İspanyol, Fransız, Arap ve Karayip mutfaklarının etkisinde kalan Meksika mutfağı, dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak 2010 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer aldı. Bu anlamda dünya mutfaklarının tescilli lezzetlerinden biri.
1İtalyan Mutfağı
Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır. Yemeklerinde basitliğe önem veren İtalyanlar, 4-6 malzemeyle harikalar yaratmanıza yardımcı olur.
2022'nin en çok tercih edilen ve sevilen mutfaklarından biri olmayı başaran Meksika mutfağı da seçkide toplam 336 lezzetiyle öne çıkarılıyor.
Gastronomi içerikleriyle ünlü tasteatlas.com, 2022 için dünya mutfaklarını sıraladığı bir liste yayınladı. Listede Türkiye'nin 7. sırada yer alması ise Türk kullanıcılar tarafından büyük tepki gördü.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
İlgili 21 soru bulundu
Döner Kebap
Döner, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bulmanın mümkün olduğu ve belki de dünyanın en tanınmış yemeklerinden. Her ne kadar “kebap” dendiğinde ülkemizde yaşayan herkesin aklına birçok farklı kebap çeşidi geliyor olsa da yabancıların zihninde en başta “döner” canlanıyor.
Köfte. Kebap gibi köfte de yüzlerce çeşidi olan bir başka Türkiye yemeklerinden. Neredeyse her şehrin kendine has bir tarife sahip olduğu köfte çeşitleri arasında İzmir köftesi, Tekirdağ köftesi ve Trabzon Akçaabat köftesi ilk akla gelenler arasında yer alıyor.
Uzak Doğu'nun en büyük ülkesi Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürleri arasında yer alıyor. Çinliler için yemek, sağlık, şans ve zenginlik anlamına geliyor. Mutfakta, pirinç, sebze ve hamur ön plana çıkıyor.
Tayland'da ise evlerin hiç mutfağı yok. Çünkü ülkenin geleneğinde evler mutfaksız, hatta evde tüp bulundurmak bile yasaklanmış.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Günümüzde Hindistan başta olmak üzere Afrika ve Orta Asya'da halen el ile yeme alışkanlığı var. Bazı ülkelerde ise büyük kabalık olarak değerlendiriliyor.
Yiyecek festivalleri – New York, ABD
Dünyanın en iyi yemekleri sayılırken yılın her dönemi farklı yemek etkinliklerine ev sahipliği yapan New York City'yi atlamak olmaz.
17 ülkeden 16 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre makarna dünyanın en sevilen yemeği. Listeye büryan 35'inci, kebap ise 51'inci sıradan girdi. Turşu ise listede 55'inci sırayı aldı
Bhut Jolokia'nın ne olduğunu bilmiyorsanız bu yemeğe kuşkuyla yaklaşın. Acı eşiğiniz ne kadar yüksek olursa olsun, Hint kültüründen gelen bu lezzetin yanaklarınızı kızartacağından emin olabilirsiniz.
“Dünyanın en iyi 50 mutfağı” açıklandı.
Akdeniz mutfağı, Fransız mutfağı, kosher mutfağı, Hint mutfağı, Uzakdoğu mutfağı, Cebelitarık mutfağı, Japon veya Çin mutfağı gibi.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyadan sadece sekiz kent kabul edilmişti. Zengin mutfak kültürüyle Gaziantep, 9. kent olarak bu listeye eklendi. Gaziantep'in bu başarısını kutlamak adına İstanbul Çırağan Palace Kempiski'de bu akşam özel bir protokol yemeği düzenlenecek.
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip il ise Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Son araştırmasında Türk mutfağının gözbebeği ev yemeklerini mercek altına alan Yemeksepeti'nde 19 bin çeşit ev yemeği bulunuyor. Araştırmada 4.000'i geçen çeşidiyle zeytinyağlılar ve 1.500'ü geçen çeşidiyle köfteler en renkli kategoriler oldu.
Dünya mutfağında önemli bir yere sahip Türkiye'de gastronomi alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandı. İlk olarak 2015'te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilirken 2017'de Hatay, 2019'da Afyonkarahisar ve son olarak da 2021'de Kayseri bu unvana layık görüldü.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri