Bakımsız Akü Nedir? Bakıma ihtiyaç duyulmayan akülere bakımsız akü adı verilir. Bakımsız akülere asit veya su takviyesi yapılmasına gerek yoktur.
Tam bakımsız sisteme sahip aküler haricinde diğer akülerde gerekli durumlarda mutlaka saf su eklenmeli… Aküdeki elektrolit; yani asit ve saf su karışım seviyesi, buşonlar açılarak mutlaka kontrol edilmelidir.
Akülerde Saf Su Kullanımı
İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz. Normal su, pilin olması gerekenden çok daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha yüksek bir iç sıcaklığa ve daha hızlı buharlaşmaya neden olur.
Çeşitli konulara baktım . Safsu yerine; kaynayıp soğumuş su ,yağmur veya kar suyu konulabilir yorumlarını gördüm.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Sertleşen yapıyı normal hale getirmek için akünün 16 Volt gibi yüksek bir şarj voltajıyla tamamen şarj edilmesi gerekir. Ayrıca -5 °C'nin altındaki soğuk havalarda, deşarj aküler daha çabuk donar. Dolayısıyla donmuş bir akünün şarj olması için de ısısının oda sıcaklığına ulaşması gerekir.
Akü suyunun azaldığı durumlarda araç eskisi gibi sağlıklı çalışmaz ve performansı düşer. Bu sorun ilerleyen süreçlerde büyür ve daha büyük problemlere yol açabilir.
Zorda iseniz yağmur, kar veya kaynak suyunu aküye ilave yapmak için kullanabilirsiniz, ama değilseniz özel akü suyu kullanmanız gerekmektedir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Bakımsız kuru aküler kurşun-asitli akü şarj cihazları ile şarj edilebilirler.
Akü bittiğinde en sık kullanılan yöntemlerin başında akü takviyesi gelmektedir. Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır. Çalışan araçtan elektrik alarak, kendi aracınızın aküsünü şarj ettirebilirsiniz.
Asit seviyesini kontrol edin (sadece Powersports Freshpack) ve saf su ilave edin. Akü ve kutuplarını temiz tutun. Kablo ve bağlantıların sıkı olup olmadığını ve kasada hasar olup olmadığını kontrol edin. VARTA® aküleriyle birlikte tam kullanma ve bakım talimatları da verilir.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Akü suyu diye tabir edilen sıvı kimyasal ve oldukça tehlikelidir. “Akü suyu neden biter?” denildiğinde aslında akü suyunun komple tükenmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi yaşanan aslında aküdeki su eksilmesidir. Çok sıcak havalarda bu durum görülebilir ve akünün deşarj olmasına yol açabilir.
Akü suyu asit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu akü içerisinde yer alan asit, aynı zamanda akü suyu olarak bilinir. Bu sebepten dolayı akü içerisinde akü suyu ekleme yapılırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Böyle durumlarda eksilen akü suyu adına saf su eklenmesi yapılır.
Açık sistem akülerde maşalı voltmetre testine ilave olarak hidrometre yardımı ile tüm hücrelerdeki yoğunluk değerleri ölçülür. Tüm hücrelerdeki yoğunluk değerleri sarı ve kırmızı bölgede ise bunun anlamı aküde sülfatlaşma başlamıştır.
Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır? Akünün bittiğini anlamanın en belirgin işareti kontak anahtarı çevrildiğinde ve marşa basıldığında tık sesinin gelmemesi ve aracın çalışmamasıdır. Bu durumda gösterge ekranı ışıkları, önce yanıp sonra söner veya hiç yanmaz. Yine de tüm bunlar akünün bittiği anlamına gelmeyebilir.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
(Bu 2 madde kuru şarjlı aküler içindir.) Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Kutup korozyonu akünün performansını etkileyebilir ve bir emniyet tehlikesi oluşturabilir. Korozyonu temizlemek gerekirse, aküyü ayırın, konnektörlerin vidalarını gevşeterek sökün ve kutuplardaki ve konnektörlerdeki korozyonu karbonat ve su (sodyum bikarbonat) seyreltik çözeltisi ile fırçalayarak temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri