Yapılan araştırmada Türkiye'de makarna üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.
Arkeolojik kazılara ve çıkarılan tarihi buluntulara, yazılara ve kaynaklara baktığımızda makarna Eski Yunan ve Romalılar tarafından, Çinliler ve Araplar tarafından yapılmış ve tüketilmiştir. Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir.
Ülkemizde un ve makarna fabrikalarının en fazla olduğu bölge İç Anadolu Bölgesi'dir. İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen tarım ürünlerinin başında tahıllar gelmektedir.
1780'lerde Osmanlı'ya İtalya'dan geldiği kesin. Geleneksel Türk mutfağı için fazla yabancı bir ürün olmayan makarnanın erişte, şehriye, kuskus, mantı gibi suda haşlanan çeşitleri var. 1830 yılında ordunun önemli bir gıdası olan makarna üretimi için Selimiye Kışlası'nda bir fabrika kuruldu.
Tat Makarna Un İçermez
Çoğu insan makarnanın un ile yapıldığını zanneder ama kesinlikle makarna un ile yapılmaz. Makarna irmikten elde edilir. Hammadesi %100 durum buğdayıdır, ekmeklik buğday değil.
İlgili 43 soru bulundu
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir.
Kişi başına yıllık makarna tüketiminin 7,5 kg olduğu Türkiye'de tüketim tarafında hal böyle iken, haritaya göre, durum buğdayı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri konumunda olan ülkemizde, makarna üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Gaziantep'te, yüzde 35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 25'i ise Ege Bölgesi' ...
Nuh'un Ankara Makarnası Sanayi Ticaret A.Ş.
Türkiye'nin makarna üreticisi şirketlerindendir. 1950 yılında Ahmet Eskiyapan, Nuh Eskiyapan ve Kemal Yurtbilir tarafından kurulmuş ve 6 ton/gün'lük kapasite ile ilk üretimine başlamıştır.
Dünya kişi başı makarna tüketiminin en fazla olduğu ülkeler arasında İtalya ilk sırada yer almaktadır. İtalya'yı Tunus, Venezuela ve Yunanistan izlemektedir.
Domates bazlı soslar, bunların günümüzde de en popülerleri arasında yer almaya devam etmektedir. İtalyanların "pasta" olarak andığı makarna sözcüğünün kökeni ise macaroni sözcüğüne dayanmaktadır. Bu sözcük, 18'inci yüzyılda her türlü makarna çeşidini adlandırmakta kullanılmaktadır.
Dünyanın en büyük makarna üreticisi konumunda olan İtalya'yı 2 milyon ton ile ABD izlemektedir. Makarna üretiminde üçüncü sırada yer alan Brezilya ise 1,191 milyon ton makarna üretimi gerçekleştirmiştir. Brezilya'yı 1,083 milyon ton ile Rusya izlemektedir.
Toplamda 1 milyon 370 bin ton ürün ihracatı yapan sektör, en çok dış satımı 731 bin tonla Afrika ülkelerine gerçekleştirdi ve 379 milyon 503 bin dolar gelir sağladı. Güney Amerika ülkeleri 218 bin tonla ikinci, Asya ülkeleri 98 bin tonla üçüncü, Orta Doğu ülkeleri 64 bin tonla dördüncü sırada yer aldı.
Makarna Türkiye'ye sanayi halinde 1922'de girdi. Bugün toplam 25 fabrika ile makarna üretiminde dünyada beşinci sırada.
Makarnanın başlangıç yemeği, ana yemek, hatta salata olarak tüketilebileceğini ifade eden Karakuş, çorbalık makarnalar olduğunu, ana yemeğin makarna ile servis yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
Spagetti (İtalyanca: Spaghetti), uzun, ince ve silindirik bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının temel gıda maddelerinden biri olup diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve sudan yapılır. İtalyan spagettisi makarnalık irmikten yapılır, ancak başka yerlerde başka tür unlarla da yapılabilir.
Türkiye makarnanın hammadesi olan durum buğdayının anavatanı olup, aynı zamanda dünyanın 4. büyük durum buğdayı üreticisidir. Ülkemiz dünya makarna üretiminde 3. sırada, ihracatçı ülke sıralamasında ise, 2. sırada, ithalatında 107. sırada yer almaktadır.
1877 yılında Parma, İtalya'da kurulmuştur. Bu şirketler grubu Filiz (Türkiye), Misko (Yunanistan),Wasabröd (İsveç), Yemina ve Vesta (Meksika) ticari markalarıdır. Değişik türlerde makarnalar üretir. Dünyanın önemli makarna üreticisi arasındadır.
Türkiye, dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada.
TÜRKİYE'NİN perakende zincirine sahip holdingleri makarnaya girerken Tansaş'ın sahibi Doğuş Holding makarna pazarının lideri Filiz Gıda'nın tamamını İtalyanlara sattı. İtalyan Barilla Alimentare S.p.A., yüzde 45'lik hissesi Doğuş Holding'e ait Filiz Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin tamamını satın aldı.
DURUM GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Pastavilla Makarnacılık A.Ş., 1928 yılında İzmir'de İsmail Hakkı Ulukartal tarafından Kartal Makarna adıyla kurulmuş. Başlangıçta Kartal markası ile yılda 15 ton üretim yapan bir fabrika. 1992 yılından beri, dünyanın tanıdığı İtalyan Makarnası lezzet ve görünümünde, katma değeri yüksek Pastavilla'yı üretiyor.
Barilla Gıda A.Ş. web sitesi ("Barilla Web Sitesi"), İstanbul, Türkiye'de bulunan bir Türk şirketi olan Barilla Gıda A.Ş.
1997 yılında Selim Acar tarafından kurularak ticari hayatına başlamıştır. Türkiye'nin en büyük ve modern üretim tesislerinden birine sahip olan Acarsan Makarna Un Gıda İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş.
Erişte ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında, Çin'in Sarı Irmak yakınlarındaki Shanxis köyünde üretilmiştir. İpek Yolu üzerinden çeşitli tacirler ve kâşiflerin yoluyla tüm dünyaya yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri