktan sonra hamurun tamamı dilimlenmelidir. İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür. Artık baklava pişirilmeye hazır hale gelmiştir.
Baklavayı kokladığınızda ya da tüketirken kesinlikle burnunuza tereyağı kokusunun gelmesi gerekiyor. Yağ kokusu almıyorsanız baklava şerbeti kalitesizdir ya da baklava yapımında kullanılan tereyağı kalitesi düşüktür. Farklı yağ çeşitleri de kullanılmış olabilir.
Öncelikle bilinmesi gereken, paket içinde satılan hazır baklava yufkalarının, paket açıldıktan sonra çok kısa sürede kuruyor olması. Kuruyan yufkalara şekil vermek çok zor olur, çünkü yufkalar kırılıp dağılmaya başlar.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Tuzsuz bir hamurun kendisini toparlaması çok zordur. Bu yüzden tatlı yapıyor olsanız da bir miktar tuz eklemeniz gerekiyor. Tuzun yanı sıra baklava için gereken en önemli malzemelerden biri de nişastadır. Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor. Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Baklavaya yoğurt mu süt mü? Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz. Tabi bu kısmı isteğe bağlı.
Tavada sıvı yağı ve tereyağı kısık ateşte 7-8 dakika ocakta tutalım. İyice ısınan sıvı yağı baklavanın üzerine gezdirelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kızarana kadar pişirelim. Pişen baklavamızı 5 dakika dinlendirdikten sonra soğuyan şerbet ile birleştirelim.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir. Ancak bu durum baklava için geçerli değildir. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür.
Sert bir hamur olana kadar güzelce yoğurun. Hamurunuz çok sert olursa biraz su ilave ederek kıvamını biraz yumuşatabilirsiniz. Ardından hazırladığınız hamuru nemli bir bezle örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri