Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Giriş:Hemşirelik süreci yaklaşımı kullanılarak oluşturulan “hemşirelik bakım planı” sağlıklı ya da hasta bireyin sağlıkla ilgili bireysel gereksinimlerinin tanımlanması ve tanımlanan bu gereksinimleri karşılamaya yönelik öz bakım verilmesini destekleyen, uygulamalara yön veren yazılı rehberlerdir.
Hemşirelik bakımını planlamanın amacı hastanın yüksek düzeyde bir sağlık kazanmasına ve bunu korumasına yardımcı olacak mantıklı bir tasarı veya kılavuz hazırlamaktır.
Planlama: Bireyin gereksinimlerine yönelik uygulanacak hemşirelik girişimlerinin planlanmasıdır. Uygulama: Bakım planının uygulamaya konulmasıdır. Değerlendirme: Uygulanan planın, yapılan girişimlerin bireyin sorununa çözüm getirip getirmediğine bakılarak değerlendirilmesidir.
Bireysel Bakım Planı (BBP): Bir öğrencinin tip 1 diyabetinin okuldaki yönetiminin temelini oluşturur: Gerektiğinde diyabet ekiplerinin de desteğini alan veliler tarafından doldurulan standart şablondan oluşur. Veliler, okul müdürü ve rehber öğretmen bu plan üzerinde tartışır.
İlgili 33 soru bulundu
Engellisine bakan aile bireylerinin gün içerisinde kendilerine de vakit ayırıp sosyal hayat katılmalarını sağlamak ve engelli bireylerin ailesi yanında çevresinden koparılmadan bakımını sağlamak amacıyla tam veya yarı zamanlı olarak engelli bireylere sunulan gündüzlü hizmet modelidir.
* Sağlık Çalışanı Yönünden; ➢ Kaliteli bakım vermeyi sağlar. ➢ Mesleki otonomiyi güçlendirir. ➢ Bağımsız işlevlerin tanımlanmasına yardımcı olur, mesleki kimliği güçlendirir. ➢ Sistematik yaklaşımla bilimsel yönü olan bir bakım vermeye imkan sağlar. ➢ Yasal doküman sağlar.
1) İşletmenin donanımlarının (tesis, makina, teçhizat ve binaların) faydalı ömrünü uzatmak. 2) Yıpranmayı ve eskimeyi en düşük düzeye indirerek işletmenin değerini korumak. 3) Makinaların ve donanımın üretim için emre hazır sürelerini en yüksek düzeyde tutmak.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Hemşirelik Sürecinin Aşamaları;
Tanılama (Hemşirelik tanısını belirlenir) Planlama ( Hedef – Girişimler ), Uygulama, Değerlendirme'dir.
hemşirelik bakımının yönetimi, hastanın kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, hemşirelik tanıları- nın belirlenmesi ve bireye özgü geliştirilen bakım planının uygulanması aşamalarından oluşmakta- dır.
1973 yılında NANDA, ortak bir dil oluşturmak ve hemşirelik tanılarını sınıflandırmak amacıyla ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve 86 hemşirelik tanısı belirlemiştir (13).
Bakım planı, hastanın bakım ihtiyaçları dikkate alınarak yatışından itibaren en geç 8 saat içinde hazırlanmalıdır. Bakım planı hastaya hizmet veren ilgili disiplinler tarafından koordineli olarak hazırlanmalı ve planın aynı alanda izlenebilmesi sağlanmalıdır.
Hemşirelik bakımı, hastaların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak, iyileşme sürecine destek olmak ve optimal sağlık sonuçları elde etmelerini sağlamak amacıyla sağlanan profesyonel bir hizmettir. Hemşirelik bakımı, hemşireler tarafından yürütülen ve çok çeşitli sağlık hizmetlerini içeren bir süreçtir.
Bakım, canlı ya da cansız bütün varlıkların ve cisimlerin iyi durumlarının korunması ve devamının sağlanması ile ilgili tedbir ve faaliyetlerin devamlı olarak yerine getirilmesi işlemidir.
Bakım yönetimi; bakım faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi, denetimi, kontrolü ve geliştirilmesi amacı ile oluşturulan idari, finansal ve teknik yapıdır.
Bakım Modelleri, fabrikalarda ve benzeri üretim sağlayan noktalarda bakım işlemleri gerçekleştirilmeden önce bakım bölümlerinin kategorize edilerek yapılan işin tanımlanmasına imkan tanıyan yapılardır.
Bakım terimi, Türkçe sözlüğünde ise üç farklı şekilde tanımlanmaktadır: Bakma işi; bir şeyin iyi gelişmesi, iyi bir durumda kalması için verilen emek; birinin beslenme, giyinme vb. gereksinimlerini üstlenme ve sağlama işi1.
Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.
Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.
Evde bakım hizmetinde amaç kişilerin yaşam kalitesini artırarak, gerekli olan tedavi hizmetlerini sunmaktır. Evde bakım hizmeti, yatağa bağımlı, kronik hastalar ya da yaşlılık sebebiyle yatağa bağımlı kişilerin profesyonel ekipler tarafından evde sağlık hizmeti sunulması olarak bilinir.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri