Yoğurt mayalama işleminde yoğurdu en sağlıklı şekilde muhafaza ettiği için değerli bir üründür. Dolayısıyla bakraçlar biraz maliyetlidir. Özellikle bakır bakraçlar en sağlıklısıdır.
Bakır bakraçlarda yoğurt mayalamak, saklamak ve kullanmak hem sağlığa faydalıdır, hem de yoğurda lezzet katar.Bakır bakraçlarda bakırın ısıyı eşit şekilde muhafaza ettiğinden yoğurt daha keskin olacaktır.Böylelikle yoğurdunuz gevşek bir kıvamda olmayacaktır.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir. Yoğurt mayalama tenceresi seçimi yapılırken bu konuda ısı bakımından iletken olan tencerenin seçilmesi yoğurdun kıvamı için önemlidir.
Şimdi mayalanma için ideal bir sıcaklık elde etmeniz gerekiyor. En ideal yoğurt mayalama sıcaklığı 41 derece. Sütün sıcaklığını termometre ile ölçerek mayalarsanız her seferinde iyi mayalanmış bir yoğurt elde edersiniz. Çok kullanılan serçe parmakla sıcaklık ölçme yöntemi ise sizi yanıltabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.
Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.”
Doğru ısı mayalama işlemi için son derece önemlidir. 3 Metal kaşık kullanmak: Yoğurt yaparken kesinlikle metal kaşık kullanmayın. Metal kaşık yoğurdun içindeki faydalı bakterilere zarar verir. Bu yüzden tahta kaşık kullanmanız gerekiyor.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır!
Önce sütümüzü kaynatalım ve yemek takımınızın porselen tenceresine alıp mayalanacak duruma gelene kadar yani küçük parmağınızı süte batırın eğer yakmıyorsa olmuş demektir, her bir kiloya bir yemek kaşığı yoğurt mayası olacak şekilde üç kaşık yoğurdu bırakalım porselen tenceredeki sütten bir iki kaşık alıp yoğurdu ezip ...
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Bakırdan mamul kap, kacak uzun süre kullanılmazsa ve kalaylanmazsa üzerlerinde yeşile yakın bir renk oluşur. Bu renge bakır çalığı denir.
Kalaylanmamış ve bakımı düzenli olarak yapılmamış olan bakır tencereler kurşun ve civa gibi zararlı kimyasalların açığa çıkmasına yol açarak zehirlenmelere neden olabilir.
Bakraçlar daha çok yoğurt mayalama ve saklama amacıyla kullanılan kaplardır.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz. Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Mayalamadan önce ön mayalama işlemi yapmıyorsunuz
Bu şekilde hazırladığınız maya tüm süte eşit oranda dağılacak ve sütünüzün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlayacaktır. Direkt konan mayalar sütün içerisinde eşit miktarda dağılma göstermeyebiliyor, bu da yoğurdun tutmamasına neden olabiliyor.
Bu nedenle taşırken dikkat edilir. - Yoğurdu alırken metal, gümüş veya plastik kaşık kullanmayınız. O yapıda malzemeler yoğurdu sulandırabilir. Tahta kaşık değdirerek yoğurt kullanmanız tavsiye edilir.
Yoğurt mayalanma süresi yaz aylarında yaklaşık 6-8 saat olabilir. Ancak yoğurt yapımında sıcaklık çok önemlidir. Yoğurt yapımı için ideal sıcaklık 40-45 derece arasındadır. Bu sıcaklıkta, mayalanma işlemi daha hızlı gerçekleşir.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Süt güvece konulur. 3 yemek kaşığı yoğurt, şeker ve tuz bir kasede ılık olan sütle hafif karıştırılarak güveçteki yoğurda eklenir. Her tarafına gelecek şekilde karıştırılır. Şeker mayanın aktiflesmesi için, tuz ise ekşimemesi için.
- Yoğurtları, cam kaplar eğer yoksa çelik kaplarda mayalamak en iyisi. Daha önce danıştığım gıda mühendisleri kesinlikle teflon veya toprak kapların kullanılmaması gerektiğini söylemişlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri