Sorun Belirleme/Bakım İçin Tanı Koyma (Hemşirelik Tanısı) * Sağlıklı/hasta birey, ailesi, yakınları ve toplumların sağlık durumunda var olan (mevcut) ya da potansiyel (olası) sağlık değişikliklerini tanımlayan ifadelerdir.
Hemşirelik tanısı; "bir birey, aile ya da toplumun mevcut ya da olası sağlık problemlerine/ yaşam süreçlerine tepkileri hakkında klinik bir karardır". Doğru bir tanılama ve tam bir tanısal ifade duruma en uygun olan hemşirelik girişimlerinin ve ulaşılacak sonuçların belirlenmesine temel oluşturur.
Bakım terimi, Türkçe sözlüğünde ise üç farklı şekilde tanımlanmaktadır: Bakma işi; bir şeyin iyi gelişmesi, iyi bir durumda kalması için verilen emek; birinin beslenme, giyinme vb. gereksinimlerini üstlenme ve sağlama işi1.
1982 yılında “Hemşirelik Tanıları Terminolojisi”, 1986 yılında ilk sınıflama sistemi ve 2003 yılında ise günümüzde kullanılmakta olan Taksonomi-II NANDA hemşirelik tanıları oluşturulmuştur (14). NANDA, 176 hemşirelik tanısından oluşmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.
Hemşirelik tanıları, bireyin var olan ya da olası sağlık problemlerini önlemek, hafifletmek veya çözümlemek için hemşirenin yasal olarak uygulamaya yetkili olduğu klinik kararlardır (Dikmen, Ak ve Yorgun 2015, Mendi 2016).
Hemşireler tarafından en fazla belirtilen hemşirelik bakımına duyarlı kalite göstergeleri; enfeksiyon oranı (%76.8), basınç yaralanması oranı (%59.4), hasta düşme oranı (%44.9), hasta memnuniyet düzeyi (%33.3) ve hemşire memnuniyet düzeyidir (%15.9).
Evde bakım hizmetinde amaç kişilerin yaşam kalitesini artırarak, gerekli olan tedavi hizmetlerini sunmaktır. Evde bakım hizmeti, yatağa bağımlı, kronik hastalar ya da yaşlılık sebebiyle yatağa bağımlı kişilerin profesyonel ekipler tarafından evde sağlık hizmeti sunulması olarak bilinir.
Hemşirelik tanısı, problemi NANDA-I taksonomisinde yer alan şekliyle ifade etmektir. Tanılar belirlendikten sonra, planlama aşamasına geçilerek öncelikler belirlenir. Ayrıca bakımın hedefleri ve beklenen sonuçlar belirlenir. Planlama aşamasında hemşirelik girişimlerine karar verilerek bakım planı yazıya geçirilir.
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesinden toplanır.
Belirli bir durum ya da olaydan dolayı tahmin edilen bir grup mevcut olan ya da görülme riski olan hemşirelik tanılarıdır. hemşirelik bakımı verileceğine karar verme aşamasıdır. bakımın hedefleri belirlenir.
Tanılama İlkeleri
a)Erkenlik ilkesi; tanılama mümkün olduğunca erken yaşta yapılır. b)Bütünlük ilkesi; tanılama çok yönlü, bireyin tüm gelişim öyküsü değerlendirilerek yapılır. c)Çeşitlilik ilkesi; tanılama sürecinde uygulanan tekniklerde, yöntemlerde, disiplinlerde çeşitlilik esastır.
Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Sağlık Bakanlığı 2011 de Hemşirelik Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte evde bakım hemşiresini; yatağa bağımlı veya kendi ihtiyaçlarını bir başkasının desteği olmaksızın karşılayamayacak durumda evde bakım gereksinimi olan bireylere hemşirelik hizmetlerinin sunumundan sorumlu kişi olarak ...
Hemşirelik bakımını planlamanın amacı hastanın yüksek düzeyde bir sağlık kazanmasına ve bunu korumasına yardımcı olacak mantıklı bir tasarı veya kılavuz hazırlamaktır.
hemşirelik bakımının yönetimi, hastanın kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, hemşirelik tanıları- nın belirlenmesi ve bireye özgü geliştirilen bakım planının uygulanması aşamalarından oluşmakta- dır.
Kişisel bakım, insanların sağlıklı olmaları ve güzel görünmeleri için yaptıkları hijyen ritüelleridir. Buna göre günlük diş fırçalamak, el ve yüz yıkamak, duş almak kişisel bakım için yapılan ritüellerdir. Ayrıca cilde krem sürülerek cildin nemlendirilmesi ve benzer uygulamalar ile kişisel bakım ön planda tutulur.
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Birliği (1990) (North America Nursing Diagnosis Association - NANDA), hemşirelik tanısını; "Birey/aile veya toplumun gerçek ve olası sağlık sorunları veya yaşam süreçlerindeki yanıtları hakkındaki klinik karar" olarak tanımlamıştır.
Hipertansif hastalarda başlıca hemşirelik tanıları; tedavi rejimi ve hastalığın kontrol süreci ile ilişkili bilgi eksikliği, reçete edilen tedavinin yan etkileri ile ilişkili olarak tedaviye uyumsuzluk, diüretik kullanımına bağlı sıvı volüm eksikliği ve doku perfüzyonunda değişiklik olarak sıralanabilir.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri