Varlığını sunmak, hazır bulunmak, açık ve ulaşılabilir olmak, dokunmak, otantik dinlemek, kabul etmek, göz teması kurmak, bireye tercih ettiği ismiyle seslenmek, rahatlığı sağlamak ve gülümsemek bilinen ve öne çıkan bakım davranışlarıdır.
Bakım terimi, Türkçe sözlüğünde ise üç farklı şekilde tanımlanmaktadır: Bakma işi; bir şeyin iyi gelişmesi, iyi bir durumda kalması için verilen emek; birinin beslenme, giyinme vb. gereksinimlerini üstlenme ve sağlama işi1.
Bakım Modelleri, fabrikalarda ve benzeri üretim sağlayan noktalarda bakım işlemleri gerçekleştirilmeden önce bakım bölümlerinin kategorize edilerek yapılan işin tanımlanmasına imkan tanıyan yapılardır.
Watson'ın İnsan Bakım Modeli; zihnin, bedenin ve ruhun uyumunu, bireyin güçlü-zayıf yönlerini ve tepkilerini içeren davranışlarını bilmeyi gerektiren bir modeldir. Modelin temel aşamaları; iyileştirme süreçleri, kişilerarası bakım ilişkisi ve bakım durumudur.
Bakım kalitesi, sağlanan sağlık hizmetlerinin hasta olan kişi için güvenli, etkili, zamanında ve verimli olmak üzere istenen sağlık sonuçlarını iyileştirme derecesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Hasta kişisel bakımı, bir hastanın kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçlarının yanı sıra giyinme ve süregelen kişisel görünümünü korumak için uygulanan hizmetlere denir.
Orem öz bakımı; bireyin sürekli, kontrollü, etkili ve amaçlı davranışlarının olgun- laşmasıyla kendi kendisine yaptığı bakım olarak tanımlamıştır. Öz bakım insanlarda kişisel merak, eğitim ve sağlık bakımından edinilen tecrübeler ile öğrenilmiş davranıştır(1).
Orem'e göre hemşireler, öz bakım eksikliği durumunda bireyin gereksinimlerini karşılayabileceği düzeye indirmeli, bireyin öz bakım yeteneklerini artırmalı ya da öz bakım yetersizliğini gideremediği durumlarda da bakım gereksinimlerini kendisi üstlenmelidir.
Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, sağlığa, iyileşmeye ya da huzurlu ölüme katkı sağlamak için etkili bir hemşirelik bakımını fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spritüal ve gelişimsel insan gereksiniminin karşılanması olarak tanımlamıştır.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Formal bakım, farklı meslek alanlarından uzman ya da yarı uzman kişiler tarafından verilen hizmetlerdir. İnformal bakım ise, arkadaş ve akraba gibi aile bireyleri tarafından verilen hizmetlerdir (Altuntaş vd., 2010).
Bakım verici rolünde hemşire, hastalık sürecine özel tedavi uygular ve hastanın sosyal-emosyonel iyilik durumunu yeniden kazandırmak için önlemler alır. Hemşire, birey - aile ve toplumun sağlığını geliştirmek ve korumak, doğru sağlık davranışları kazandırmak için planlı olarak eğitim verir.
Bakım, canlı ya da cansız bütün varlıkların ve cisimlerin iyi durumlarının korunması ve devamının sağlanması ile ilgili tedbir ve faaliyetlerin devamlı olarak yerine getirilmesi işlemidir.
Transkültürel hemşirelik, özellikle Avrupa'da yükselerek artan kültürlerarasılık sebebiyle farklı kültürel arkaplanlardan gelen insanlara bakım verme ihtiyacından ortaya çıkmış bir profesyonel hemşireliğin kültür ile ilişkisini konu edinen bir alt dalıdır.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Öz-bakım, bireylerin kendi sağlığına ve iyilik durumuna sürekli katılımı ve çabası olarak görülürken öz-bakım gücü bireyin yaşamı, sağlığı ve iyilik durumunu sürdürmek için sağlık etkinliklerini başlatma ya da uygulama yeteneğidir.
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Öz bakım, stresi azaltmak, sağlığımızı ve refahımızı korumak ve geliştirmek için düzenli olarak gerçekleştirebileceğimiz faaliyetler ve uygulamalar anlamına gelir.
Öz bakım, kişilerin fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak sağlıklarına dikkat etmek ve işlevselliği arttırmak amaçlı farkında olarak yaptıkları aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır (1).
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Hospis bakımı ise bir palyatif bakım şeklidir. Ölüm sırasındaki tedaviye odaklı bir yaşam sonu bakım şeklidir. Palyatif bakım öncelikle hastanede bakım hizmeti sunarken; bakım evi veya hastanın kendi evinin koşullarında da hizmet verebilir.
Kişisel bakım, insanların sağlıklı olmaları ve güzel görünmeleri için yaptıkları hijyen ritüelleridir. Buna göre günlük diş fırçalamak, el ve yüz yıkamak, duş almak kişisel bakım için yapılan ritüellerdir. Ayrıca cilde krem sürülerek cildin nemlendirilmesi ve benzer uygulamalar ile kişisel bakım ön planda tutulur.
Palyatif bakımda ağrılar, depresyon, mide bulantısı, uyku problemleri, yorgunluk gibi semptomların hafifletilmesi amaçlanmaktadır. Hastanın tedavi sürecinde, ciddi hastalığa sahipse ya da yaşamın sonuna doğru yaklaşılan bir dönemdeyse palyatif bakım ekibi, aile tarafından verilen kararla destek oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri